حماس به اسرائیل حمله کرد فنر دلار در ایران باز شد

آرایش جنگی بازار ارز در برابر نقش جمهوری اسلامی در تنش‌های منطقه‌ای

برخی فعالان اقدام‌های دستوری بانک مرکزی را در افزایش قیمت‌ها موثر می‌دانند‌ــ AFP

در حالی‌ که مرکز مبادله ارز و طلا وابسته به بانک مرکزی جمهوری اسلامی روز دوشنبه ۱۷ مهر، نرخ دلار را ثابت نگه داشت و آن را در کانال ۴۱ هزار تومان فریز کرد، گزارش‌ها از بازار نشان می‌دهد که در پی تنش‌های منطقه‌ای، روند صعودی نرخ ارز به‌طور فزاینده‌ای ادامه دارد.

بررسی قیمت‌ها تا ظهر دوشنبه نشان می‌دهد که هر دلار آمریکا به قیمت ۵۳ هزار و ۲۵۰ تومان خریداری و با نرخ ۵۳ هزار و ۳۵۰ تومان فروخته شد. قیمت خرید یورو نیز ۵۶ هزار و ۱۰۰ و قیمت فروش آن ۵۶ هزار و ۲۰۰ تومان بود. با این حال، برخی کانال‌های تلگرامی خبر دادند که نرخ دلار در بامداد دوشنبه از ۵۴ هزار تومان هم عبور کرد.

این افزایش قیمت در حالی است که نرخ هر دلار آمریکا تا قبل از درگیری‌های اخیر در کانال ۴۹ هزار تومان و قیمت هر یورو نیز در کانال ۵۲ هزار تومان بود.

به گفته تحلیلگران بازار، شعله‌ور شدن آتش جنگ در غزه و زلزله ویرانگر هرات در افغانستان از عوامل مهم افزایش نرخ ارز طی روزهای اخیرند. برخی فعالان نیز اقدام‌های دستوری بانک مرکزی را در افزایش قیمت‌ها موثر می‌دانند و بر این باورند که پس از سرکوب چندین ماهه بانک مرکزی، «فنر قیمت‌ها پاره شده است».

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

وب‌سایت تجارت‌نیوز در گزارشی، پیش‌بینی‌ها درباره افزایش یا کاهش قیمت ارز طی روزهای آینده را بررسی کرد و نوشت: «کاهشی‌های بازار معتقدند که این روند افزایشی ادامه‌دار نیست و بازارساز با مداخله در بازار، قیمت ارز را کاهش می‌دهد؛ اما افزایشی‌های بازار معتقدند که این روند افزایشی فعلا در بازار ماندگار است.»

به گفته این گروه، افزایش نرخ دلار به سه دلیل مهم ادامه پیدا می‌کند که نخست دلیل آن میل بازار به افزایش قیمت‌ است؛ زیرا بازارساز تاکنون با دستکاری و مداخله بازار را مهار کرده بود و حالا احتمال رها شدن بازار از زیر فشار بازارساز وجود دارد.

عامل دوم زلزله هرات است که در پی آن، بازار ارز هرات تعطیل شد. عامل سوم و مهم‌تر هم تنش‌ها در خاورمیانه و جنگ در غزه است که بر خلاف دفعات قبل، ادامه‌دار به نظر می‌رسد و به دلیل حمایت آشکار جمهوری اسلامی از شبه‌نظامیان حماس، احتمال اینکه آتش آن دامن ایران را هم بگیرد، بعید نیست.

در کنار همه این موارد، باید تعیین تکلیف تحریم‌های موشکی جمهوری اسلامی در سازمان ملل را هم اضافه کرد که تا کمتر از ۱۰ روز دیگر درباره آن تصمیم‌گیری می‌شود.

وب سایت اقتصادی اکو ایران در پیوند با این موضوع نوشت: «گروهی از معامله‌گران معتقدند افزایش قیمت دلار روانی است و در روزهای آینده با دخالت بازارساز دوباره کاهش می‌یابد اما در مقابل، گروه افزایشی معتقدند تنش بین حماس و اسرائیل و چشم‌انداز ۲۶ مهر موجب می‌شود قیمت‌ها همچنان بر مدار صعود باشد.»