دفتر آبرام پیلی، معاون فرستاده ویژه آمریکا در امور ایران، با انتشار پستی در شبکه اجتماعی اکس که پیش از این توییتر نامیده میشد، بازداشت و تهدید خانواده جانباختگان خیزش سراسری در ایران را محکوم کرد و آن را «تلاش آشکار» حکومت برای ایجاد «ترس» در میان ایرانیانی دانست که در یک سال اخیر عزیزانشان را از دست دادهاند.
دفتر جانشین فرستاده ویژه ایالاتمتحده آمریکا در امور ایران همچنین تاکید کرد که گزارشهای مربوط به «سرکوب و ارعاب» خانوادههای کشتهشدگان پیش از سالگرد مهسا امینی را از نزدیک دریافت و دنبال میکند.
در آستانه سالگرد مهسا امینی و خیزش سراسری ایرانیان، نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی موج تازهای از فشار و ارعاب خانوادههای دادخواه را آغاز کردند و در هفتههای اخیر، شمار زیادی از اعضای خانوادههای جانباختگان بازداشت و احضار شدهاند.
ماموران امنیتی در روزهای اخیر فرهاد و رضا، دو برادر دادخواه میلاد زارع، از کشتهشدگان خیزش سراسری در بابل، را بازداشت کردند. همزمان، امیرحسین کوهکن، وکیل ماشالله کرمی، پدر محمدمهدی کرمی، نیز پس از احضار بازداشت شد. ماشالله کرمی هم روز دوشنبه ۳۰ مرداد در منزلش بازداشت شده بود.
در ادامه بازداشتهای اخیر، ماموران امنیتی به خانه پدر حنانه کیا، از کشتهشدگان خیزش سراسری یورش بردند و پدر، مادر خواهر و نامزد حنانه را بازداشت کردند. این اقدام در حالی صورت گرفت که هلیا کیا، خواهر حنانه زیر ۱۸ سال دارد.
در روزهای اخیر نسرین علیزاده، خواهر شیرین علیزاده، لیلا مهدوی، مادر سیاوش محمودی، مهسا یزدانی، مادر محمدجواد زاهدی، فرامرز آبیل، برادر اسماعیل آبیل براهویی، شرمین حبیبی، همسر فریدون محمودی، حسن و ماردین درافتاده، پدر و برادر کومار درافتاده و مهسا بصیرتوانا، خواهر مهران بصیرتوانا نیز بازداشت شدهاند. همه این افراد در جریان خیزش سراسری کشته شدهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
پیشتر نیز گزارشهایی از برخوردهای نهادهای امنیتی و قضایی با خانواده جانباختگان از جمله مجید کاظمی، سارینا ساعدی، مهسا موگویی، ابوالفضل آدینهزاده و کیان پیرفلک منتشر شده بود.
سازمانهای حقوق بشری و برخی وکلای دادگستری تایید کردهاند که با نزدیک شدن سالگرد خیزش سراسری خانوادههای جانباختگان از سوی نهادهای حکومتی تحتفشار قرار دارند که مراسم سالگرد عزیزانشان را در سکوت و بیخبری برگزار کنند.
در پیوند با همین موضوع، رضا شفاخواه، وکیل دادگستری، به دیدهبان ایران گفت: «بسیاری از خانوادههای دادخواه یا معترضان احضار و برایشان پرونده امنیتی تشکیل شده است و از تعدادی تعهد گرفتهاند که اگر اتفاقی افتاد، در خیابان حضور نداریم و فراخوانی منتشر نخواهیم کرد.»
پیشتر حساب ۱۵۰۰ تصویر نیز خبر داده بود که نهادهای امنیتی «با نزدیک شدن به سالگرد مهسا امینی، دهها نفر را در شهرهای مختلف بازداشت کردهاند و در این میان، بسیاری از بازداشتشدگان که عفو خورده بودند، هم مجدد احضار و تهدید شدهاند.» بر اساس این گزارش، «برای برخی خانوادههای دادخواه حکم حبس و شلاق صادر شده است».
سازمان عفو بینالملل نیز روز دوشنبه ۳۰ مرداد (۲۱ اوت) با انتشار بیانیهای، با انتقاد از «تشدید آزار و اذیت» خانوادههای قربانیان خیزش سراسری در ایران از جمهوری اسلامی خواست به حق خانوادهها برای برگزاری مراسم سالگرد عزیزانشان که در جریان «قیام بدون انتقام» کشته شدهاند، احترام بگذارند.
عفو بینالملل در این بیانیه اعلام کرد: «بازداشت خودسرانه خانوادههای قربانیان، اعمال محدودیتهای ظالمانه برای برگزاری تجمعهای مسالمتآمیز و تخریب سنگ مزار قربانیان خیزش سراسری در حالی است که در جریان سرکوب وحشیانه قیام مردمی، حتی یک مقام مسئول هم بابت قتل غیرقانونی صدها مرد، زن و کودک پاسخگو نبوده است.»
روز یکشنبه پنجم شهریور نیز حدود ۴۰۰ تن از کنشگران مدنی در بیانیهای، بازداشتهای اخیر و تشدید فشارها بر خانواده قربانیان را محکوم کردند و از جمهوری اسلامی خواستند پروندهسازی علیه این افراد را متوقف کند. امضاکنندگان این نامه تاکید کردند که حکومت برای جلوگیری از برگزاری مراسم سالگرد کشتهشدگان از تمام «ابزارهای سرکوب» استفاده میکند.