دانمارک و سوئد می‌خواهند سوزاندن متون مقدس از جمله قرآن را ممنوع کنند

دولت دانمارک می‌گوید سوزاندن متون مقدس به سود افراط گرایان است و می‌تواند «پیامدهای منفی قابل‌توجهی» داشته باشد

پس از شکل‌گیری اعتراض‌های گسترده مسلمانان به قرآن‌سوزی در کشورهای سوئد و دانمارک، این دو کشور از اتخاذ تدابیری برای پرهیز از توهین به ادیان و مذاهب خبر دادند.

دولت دانمارک با اشاره به نگرانی‌های امنیتی پس از واکنش شدید به هتک حرمت قرآن در دانمارک و سوئد، گفت که راه‌های قانونی برای توقف سوزاندن متون مقدس از جمله قرآن را بررسی خواهد کرد. به گزارش گاردین، در بیانیه وزارت خارجه دانمارک آمده است: «با توجه به اینکه چنین اقداماتی به سود افراط‌‌گرایان است، دولت می‌خواهد مداخله در شرایطی را که طی آن به سایر کشورها، فرهنگ‌ها و مذاهب توهین می‌شود و ممکن است پیامدهای منفی قابل‌توجهی به‌ویژه در حوزه امنیت داشته باشد، بررسی کند.»

در این بیانیه تاکید شد: «چنین بررسی‌هایی باید در چارچوب در نظر گرفتن آزادی بیان و تحت لوای قانون اساسی انجام شود و به گونه‌ای باشد که این واقعیت را که آزادی بیان در دانمارک از ارزش‌های مهم شناخته می‌شود و دامنه بسیار گسترده‌ای دارد، تغییر ندهد.»

اعتراض‌های اخیر مسلمانان به هتک حرمت قرآن، تنش‌های دیپلماتیک میان کشورهای منطقه خاورمیانه و دو کشور شمال اروپا را افزایش داده است.

دولت دانمارک خاطرنشان کرد: «اعتراض‌ها به سطحی رسیده است که دانمارک در بسیاری از نقاط جهان به عنوان کشوری تلقی می‌شود که توهین و تحقیر فرهنگ‌ها، مذاهب و سنت‌های دیگر کشورها را تسهیل می‌کند. باید در نظر داشته باشیم که هدف اولیه برخی از اقدام‌ها تحریک‌آمیز بوده است و می‌تواند عواقب قابل‌توجهی داشته باشد.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

پس از اعلام وزارت خارجه دانمارک درباره بررسی اعطای مجوز به سوزاندن کتاب‌های مقدس، اولاف کریسترسون، نخست‌وزیر سوئد، نیز در بیانیه‌‌ای جداگانه‌ گفت که با همتای دانمارکی‌اش در تماس نزدیک بوده و در سوئد هم روندی مشابه در حال اجرا است.

کریسترسون در اینستاگرام گفت: «ما بررسی وضعیت حقوقی مربوط به این مسئله را شروع کرده‌ایم تا برای تقویت امنیت ملی و امنیت سوئدی‌ها در سوئد و سراسر جهان اقدام‌هایی را در نظر بگیریم.»

دولت سوئد روز پنجشنبه به ۱۵ سازمان از جمله نیروهای مسلح و چندین سازمان مجری قانون دستور داد تدابیر امنیتی این کشور برای جلوگیری از حملات تروریستی را تقویت کنند. چنین دستوری یک روز پس از آن منتشر شد که دولت سوئد اعلام کرد این کشور هدف کارزارهای اطلاعاتی نادرست قرار گرفته و در معرض تهدید است.

اداره مهاجرت سوئد نیز اعلام کرد مجوز اقامت سلوان مومیکا، مهاجر ۳۷ ساله عراقی را که مقابل مسجد اصلی شهر استکهلم صفحات یک قرآن را پاره کرد و آتش زد، بازنگری خواهد کرد.

دولت سوئد یکشنبه دوم ژوییه (۱۱ تیر) با صدور بیانیه‌ای، «سوزاندن قرآن در خارج از مسجد اصلی استکهلم» را محکوم کرد و آن را اقدامی «اسلام‌‌هراسانه» خواند. در بیانیه وزارت خارجه این کشور تاکید شد: «دولت سوئد درک می‌کند که اقدام‌های اسلام‌هراسانه‌ برخی افراد در این کشور می‌تواند برای مسلمانان توهین‌آمیز باشد.»

پلیس سوئد در چند ماه گذشته به چند درخواست برای برگزاری تجمع و «سوزاندن قرآن» جواب رد داده بود، اما دادگاهی در سوئد این اقدام پلیس را «نقض آزادی بیان» و دیگر حقوق تضمین‌شده در قانون اساسی سوئد دانست.

پس از صدور مجوز برای سوزاندن قرآن، نمایندگان هر دو کشور دانمارک و سوئد در بسیاری از کشورهای خاورمیانه احضار شدند. حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران، نیز اعلام کرد در اعتراض به آتش زدن قرآن در سوئد، تهران فعلا از اعزام سفیر جدید به استکهلم منصرف شده است.

۵۷ کشور عضو سازمان همکاری اسلامی دوم ژوییه در نشست فوق‌العاده‌ این سازمان به میزبانی عربستان سعودی، رئیس دوره‌ای نشست و رئیس کمیته اجرایی این سازمان، در جده گرد هم آمدند و در بیانیه‌ای، از همه کشورهای عضو این سازمان خواستند که به منظور جلوگیری از تکرار حوادث مرتبط با «هتک حرمت به قرآن»، تدابیری جمعی و یکپارچه‌ اتخاذ کنند.

بیشتر از جهان