سی‌وهشتمین هفته تظاهرات پرشمار اسرائیلی‌های معترض علیه اصلاحات قضایی

بنیامین نتانیاهو در حالی سفرش به نیویورک را به پایان رساند که معترضان اسرائیلی خطاب به او فریاد «شرم» سر دادند

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، اواخر وقت شنبه ۲۳ سپتامبر (یکم مهر) سفرش به آمریکا را به پایان رساند. او در حالی هتلش در نیویورک را ترک کرد که تعدادی از معترضان بیرون هتل تجمع کرده و خطاب به او فریاد «شرم» سر داده بودند.

به گزارش تایمز اسرائیل،‌ نتانیاهو با انتشار بیانیه‌ای کوتاه، سفرش به نیویورک را «بسیار موفق» ارزیابی کرد و گفت که در طول این سفر شش‌روزه به ایالات متحده موفق شده است با حدود ۲۰ رئیس دولت در پنج قاره دیدار داشته باشد و دستاوردهای بسیاری کسب کند.

نخست‌وزیر اسرائیل ادعا کرد که «یک دیدار عالی» با جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، داشته که در آن درباره گسترش صلح و ادامه پیمان ابراهیم بحث کرده است. او اضافه کرد که سخنرانی روز جمعه‌اش در سازمان ملل «نه تنها از شبکه‌های ایالات متحده بلکه در عربستان سعودی نیز به صورت زنده پخش شد و این یک دستاورد است».

نتانیاهو در سخنرانی روز جمعه‌اش در سازمان ملل، بیشتر به توافق احتمالی عادی‌سازی روابط با عربستان سعودی با میانجی‌گری آمریکا پرداخت که به گفته او، خاورمیانه را متحول خواهد کرد. او در طول این سخنرانی یا سایر اظهاراتش به اصلاحات قضایی مدنظر دولتش که هدف انتقادهای شدید در اسرائیل واقع شده است، اشاره‌ای نکرد.

شنبه‌شب در حالی که نتانیاهو در سفر بازگشت به اسرائیل بود، صدها هزار نفر در راهپیمایی سراسری علیه اصلاحات قضایی مدنظر دولت شرکت کردند. معترضان برای سی‌وهشتمین هفته متوالی است که به خیابان‌ها می‌آیند و با سر دادن شعار «دموکراسی» خواهان توقف رسیدگی به لایحه اصلاحات قضایی‌اند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

تظاهرات مخالفان پیشنهادهای قضایی دولت تندرو به بزرگ‌ترین جنبش اعتراضی در تاریخ اسرائیل تبدیل شده است و مخالفان می‌گویند تا زمانی که به خواسته‌شان مبنی بر پس گرفتن این لوایح نرسند، همچنان اعتراض خواهند کرد.

مخالفان اصلاحات قضایی معتقدند بنیامین نتانیاهو به دلیل اتهام‌های فساد که با آن‌ها روبرو است، تلاش می‌کند لوایح قانونی را تغییر دهد. به گفته آن‌ها، طرح بازنگری در قوه قضاییه اسرائیل برخی اختیارات این دستگاه از جمله اختیارات دیوان عالی در مخالفت با تصمیم‌های پارلمان و نحوه انتخاب قضات را محدود می‌کند.

نتانیاهو و متحدانش می‌گویند این تغییرات برای محدود کردن اختیارات قضات منتخب لازم است، در حالی که مخالفان می‌گویند چنین قوانینی استقلال دستگاه قضایی را زیرسوال می‌برد و دموکراسی در اسرائیل را به خطر می‌اندازد.

معترضان اسرائیلی با در دست داشتن پرچم‌ها و بنرهای مختلف شعار می‌دادند که «تلاش برای تبدیل اسرائیل به دیکتاتوری قابل‌بخشش نیست».

به گزارش اخبار کانال ۱۳ اسرائیل حدود ۱۰۰ هزار نفر در تجمع اصلی در تل‌آویو شرکت کردند. پس از تجمع در خیابان کاپلان، برخی معترضان مانند چندین هفته گذشته به سمت خانه رئیس پارلمان (کنست) راهپیمایی کردند. تظاهرات کوچک‌تری نیز در ده‌ها نقطه دیگر در سراسر اسرائیل از جمله اورشلیم، حیفا، ایلات، کرکور و در امتداد مرز غزه برگزار شد.

پس از این راهپیمایی‌ها، رهبران معترضان با انتشار بیانیه‌ای اعلام کردند: «ما اجازه نخواهیم داد لایحه محدود کردن قضات دادگاه عالی به تصویب برسد.»

بنیامین نتانیاهو اوایل این هفته و پیش از سفر به ایالات متحده، معترضان به اصلاحات قضایی را به همکاری با تشکیلات خودگردان فلسطین و جمهوری اسلامی ایران متهم کرد. در بیانیه بعدی، دفتر نخست‌وزیری اعلام کرد که منظور نتانیاهو از بیان این جملات آن بوده که «تظاهرات علیه اسرائیل» هم‌زمان با اعتراض فعالان حامی فلسطین و ایران برگزار می‌شود.

نظامیان اسرائیلی پیش از این در تل‌آویو بارها تایید کرده‌اند که ارتش این کشور در هفته‌های اخیر، نسبت به آنچه در خارج از کشور بازتاب داده می‌شود، شورش‌های گسترده‌تری را شاهد بوده است و اظهارات بنیامین نتانیاهو درباره این وضعیت با انکار و تهدید، بر وخامت اوضاع خواهد افزود.

یائیر لاپید، رهبر اپوزیسیون، در یک سخنرانی‌ در ماه ژوییه ۲۰۲۳ گفت: «نتانیاهو اسرائیل را به سمت فاجعه‌ای ملی می‌کشاند که بهبودی و جبران آن چندین نسل زمان‌ می‌برد.»

او تاکید کرد: «نتانیاهو اکنون مانند یک دیکتاتور رفتار می‌کند. او به فریاد ملت گوش نمی‌دهد و برای آنچه مردم می‌گویند اهمیتی قائل نیست. نتانیاهو نه به نصیحت کارشناسان گوش می‌دهد و نه هشدارهای آن‌ها را جدی می‌گیرد.»

بنی گانتز، رئیس حزب اردوگاه ملی، نیز با نتانیاهو دیدار داشته و خواستار توقف فوری روند قانونی کردن لایحه اصلاحات قضایی شده است. او خطاب به نتانیاهو تاکید کرد: «تو فریاد نیمی از مردم را نمی‌شنوی. تو می‌توانی مخالف دیدگاه ما باشی، اما نباید نگرانی‌های ملت را نادیده بگیری.»

بیشتر از جهان