رسانههای دولتی عربستان سعودی، روز شنبه نهم سپتامبر (۱۸ شهریور)، از تماس تلفنی ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین با شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، خبر دادند.
به گزارش عرب نیوز، ولیعهد عربستان سعودی در این تماس تلفنی بر حمایت این کشور از همه تلاشهای بینالمللی برای حل بحران اوکراین که مورد تهاجم نظامی روسیه قرار گرفته است، تاکید کرد.
ولودیمیر زلنسکی نیز از میزبانی عربستان سعودی برای برگزاری نشست صلح جده با حضور نمایندگان کشورهای مختلف به منظور گفتوگو درباره حل بحران اوکراین قدردانی کرد.
در این نشست که اوایل ماه گذشته در شهر جده برگزار شد، نمایندگان ۴۰ کشور ازجمله ایالات متحده آمریکا و چین حضور داشتند. اوکراین در این مذاکرات پیشنهاد صلح ۱۰ مادهای را که چندین کشور از آن حمایت کردند ارائه کرد.
در آن زمان، نیویورک تایمز با اشاره به قدردانی کشورهای مختلف از نشست جده نوشت: «این نشست نمونه دیگری از تلاشهای (شاهزاده) محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، برای ایفای نقش بهعنوان یک رهبر جهانی است که نفوذی فراتر از منطقه خود دارد و میتواند در ابعاد گسترده میانجیگری کند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
ولیعهد عربستان سعودی همچنین، روز ۱۹ مه ۲۰۲۳، در حاشیه نشست سران کشورهای عربی در جده، با رهبر اوکراین دیدار داشت.
ریاض تاکنون گامهای زیادی برای کمک به حل بحران اوکراین برداشته، ازجمله این که ۴۰۰ میلیون دلار کمک بشردوستانه به کییف ارسال کرده است.
روسیه، ۲۱ سپتامبر (۳۰ شهریور)، نیز با میانجیگری عربستان سعودی، ۱۰ اسیر جنگی بازداشتشده در اوکراین را آزاد کرد. اسیران آزادشده شهروندان آمریکا، بریتانیا، کرواسی، سوئد و مراکش بودند و هواپیمای حامل آنان در ریاض فرود آمد.
شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، روابط خوبی با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، دارد و دو کشور در گروه نفت اوپک پلاس همکاری دارند. عربستان سعودی با وجود فشارهای واشینگتن برای منزوی کردن روسیه، روابطش با مسکو را حفظ کرده است و در عین حال برای کاهش تنش میان مسکو و کییف تلاش میکند.
به باور برخی از کارشناسان، مقایسه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی در قبال بحران اوکراین نشان میدهد که ریاض علاوه بر حفظ منافع خود در بازار انرژی، با تاکید بر تمامیت ارضی اوکراین و ارسال کمکهای بشردوستانه، موفق شد هم روابط خود با کییف را حفظ کند و هم در دوران پسابحران، در زیرساختهای انرژی اوکراین سرمایهگذاری کند و در عین حال، روابطش با مسکو را هم افزایش دهد.
اما جمهوری اسلامی با حمایت از روسیه در حمله این کشور به اوکراین، هم سیاست بهظاهر بیطرفی خود را زیر پا گذشت و هم درپی اعمال تحریمهای اروپا علیه صنعت انرژی روسیه، مجبور شد بازار فروش نفت ارزان خود را به روسیه واگذار کند که به کاهش صادرات نفت ایران منجر شد.