در ادامه واکنشها به خبر آزادی پنج شهروند آمریکایی و بریتانیایی محبوس در تهران در ازای رفع توقیف شش میلیارد دلار طلب جمهوری اسلامی از کره جنوبی، مایک پمپئو، وزیر امور خارجه سابق ایالات متحده آمریکا، نیز از این تصمیم بهشدت انتقاد کرد.
مایک پمپئو در گفتوگو با اورشلیمپست، ضمن نادرست خواندن تصمیم دولت جو بایدن گفت: «بسیار خطرناک و غمانگیز است که این شش میلیارد دلار در اختیار قصاب تهران [ابراهیم رئیسی] قرار خواهد گرفت.»
او ابراز نگرانی کرد که چنین توافقی انگیزه بیشتری برای گروگانگیری به تهران بدهد و فعالیتهای تروریستی را تشدید کند.
وزیر امور خارجه سابق ایالات متحده افزود: «رساندن چنین مبلغی به تهران و دادن کنترل آن به سران جمهوری اسلامی خطر زیادی برای همه خواهد داشت.»
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، ادعا کرده است که این شش میلیارد دلار بهصورت مستقیم به حساب ایرانیها واریز نخواهد شد و پس از انتقال به حسابهای بانکی خاص، تنها برای اهداف بشردوستانه در اختیار جمهوری اسلامی قرار خواهد گرفت، ادعایی که هم نمایندگان کنگره و هم طرف ایرانی آن را رد کردهاند.
پمپئو نیز در این زمینه تاکید کرد: «من با چنین روایتهایی آشنایی دارم، همه ما قبلا این شوخیهای بد را دیدهایم. رژیم ایران اکنون شش میلیارد دلار برای خرج کردن در جهت اهدافش خواهد داشت و سربازان حزبالله میتوانند مطمئن باشند که حقوقشان افزایش مییابد.»
وزیر امور خارجه سابق آمریکا گفت که از آزادی زندانیان دوتابعیتی بسیار خوشحال است و آرزو میکند که هرچه زودتر به خانههایشان بازگردند، اما تاکید کرد: «بازگشت این افراد با چنین شیوهای تقریبا به این معنی است که گروگانهای آمریکایی بیشتری وجود خواهند داشت.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
او ادامه داد: «اکنون چنین پیامی به تهران صادر شده است که آمریکا میلیاردها دلار برای گروگان میپردازد؛ این یک انگیزه بزرگ برای رژیم تهران است.»
پیش از پمپئو نیز چهرههای دیگری چنین هشداری را درباره خطر گروگانگیریهای بیشتر جمهوری اسلامی مطرح کرده بودند. سناتور جیم ریش، جمهوریخواه ارشد کمیته روابط خارجی سنا و نماینده ایالت آیداهو، روز جمعه در توییتر نوشت: «من از آزادی آمریکاییهایی که به ناحق بازداشت شدهاند استقبال میکنم، اما آزاد کردن شش میلیارد دلار از داراییهای ایران، بهطور خطرناکی انگیزه آنان برای گروگانگیری را بیشتر میکند و سود بادآوردهای را برای تجاوزهای رژیم فراهم میکند. رئیسجمهوری بایدن باید کسانی را که از شهروندان آمریکایی بهعنوان گروگان بهره میبرند، مجازات کند و برای پایان دادن به این رویه تلاش کند.»
سناتور تام کاتن، عضو کمیته نیروهای مسلح سنا، نیز در بیانیهای این توافق را «باج» و «عملی مماشاتآمیز» با ایران خواند و هشدار داد: «جمهوری اسلامی قطعا از این توافق و دستاورد خود برای انجام عملیات غیرقانونی مانند حمله به نیروهای ما، تامین مالی تروریسم و تجهیز تسلیحاتی روسیه استفاده خواهد کرد.»
به نوشته اورشلیمپست، وزارت امور خارجه آمریکا سال گذشته تخمین زد که ایران بین سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۰، بیش از ۱۶ میلیارد دلار برای حمایت از رژیم بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه، و نیروهای نیابتی آن هزینه کرده است، در این میان بیش از ۷۰۰ میلیون دلار در سال ۲۰۲۰ فقط به حزبالله اختصاص یافته است.
بر اساس توافق انجامشده، مقامهای جمهوری اسلامی مقدمات آزادی پنج شهروند را که دو نفر از آنها ایرانی-آمریکاییاند و یک نفر دیگر ایرانی-بریتانیایی است فراهم کردهاند. به گفته وکیل یکی از بازداشتیها، سیامک نمازی ۵۱ ساله، عماد شرقی ۵۸ ساله و مراد طاهباز، فعال محیطزیست ۶۷ ساله که تابعیت بریتانیا را دارد، ازجمله زندانیانیاند که طی روزهای اخیر از زندان اوین به هتل یا منازل شخصی خود منتقل شدهاند تا روند خروج آنها از ایران طی شود.
درباره هویت دو شهروند آمریکایی دیگر که یکی از آنها پیش از این از زندان به حبس خانگی رفته بود، اطلاعاتی منتشر نشده است، اما گفته شده که اتهامهای این دو نفر نیز مانند سه شهروند دیگر «جاسوسی» برای ایالات متحده بوده است.
گزارشها از دسترسی جمهوری اسلامی به شش میلیارد دلار از اموال توقیفشده در حالی منتشر میشود که حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، در یکی از آخرین موضعگیریهای خود مدعی شده بود که حکومت ایران برای پیشبرد طرح مبادله زندانیان هیچ «پیششرطی» قائل نیست و موضوع را یک «مسئله انسانی» میداند.