براساس پیشنویس قطعنامهای که اعضای مجلس نمایندگان و سنای ایالات متحده این هفته ارائه کردند، آمریکا، اسرائیل و متحدان آنها باید «همه گزینهها» را برای مقابله و مهار تهدید هستهای جمهوری اسلامی ایران روی میز نگه دارند.
به گزارش اورشلیم پست، این قطعنامه را گروهی از نمایندگان جمهوریخواه و دموکرات پیش بردند. این نمایندگان تاکید کردند که ادامه تلاش جمهوری اسلامی ایران برای دستیابی به تسلیحات هستهای «تهدیدی مهم» برای ایالات متحده و «تهدیدی وجودی» برای اسرائیل و دیگر متحدان و شرکا در خاورمیانه است.
قطعنامه ارائهشده همچنین از جمهوری اسلامی ایران میخواهد که از مشارکت در «تمامی فعالیتهایی» که منافع امنیت ملی آمریکا، اسرائیل و متحدانش را تهدید میکند دست بردارد.
سناتور لیندسی گراهام در بیانیهای درباره این قطعنامه اعلام کرد که اگرچه در متن ارائهشده استفاده از نیروی نظامی مطرح نمیشود، این پیشنویس «حقیقت اهداف و توانایی هستهای ایران را نشان میدهد».
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
روز جمعه، کارولین لیویت، سخنگوی کاخ سفید، در جریان کنفرانس مطبوعاتی با خبرنگاران در پاسخ به سوال یک خبرنگار درمورد سیاست دولت دونالد ترامپ در قبال جمهوری اسلامی ایران گفت: «رئیسجمهوری موضع خود را درباره ایران کاملا شفاف اعلام کرده است.»
با این حال او درمورد اینکه دولت ترامپ برای خنثی کردن تهدید هستهای ایران چه اقدامی خواهد کرد به جزئیات اشاره نکرد.
از سوی دیگر، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، در مصاحبهای با شبکه الجزیره گفت که هرگونه «حمله آمریکا به تاسیسات هستهای ایران بزرگترین اشتباه تاریخی» خواهد بود. او تاکید کرد که ایران توانایی پاسخگویی به هر حملهای را دارد.
عراقچی در این گفتگو مدعی شد که برنامه هستهای ایران کاملا بومی است و این تکنولوژی از طریق دانشمندان ایرانی به دست آمده و نمیتوان با بمباران یا حملات هوایی آن را از بین برد.
او در عین حال گفت که تاسیسات هستهای ایران در نقاط مختلف کشور پراکنده شده و از سیستمهای پدافند هوایی بسیار پیشرفتهای برخوردارند، به طوری که دسترسی به آنها حتی از طریق حملات هوایی نیز بسیار دشوار است.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی همچنین تهدید کرد که آمریکا و اسرائیل میدانند که ایران میتواند اهداف خاصی را هدف قرار دهد.
این تهدیدها در حالی است که آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، اوایل بهمن گفت که جمهوری اسلامی ایران باید برای بهبود روابطش با کشورهای منطقه و ایالات متحده گام اول را بردارد و روشن کند که هدفش تولید سلاح هستهای نیست.
گوترش در مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوییس گفت: «امیدوارم مقامهای جمهوری اسلامی متوجه باشند که مهم است یک بار برای همیشه روشن کنند از داشتن سلاح هستهای چشمپوشی میکنند و همزمان با سایر کشورهای منطقه تعامل سازنده دارند.»
در همین حال، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس انرژی اتمی، نیز در داووس گفت که جمهوری اسلامی در حال «فشار دادن پدال گاز» برای غنیسازی اورانیوم تا حد نزدیک به درجه تسلیحاتی است.
او افزود که جمهوری اسلامی در حال آغاز تسریع غنیسازی است که کمی پیش آن را اعلاام کرده بود.
رافائل گروسی در اظهاراتش در مجمع جهانی اقتصاد تاکید کرد: «قبل از این تولید اورانیوم غنیشده تا ۶۰ درصد به میزان حدود هفت کیلو در ماه بود، اما اکنون این میزان بیش از ۳۰ کیلو یا بیشتر از آن است.»
گروسی همچنین گفت که جمهوری اسلامی ایران در حال حاضر حدود ۲۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنیشده تا ۶۰ درصد دارد. او افزود که نصب و راهاندازی سانتریفیوژهای بیشتر به زمان نیاز دارد، اما جمهوری اسلامی در حال شتاب بخشیدن به این روند است.
گروسی ماه گذشته گفته بود که ایران به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اطلاع داده است که غنیسازی اورانیوم را تا ۶۰ درصد خلوص، یعنی نزدیکتر به حدود ۹۰ درصدی در سطح تسلیحاتی، تسریع خواهد کرد.
جمهوری اسلامی مدعی است که برنامه هستهایاش صلحآمیز است و حق دارد اورانیوم را تا هر سطحی که میخواهد غنی کند. این در حالی است که قدرتهای غربی این اقدام را نگرانکننده میخوانند و میگویند غنیسازی اورانیوم تا آن سطح برای اهداف غیرتسلیحاتی هیچ توجیهی ندارد و هیچ کشوری جز برای ساخت سلاح اتمی این کار را انجام نداده است.