در پی تهاجم اسرائيل به نوار غزه که از آغاز آن بیش از سه هفته میگذرد و باعث شد واشنگتن ناوهای هواپیمابرش را در شرق دریای مدیترانه مستقر کند، نشریه فوربس در گزارشی که بهتازگی منشتر شد، به بررسی تاثیر حمله اسرائیل به نوار غزه بر روابط دوجانبه ایالات متحده و ترکیه پرداخت.
بر اساس این گزارش، ایالات متحده احساس میکند لازم است درباره ماهیت ماموریت ناوهای هواپیمابر این کشور که به دنبال وقوع جنگ بین غزه و اسرائیل در هفتم اکتبر در شرق مدیترانه مستقر شدند، به یکی از کشورهای عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ترکیه) توضیحاتی ارائه کند؛ بهویژه اینکه حضور نظامی آمریکا در خاورمیانه میتواند به تشدید تنش بین واشنگتن و آنکارا منجر شود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در همین حال، آیدین سزر، دیپلمات پیشین ترکیه و تحلیلگر سیاسی متخصص روابط بینالملل، در صحبتی که با شبکه خبری العربیه داشت، در توضیح گزارش فوربس گفت: «ترکیه به هدف آمریکا از حضور نظامی در منطقه شک دارد؛ به ویژه با توجه به اینکه نیرو و تسلیحاتی که اسرائيل در جنگ کنونی از آن استفاده میکند، با تواناییهای جنبش حماس در غزه کاملا نامتناسب است».
او افزود: «اگر آمریکا در تبدیل جنگ کنونی اسرائیل و غزه به یک جنگ منطقهای نقش ایفا کند، ترکیه یکی از کشورهایی خواهد بود که بیشترین آسیب را از جنگ منطقهای متحمل خواهد شد. به همین دلیل، آنکارا به استقرار نظامی آمریکا در شرق دریای مدیترانه انتقاد دارد.»
این کارشناس ترک خاطرنشان کرد: «روابط ترکیه و آمریکا در حال حاضر، مرحله پرتلاطمی را پشت سر میگذارد و موضوع انتقاد ترکیه از استقرار مجدد آمریکا در شرق مدیترانه عامل دیگری است که مانع گسترش روابط دو طرف میشود؛ هرچند این چالش در مقایسه با سایر مشکلات مانند اختلافنظر ترکیه با ایالات متحده و کشورهای غربی در ناتو مشکل بزرگی محسوب نمیشود.»
سزر با اشاره به اینکه بعید است برای مشکلات حلنشده میان دو طرف به این زودی راهحلی پیدا شود، به ویژه اینکه واشنگتن تا به حال به اعمال تحریمها علیه آنکارا ادامه میدهد، گفت که به باور او، پس از انتخابات ریاستجمهوری آمریکا «دوران جدید» در روابط ترکیه و ایالات متحده آغاز خواهد شد.
چند روز پیش، یکی از مقامهای وزارت دفاع ترکیه فاش کرد که آنکارا درباره ماموریت استقرار نظامی جدید ایالات متحده اطلاعاتی را از مسئولان آمریکایی دریافت کرده که نشان میدهد هدف از حضور نظامی آمریکا در منطقه تخلیه اضطراری است.
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه، دهم اکتبر در پاسخ به این سوال که چرا ایالات متحده ناوهای هواپیمابر به اسرائیل میفرستد، ابراز نگرانی کرد. البته این نخستین باری نیست که ترکیه نگرانیاش را از استقرار ناوهای هواپیمابر آمریکا در منطقه اعلام میکند؛ زیرا چندی قبل پس از پهلوگیری یک زیردریایی آمریکایی در نزدیکی سواحل قبرس شمالی هم ترکیه از جمهوری به رسمیت شناختهنشده قبرس شمالی اعلام حمایت کرد.
شایان ذکر است که از زمان آغاز درگیری بین اسرائیل و حماس، ترکیه سعی دارد برای پایان دادن به این جنگ نقش میانجی را ایفا کند، اما تاکنون نتوانسته است در این زمینه به موفقیتی دست یابد.
برگرفته از شبکه خبری العربیه