ادامه اعتراض‌ها به بازداشت امام‌اوغلو؛ ده‌ها هزار نفر در استانبول تجمع کردند

از زمان آغاز اعتراض‌ها به دستگیری شهردار استانبول حدود دو هزار نفر بازداشت شده‌اند

خبرگزاری رویترز روز شنبه گزارش داد که ده‌ها هزار نفر بار دیگر در استانبول تجمع کردند تا علیه زندانی شدن اکرم امام اوغلو، شهردار استانبول و رقیب اصلی رجب طیب اردوغان، اعتراض کنند.

تجمعاتی که پس از بازداشت امام اوغلو در هفته گذشته آغاز شد،‌ بزرگ‌ترین تظاهرات ترکیه در بیش از یک دهه گذشته محسوب می‌شود.

پس از آنکه شهردار استانبول با اتهام اختلاس بازداشت شد تا در زندان در انتظار محاکمه باشد، فراخوان‌های گسترده‌ای برای تجمع حامیان او منتشر شد و مخالفان دولت در بسیاری از شهرهای ترکیه به خیابان‌ها آمدند. با اینکه این اعتراضات عمدتا مسالمت‌آمیز بوده اما نزدیک به دو هزار نفر بازداشت شده‌اند.

حزب اصلی اپوزیسیون جمهوری‌خواه خلق ترکیه (CHP) همچنین برخی دیگر از احزاب مخالف دولت، گروه‌های حقوق بشری و قدرت‌های غربی می‌گویند که پرونده امام اوغلو عملکردی سیاسی برای از بین بردن تهدید انتخاباتی احتمالی اردوغان، رئيس‌جمهوری ترکیه، است.

با این حال دولت ترکیه هرگونه نفوذ در قوه قضائیه را رد می‌کند و می‌گوید دادگاه‌ها مستقل عمل می‌کنند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

براساس تصاویر منتشرشده از روز شنبه، ده‌ها هزار نفر پرچم و بنرهایی با شعار «آزادی برای امام اوغلو» را در دست داشتند.

روز یکشنبه گذشته حزب جمهوری‌خواه خلق ترکیه برای حمایت از نامزدی امام اوغلو در انتخابات ریاست‌جمهوری آینده انتخاباتی مقدماتی برگزار کرد. انتخابات ریاست‌جمهوری قرار است در سال ۲۰۲۸ برگزار شود، اما حزب مخالف اردوغان با این استدلال که دولت مشروعیتش را از دست داده خواستار برگزاری انتخابات زودهنگام است.

علی یرلیکایا، وزیر کشور ترکیه، روز جمعه گفت که نزدیک به یک هزار و ۹۰۰ نفر از زمان آغاز اعتراضات بازداشت شده‌اند. او افزود که دادگاه‌ها تا روز پنجشنبه ۲۶۰ نفر از معترضان زندانی را محاکمه خواهند کرد.

اردوغان که بیش از دو دهه است بر سیاست ترکیه تسلط دارد، با انتقاد از اعتراضات سراسری آن را «رویدادی خشونت‌بار و نمایشی» خواند و درمورد عواقب قانونی حضور در چنین تجمعاتی هشدار داد. رئيس‌جمهوری ترکیه همچنین از حزب جمهوری‌خواه خلق خواست که از «تحریک» شهروندان این کشور دست بردارد.

دولت ترکیه نیز روز پنجشنبه ضمن رد اظهارات مقام‌های کشورهای مختلف در واکنش به بازداشت اکرم امام‌اوغلو و اعتراضات گسترده این کشور، این اظهارات را «متعصبانه» خواند.

اردوغان گفت وقایع چند روز گذشته نشان داد که حزب جمهوری‌خواه خلق برای اداره شهرداری‌های محلی مناسب نیست، چه رسد به اینکه بخواهد اداره کشور را به دست بگیرد.

حزب جمهوری‌خواه خلق اردوغان را به یک مناظره تلویزیونی دعوت کرده و در عین حال از معترضان خواسته است که نظم عمومی را حفظ کنند و از درگیری بپرهیزند. با این حال در تظاهرات روزهای گذشته، پلیس استانبول با شلیک گلوله و گاز اشک‌آور و استفاده از ماشین‌های آبپاش معترضان را متفرق کرده است.

دولت ترکیه همچنین پوشش رسانه‌ای اعتراض‌ها را با محدودیت‌های گسترده مواجه کرده و ۱۳ روزنامه‌نگار ترک را در پنج روز دستگیر کرده است. یک خبرنگار بی‌بی‌سی نیز در جریان اعتراض‌ها از ترکیه اخراج شده و یک خبرنگار سوئدی که برای پوشش ناآرامی‌ها به استانبول رفته بود دستگیر شده است.

از زمان بازداشت امام اوغلو، ارزش بازارهای مالی ترکیه کاهش یافته و بانک مرکزی برای حمایت از ارزش لیر به استفاده از ذخایر روی آورده است. این آشفتگی به بخش خصوصی شوک وارد کرده است. دولت ترکیه می‌گوید که این تاثیر محدود و موقت است، با این حال تحلیلگران گمان می‌کنند یک دوره طولانی آشفتگی سیاسی و بی‌ثباتی اقتصادی در پیش باشد.

اکرم امام‌اوغلو، از حزب جمهوری‌خواه خلق سکولار، یکی از قدرتمندترین رقبای سیاسی رجب طیب اردوغان است. دادستان‌ها او را به «فساد و کمک به یک گروه تروریستی» متهم و «مظنون رهبر سازمان جنایتکار» معرفی کرده‌اند. 

پلیس در چارچوب این تحقیقات ۱۰۰ نفر دیگر ازجمله سیاستمداران، روزنامه‌نگاران و بازرگانان را هم بازداشت کرده است. حزب امام‌اوغلو این بازداشت‌ها را «کودتا علیه رئیس‌جمهور آینده ما» نامیده و آن را محکوم کرده است. موضعی که اغلب طرفداران اپوزیسیون آن را تکرار کردند.

بیشتر از جهان