شهرداری مشهد در پی تصمیم قرارگاه عفاف و حجاب خراسان رضوی، با یک طرح ضربتی جمعآوری فضاهای بیرونی رستورانها و کافههای شهر را آغاز کرد و مدعی شد هدف از اجرای این طرح پایان قرارداد بهرهبرداری از فضاهای بیرونی رستورانها و کافهها است. شنیدهها حاکی از آن است که ماموران شهرداری طی دو روز ابتدایی اجرای این طرح، فضای بیرونی بیش از ۱۱۰ رستوران و کافه را مسدود کردهاند.
شورای شهر مشهد فروردین ۱۳۹۷ آییننامهای را تصویب کرد که بهموجب آن، رستورانها و کافهها اجازه داشتند از پیادهروها و فضاهای شهری پیرامون محل کسبشان هم استفاده کنند. این طرح تا خرداد ۱۴۰۲ در حال اجرا بود اما پس از آن، محمدجواد مشیری، مدیرعامل سازمان ساماندهی مشاغل شهرداری مشهد، پایان آن را اعلام و دستور جمعآوری فضاهای بیرونی رستورانها و کافهها را صادر کرد.
این مقام شهرداری مشهد با این استدلال که آییننامه بهرهبرداری از فضاهای بیرونی و پیادهروها مصوب شورای شهر سابق بوده و در سال ۱۴۰۱ پایان یافته است، گفت: «بر اساس سیاستهای بالادستی و ابلاغ مراجع بالادستی نمیتوانیم قرارداد را تعیین کنیم؛ بنابراین مصداق سد معبر است و باید جمعآوری شود.»
مدیرعامل سازمان ساماندهی مشاغل شهرداری مشهد حق بهرهبرداری از فضاهای بیرونی شهر را با اجاره خانه مقایسه کرد و افزود: مانند خانهای که صاحبخانه نمیخواهد دیگر آن را اجاره بدهد، ما نیز نمیتوانیم قرارداد را تمدید کنیم.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این مقام شهری درباره اینکه چه کسانی و چرا دستور جمعآوری فضاهای بیرونی رستورانها و کافهها را صادر کردهاند، توضیحی نداد اما ماجرا به همینجا ختم نشد؛ زیرا اوایل تیرماه، رئیسکل دادگستری خراسان رضوی اعتراف کرد پلمب و جمعآوری فضاهای مقابل کافیشاپها تصمیم دادسرا نیست، بلکه این تصمیم در قرارگاه عفاف و حجاب استان و سپس شهرستان مشهد گرفته شده است.
اینک با گذشت حدود ۴۰ روز از تصمیمهای جدید که جزئیات آن مشخص نیست، ماموران شهرداری مشهد طرح ضربتی تعطیلی فضاهای بیرونی رستورانها و کافهها را آغاز کردهاند و مدیرعامل سازمان ساماندهی مشاغل شهرداری مشهد هم گفته که جمعآوری فضای بیرونی ۲۷۰ رستوران و کافه در دستور کار است.
سعید شریفزاده، رئیس اتحادیه فروشندگان آبمیوه، فالوده و بستنی مشهد، در واکنش به جمعآوری فضای بیرونی رستورانها و کافهها به خبرگزاری ایسنا اظهار بیاطلاعی کرد و گفت تنها زمانی میتواند پاسخگو باشد که طبق دستورالعمل مشخصی به او درباره دلیل این اقدام اطلاعاتی داده باشند؛ حالآنکه او نیز مانند یک فرد عادی از این موضوع بیاطلاع است و نمیداند جریان چیست.
رستورانها، کافهها و تمامی واحدهای صنفی که از فضاهای بیرونی و پیادهروهای محیط پیرامونشان استفاده میکنند، از این بابت علاوه بر عوارض سالانه، مبالغ مشخص دیگری نیز به شهرداری میپردازند. چنانچه مدیرعامل سازمان ساماندهی مشاغل شهرداری مشهد نیز گفت این مبالغ تا پیش از این، در قالب قراردادی از واحدهای صنفی اخذ میشد اما حالا به تشخیص «مراجع بالادستی»، این قرارداد قابل تمدید نیست.
البته مقامهای شهرداری از مرجع تصمیمگیرنده در این موضوع نام نبردهاند اما بر کسی پوشیده نیست که در جمعآوری فضاهای بیرونی رستورانها و کافهها نیز ردپای احمد علمالهدی، امامجمعه مشهد، مشاهده میشود. نماینده علی خامنهای در مشهد که برخی او را «حاکم بلامنازع» این شهر میدانند، پیش از این با ادعای اینکه مشهد «شهر امام رضا» است، مانع برگزاری کنسرت و دیگر برنامههای فرهنگی و ورزشی در این شهر شده بود.
علمالهدی بهتازگی در مصاحبهای با روزنامه فرهیختگان، قدرت و نفوذش در مشهد را تلویحا تایید کرد و گفت: «انتظار دارید شهر ۱۰ تا امامجمعه داشته باشد؟ شهر یک امامجمعه دارد. صریح بگویم؛ ما در این شهر جریانی داریم به نام جریان قدرت و ثروت. ظرفیتی برای توسعه قدرت و ثروت در این شهر هست. میلیونها زائر ایرانی و خارجی در سال به مشهد میآیند. این جریان قدرت و ثروت میخواهد از این ظرفیت استفاده کند. میخواهد هر برنامه تفریحی را که دارد، اینجا پیاده کند و از اینجا پول ببرد. خب بنده مقابل این میایستم.»
جمعآوری فضاهای بیرونی کافهها و رستورانهای مشهد در حالی است که بیشتر آنها پذیرای قشر جوان در مشهدند که با تصمیمهای احمد علمالهدی تفریح دیگری جز رفتن به کافه و رستوران نداشتند.