دادگاه رسیدگی به نقض حقوق بشر در سوریه در غیاب متهم تشکیل شد

کانادا و هلند می‌گویند استفاده دائم از روش‌های شکنجه در مکان‌های مختلف، ماهیت نظام‌مند و گسترده بودن در سراسر سوریه را آشکار می‌کند

مردی ایستاده مقابل تصویر بشار اسد با ماسک گاز، در سالگرد حمله شیمیایی مرگبار به شهر عفرین‌ــ Rami al SAYED / AFP

دادگاه رسیدگی به اتهام‌های حکومت سوریه روز سه‌شنبه ۱۰ اکتبر (۱۸ مهر) در دیوان بین‌المللی دادگستری در هلند، تشکیل شد.

هلند و کانادا در ماه ژوئن با تشکیل پرونده‌ای علیه سوریه نزد عالی‌ترین دادگاه سازمان ملل، دمشق را به نقض گسترده حقوق بشر متهم کردند.

به گزارش آسوشیتدپرس، هلند و کانادا می‌گویند حکومت بشار اسد از سال ۲۰۱۱، با نقض کنوانسیون حقوق بشر سازمان ملل، در سوریه شکنجه، قتل، تجاوز جنسی، حملات شیمیایی در مقیاسی وسیع مرتکب شده است. آن‌ها تاکید کردند که «با گذشت ۱۲ سال، حکومت سوریه کماکان به نقض حقوق بشر ادامه می‌دهد».

هیچ مقامی از طرف سوریه در این دادگاه حاضر نشده است. جوآن ای. دونوگو، رئیس دادگاه، از غیبت مقام‌های سوریه در دادگاه ابراز تاسف کرد.

پیش از شروع دادگاه، گروهی از سوری‌ها در اعتراض به حکومت بشار اسد، رئیس‌جمهوری سوریه، مقابل ساختمان دادگاه  تجمع کردند. آن‌ها تصاویر افرادی را در دست داشتند که گفته می‌شود قربانی شکنجه بوده یا سربه‌نیست شده‌اند. در نوشته‌هایی که معترضان بالا بردند، عباراتی چون «هم‌اکنون به شکنجه پایان دهید» و «آن‌ها کجا هستند» به چشم می‌خورد.

درگیری‌ها در سوریه از مارس ۲۰۱۱ و با تظاهرات مسالمت‌آمیز علیه دولت بشار اسد آغاز شد اما سرکوب خشونت‌بار معترضان این اعتراض‌ها را به‌سرعت به یک جنگ داخلی تمام‌عیار تبدیل کرد تا اینکه از سال ۲۰۱۵، با حمایت روسیه، جمهوری اسلامی ایران و حزب‌الله لبنان، ورق برگشت و اوضاع به نفع بشار اسد تغییر کرد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در پرونده‌ای که علیه دمشق در دیوان بین‌المللی دادگستری تشکیل شده، موارد ارتکاب شکنجه حکومت سوریه در سرکوب زندانیان قید شده است. این موارد عبارت‌اند از: «ضرب‌وجرح شدید با مشت و لگد، شلاق، کابل برق، میله‌های فلزی و چوبی، زنجیر و قنداق تفنگ، شوک الکتریکی، سوزاندن اعضای بدن، کشیدن ناخن و دندان، اعدام‌های ساختگی و شبیه‌سازی غرق‌ شدن»

در حالی‌ که روند رسیدگی به این اتهام‌ها طولانی است و ممکن است سال‌ها طول بکشد، دیده‌بان حقوق بشر از دادگاه خواسته است برای بازداشتن حکومت سوریه از استفاده از شکنجه علیه سوری‌ها فورا تدبیری بیندیشد.

کانادا و هلند با تاکید بر مسئولیت حکومت بشار اسد در این موارد، استفاده دائم از این روش‌ها در مکان‌های مختلف در سراسر سوریه را نشان‌دهنده «ماهیت نظام‌مند و گسترده شکنجه» در این کشور دانسته‌اند.

حکم دیوان بین‌المللی دادگستری از نظر قانونی لازم‌الاجرا است اما بسیاری از کشورها به اجرای آن پایبند نیستند. قضات این دادگاه سال ۲۰۲۲ در پرونده‌ای دیگر، با محکوم کردن روسیه در حمله نظامی علیه اوکراین، از مسکو خواستند فورا به جنگ پایان دهد؛ خواسته‌ای که تاکنون برآورده نشده است.

جنگ در سوریه تاکنون نزدیک به نیم میلیون کشته و صدها هزار زخمی به جا گذاشته است. نیمی از جمعیت ۲۳ میلیون نفری سوریه هم آواره‌اند و بیش از پنج میلیون نفر کشورشان را ترک کرده‌اند.

بیشتر از جهان