در حاشیه تداوم مذاکرات تهران و واشینگتن، صادرات نفت ایران افزایش یافت 

صادرات نفت ایران در دوره ریاست‌جمهوری جو بایدن افزایش یافته است و چین از خریداران عمده این کالا است

مشاوران و شرکت‌هایی که محموله‌های نفت‌کش‌ها را تحت نظر دارند می‌گویند که با وجود تحریم‌های آمریکا، تولید و صادرات نفت ایران در ماه اوت افزایش یافته است و تهران به مشتریانی از‌جمله چین نفت می‌فروشد. 

تحلیلگران معتقدند که صادرات بیشتر نفت ایران، هم محصول موفقیت تمهیدهای جمهوری اسلامی در طفره رفتن از تحریم‌های ایالات متحده و هم صلاحدید واشینگتن در نحوه اجرای تحریم‌های خود است، چرا که هر دو کشور به دنبال بهبود مناسبات‌اند.

واشینگتن از سال ۲۰۱۸ و زمانی که دونالد ترامپ از توافق برجام (امضا‌شده در سال ۲۰۱۵) خارج شد و تحریم‌هایی را با هدف محدود کردن درآمدهای حکومت جمهوری اسلامی اعمال کرد، به دنبال محدود کردن صادرات نفت ایران بوده است. 

اما به گفته نهادهای ردیابی مسیر نقل‌و‌انتقال نفت، صادرات نفت ایران در دوره ریاست‌جمهوری جو بایدن افزایش یافته است و چین از خریداران عمده این کالا است. 

شرکت «اس‌وی‌بی‌ اینترنشنال» که یک شرکت مشاور بین‌المللی است تخمین می‌زند که تولید نفت ایران در ماه اوت به ۳.۱۵ میلیون بشکه در روز افزایش یافته است که بالاترین رقم از سال ۲۰۱۸ به این‌سو است. این شرکت همچنین گفت که صادرات نفت خام و میعانات گازی ایران نیز حدود دو میلیون بشکه در روز است. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

خبرگزاری رویترز به نقل از سارا وخشوری، از شرکت اس‌وی‌بی، نوشته است:‌ «ایران در مسیر احیای تولید نفت قبل از تحریم‌ها است.» 

رویترز نوشته است سه شرکت تعقیب‌کننده نقل‌وانتقال‌های نفت نیز برآوردهای مشابهی دارند. 

ایالات متحده آمریکا در حال مذاکره با جمهوری اسلامی ایران بر سر توافقی بالقوه است که در آن تهران پنج شهروند آمریکایی دوتابعیتی را که در ایران بازداشت شده‌اند آزاد می‌کند و در ازای آن، شش میلیارد دلار از سرمایه‌‌اش را که در بانک‌های کره جنوبی نگهداری می‌شود، بازپس می‌گیرد. جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، جدول زمانی اجرای این توافق را اعلام نکرده است. 

رویترز نوشته است که با نزدیک شدن به انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا در نوامبر ۲۰۲۴، قیمت بالای نفت یک خطر سیاسی برای بایدن است و عرضه بیشتر در بازار جهانی می‌تواند قیمت‌‌ها را تعدیل کند. 

کوین بوک، تحلیلگر شرکت «شرکای انرژی کلیر ویو»، درباره آنچه «صلاحدید در اجرای تحریم‌های آمریکا» نامید، گفت:‌ «به نظر می‌رسد این اتفاقی است که دارد رخ می‌دهد.»

یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفته است که واشینگتن به اجرای تحریم‌ها علیه ایران ادامه می‌دهد و ارقام صادرات نفت در طول زمان در نوسان بوده است. او گفت که واشینگتن به‌طور منظم با سایر کشورها در تعامل است تا آن‌ها را از انجام اقدام‌هایی که در تناقض با تحریم‌های ایران است، منصرف کند. 

به گفته تحلیلگران، جمهوری اسلامی ایران سال‌هاست که برای فرار از تحریم‌های نفتی از اقداماتی همچون انتقال کشتی به کشتی و دست‌کاری فرستنده‌های مکان‌یاب برای فریب موقعیت کشتی‌ها -به گونه‌ای که کشتی‌ها در موقعیت‌های مختلف ظاهر شوند- استفاده کرده و در این کار خبره شده است. 

بن کیهیل، تحلیلگر مرکز مطالعات راهبردی و بین‌المللی، گفت ایران تخفیف زیادی برای محموله‌های نفتی خود به چین داده است و این موضوع، خریداران را به افزایش خرید تشویق کرده است.

او گفت: «تعجبی ندارد. اگر تخفیف بدهید تقاضای خرید نفت افزایش می‌یابد. و به نظر من متوقف کردن این تجارت کار سختی است.»

به گفته تحلیلگران و داده‌های کشتیرانی، نفت ایران به سوریه و ونزوئلا نیز منتقل می‌شود.

بر اساس ارقام سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) که ایران یکی از اعضای آن است، نرخ تولید ۳.۱۵ بشکه در روز، بالاترین رقم صادرات برای ایران از سال ۲۰۱۸ خواهد بود. 

رویترز نوشته است که صادرات نفت ایران آمار رسمی ندارد و شرکت‌های رصد نفت‌کش‌ها، از داده‌های ماهواره‌ای و بارگیری بندرها برای نظارت در جریان نقل‌وانتقال نفت استفاده می‌کنند. 

جمهوری اسلامی ایران گفته است عرضه نفت را در کوتاه‌مدت افزایش می‌دهد. رسانه‌های دولتی جمهوری اسلامی به نقل از وزیر نفت، اعلام کردند که تولید نفت خام تا پایان ماه سپتامبر به ۳.۴ میلیون بشکه در روز خواهد رسید. 

این افزایش تولید و عرضه نفت جمهوری اسلامی ایران در حالی اتفاق می‌افتد که اوپک پلاس شامل اوپک، روسیه و سایر کشورهای صادرکننده نفت، برای حمایت از بازار نفت تصمیم به کاهش تولید گرفته‌اند.