طالبان ادعا کردند که یک محموله آثار باستانی به ارزش ۲۷ میلیون دلار را کشف کردند

طالبان در ۱۱ مارس ۲۰۰۱ دو تندیس بزرگ بودا در بامیان را منفجر کردند

دو نیروی طالبان در بند امیر بامیان-Ahmad SAHEL ARMAN / AFP

وزارت دفاع طالبان روز شنبه ۱۸ شهریور (۹ سپتامبر) اعلام کرد که یک محموله آثار باستانی به ارزش ۲۷ میلیون دلار را در استان بامیان کشف کرده است. 

در بیانیه این وزارتخانه آمده است که این محموله شامل دو مجسمه، دو جسد مومیایی‌شده، یک تاج طلا، پنج صندوق، دو شمشیر و یک کتاب با ۱۷ صفحه طلانگاری است.  

بر اساس این بیانیه، این آثار باستانی به موزه ملی افغانستان تحویل داده شده‌اند.  

در این بیانیه آمده شده است که در این ارتباط، سه تن از قاچاقچیان بازداشت شدند.  

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

وزارت دفاع طالبان گفت که این محموله آثار باستانی را سپاه ۲۰۹ الفتح این گروه کشف کرد.  

طالبان عکس از این محموله باستانی منتشر نکردند.  

مشخص نیست که این محموله آثار باستانی در کدام قسمت استان بامیان کشف شده است.  

اطراف تندیس‌های شکسته‌شده بودا در بامیان، منطقه حفاظت‌شده شمرده می‌شود، اما نگرانی‌هایی مبنی بر حفاری غیرقانونی و غیرکارشناسانه وجود دارد.  

طالبان در ۱۱ مارس ۲۰۰۱ دو تندیس بزرگ بودا در بامیان را منفجر کردند. صلصال با ارتفاع ۵۳ متر و شهامه با ارتفاع ۳۵ متر بین سال‌های ۳۰۰ تا ۷۰۰ میلادی با تراشیدن کوه ساخته شده بودند و یکی از جاذبه‌های مهم گردشگری افغانستان شمرده می‌شدند.  

طالبان با این استدلال که «بت‌پرستی» در اسلام حرام است، اقدام به تخریب تندیس‌های بودا کرده بودند و به درخواست جامعه جهانی مبنی بر جلوگیری از تخریب این تندیس‌ها هم اعتنایی نکردند.  

در دوران نخست حکومت طالبان در نیمه دوم دهه ۹۰ میلادی، قاچاق آثار باستانی انجام می‌شد و بخشی از آثار باستانی در این دوره از افغانستان خارج شد.  

افغانستان بیش از چهار دهه می‌شود که در آتش جنگ و ناامنی می‌سوزد و در این مدت، این کشور بخش زیادی از آثار فرهنگی و باستانی خود را از دست داده‌ است. بخشی از آثار باارزش موزه ملی افغانستان غارت شده است و تحت حاکمیت طالبان مشخص نیست که چگونه از آثار باستانی محافظت می‌شود. 

در نظام جمهوریت سرنگون‌شده افغانستان، کشورهای غربی بخشی از آثار باستانی افغانستان را که قاچاق شده بوده، به این کشور سپردند، اما در دوران حکومت طالبان این کار صورت نمی‌گیرد. کشورهای غربی نمی‌خواهند که سطح تماسشان را با طالبان افزایش دهند و از این هراس دارند که این کارشان زمینه به‌رسمیت شناختن حکومت طالبان را فراهم کند. 

بیشتر از فرهنگ و هنر