گوترش: حقوق زنان افغان در دستور کار نشست مجمع عمومی این سازمان است

طالبان پس از سلطه بر افغانستان، حقوق اساسی زنان و دختران را عامدانه هدف قرار دادند

هفتادوهشتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد هفته آینده آغاز می‌شود‌ــ GHULAM RASOOL / AFP

وب‌سایت سازمان ملل با انتشار بیانیه‌ای درباره نشست خبری آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، در روز چهارشنبه ۲۲ شهریور (۱۳ سپتامبر) نوشت که او در پاسخ به سوالی در مورد وضعیت حقوق بشر و حقوق زنان در افغانستان و ایران گفت که حقوق زنان و دختران افغان محور همه نگرانی‌ها است و این موضوع در دستور کار هفتادوهشتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد که هفته‌ آینده آغاز می‌شود، قرار خواهد داشت.

بنا بر این بیانیه، دبیر کل سازمان ملل متحد در ادامه افزود همان‌طور که سال ۲۰۲۲ در مجمع عمومی سازمان ملل مسئله حقوق بشر در ایران را مطرح کرد، بدیهی است که امسال نیز در مورد مسائل حقوق بشر با هیئت ایرانی دیدار خواهد کرد و حدس می‌زند که رئیس‌جمهوری ایران نیز در این نشست حضور داشته باشد 

او در مورد وضعیت حقوق‌بشر در افغانستان به‌ویژه حقوق زنان در آن کشور تصریح کرد: «مسئله‌ حقوق زنان در افغانستان محور همه نگرانی‌ها است و یکی از موضوع‌هایی است که در دستور کار اصلی قرار خواهد گرفت.»

پیش از این نیز، نمایندگان کشورهای جهان در سازمان ملل زن‌ستیزی طالبان و ظلم آنان بر زنان افغانستان را محکوم کردند و خواهان توجه بیشتر به وضعیت حقوق‌ بشر در آن کشور شدند.

روز دوشنبه ۲۰ شهریور، در جریان برگزاری پنجاوچهارمین اجلاس شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در ژنو، ریچارد بنت، گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر این سازمان در امور افغانستان، و نمایندگان شماری از کشورهای جهان از ادامه سلطه خشونت‌بار طالبان بر افغانستان و نقض گسترده حقوق بشر و به‌ویژه حقوق زنان ابراز نگرانی و آن‌ را محکوم کردند.

ریچارد بنت که در این نشست، گزارش جدیدش از وضعیت حقوق بشر در افغانستان را ارائه کرد و بار دیگر، رژیم حاکم بر کابل را «تک‌قومی و تک‌گروهی» نامید. او تصریح کرد که اکثر قریب‌به‌اتفاق مقام‌های این رژیم مردانی از قوم پشتون‌اند.  

ریچارد بنت گفت که در نبود قانون در افغانستان، وضعیت اقوام غیرپشتون و به‌ویژه اقلیت‌های مذهبی، قومی و جنسیتی نگران‌کننده است. از او طالبان خواست «سیاست ظالمانه و زن‌ستیزانه» خود را تغییر دهند.

در عین حال، فولکر تورک، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، هم در نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل گفت که وضعیت حقوق بشر در افغانستان در مرحله فروپاشی کامل قرار دارد و زندگی میلیون‌ها زن و دختر را تحت تاثیر قرار داده است.

تورک افزود که طالبان پس از سلطه بر افغانستان، حقوق اساسی زنان و دختران را عامدانه هدف قرار دادند و این باعث شد زنان از بیشتر جنبه‌های زندگی عمومی و روزمره حذف شوند.

نصیراحمد اندیشه، سفیر افغانستان در مقر سازمان ملل متحد در ژنو، هم در گزارشی به پنجاوچهارمین نشست اجلاس حقوق بشر این سازمان گفت که اقدام‌های خشونت‌بار طالبان در زمینه بازداشت، قتل و اعدام نظامیان و کارمندان دولت پیشین افغانستان همچنان ادامه دارد و محدودیت‌ها برای زنان نیز با وجود فشارها، کاهش نیافته است. او ضمن حمایت از زنان معترض افغان اعلام کرد که به اقدامی عملی و فوری نیاز است.

نمایندگان دیگر کشورها در نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل، از جمله کشورهای اسلامی و نیز اسرائیل و پاکستان تصریح کردند که حقوق بنیادین زنان و دختران در افغانستان نقض می‌شود و حق تحصیل دختران از آنان سلب شده است.