سازمان ملل متحد میگوید به دلیل شدت گرفتن خشونتها در جمهوری دموکراتیک کنگو تعداد آوارگان داخلی در این کشور به شش میلیون و ۹۰۰ هزار نفر رسیده است.
به گفته سازمان بینالمللی مهاجرت (IOM) جمهوری دموکراتیک کنگو با یکی از بزرگترین بحرانهای انسانی در جهان روبرو است. از همینرو این نهاد بینالمللی قرار است تلاشهایش را برای رسیدگی به بحران پیچیده و ادامهدار در جمهوری دموکراتیک کنگو افزایش دهد.
با این حال، عملیات سازمان بینالمللی مهاجرت در جمهوری دموکراتیک کنگو با کمبود بودجه شدید روبرو است زیرا تنها ۳۷ درصد از ۱۰۰ میلیون دلار بودجه موردنیاز تامین شده است.
آسوشیتدپرس ماه گذشته در گزارشی به نقل از یک مقام ارشد سازمان ملل، وضعیت بشردوستانه در شرق کنگو را به دلیل بیش از یک سال و نیم خشونتهای خونین شبهنظامیان، «بهطرز نگرانکنندهای وخیم» ارزیابی کرد.
ادم ووسورنو، مدیر دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل، در بازگشت از کنگو، آنچه را دیده و شنیده است، «تکاندهنده، دلخراش و تاملبرانگیز» خواند. به گفته او، زنان و دختران در مقیاسی گسترده در معرض خشونتهای جنسیاند.
بنا بر اعلام این نهاد، در این کشور ۲۶ میلیون نفر گرسنهاند و نزدیک به هشت میلیون نفر به کمک فوری نیاز دارند. گفته میشود وضعیت در استانهای شرقی (کیوو شمالی، کیوو جنوبی و ایتوری) بهمراتب وخیمتر از سایر بخشهای این کشور است.
شرق کنگو که منطقهای سرشار از مواد معدنی ارزشمند است، در دهههای اخیر به صحنه درگیری میان دهها گروه مسلح تبدیل شده است. به گفته مقامهای سازمان ملل در این منطقه بیش از ۱۳۰ گروه مسلح سر زمین و مواد معدنی ارزشمند با یکدیگر در حال جنگاند. در این میان، بسیاری از این گروهها برای دفاع از آب و خاکشان میجنگند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
درگیریها در شرق کنگو اواخر سال ۲۰۲۱ شدت گرفت؛ پس از آنکه گروه شورشی موسوم به «ام ۲۳» که به مدت تقریبا یک دهه آرام گرفته بود، بار دیگر سر بلند کرد و مناطقی را در این بخش به تصرف درآورد.
اعضای این گروه که خود را «جنبش ۲۳ مارس» مینامد و بهعنوان «ارتش انقلابی کنگو» نیز شناخته میشوند، عمدتا توتسیتبارند. نام این گروه به توافق ۲۳ مارس ۲۰۰۹ اشاره دارد؛ توافق صلحی که بین کنگره ملی دفاع از مردم و دولت جمهوری دموکراتیک کنگو بسته شد و قرار بود به درگیریها و خشونتها پایان دهد. ام ۲۳ دولت کنگو را به قصور در اجرای این توافق متهم میکند.
این گروه که به گفته سازمان ملل متحد از حمایت رواندا، کشور همسایه برخوردار است، در سال ۲۰۱۲ به شهرت رسید؛ هنگامی که جنگجویانش گوما، بزرگترین شهر شرق کنگو و هممرز با رواندا، را تصرف کردند. دولت رواندا داشتن هرگونه ارتباط با این گروه را رد کرده است.
ناکامی در تلاشها برای حفظ آتشبس میان شورشیان ام ۲۳ و دولت کنگو درگیریها در این منطقه را شدت بخشید.
پیشتر امانوئل لمپارت، هماهنگکننده سازمان پزشکان بدونمرز در آفریقای مرکزی، در مورد بحران انسانی قریبالوقوع در این منطقه به دلیل تداوم درگیریها و شیوع بیماریهای سرخک و وبا در میان آوارگان هشدار داده بود.
کمیسیاریای عالی امور پناهندگان سازمان ملل هفته گذشته اعلام کرد که در نیمه نخست سال ۲۰۲۳ که جنگ روسیه و اوکراین و درگیریها در سودان، کنگو و میانمار در جریان بود، ۱۱۴ میلیون نفر در جهان آواره شدند. این در حالی است که در سه هفته اخیر آوارگان جنگ اسرائیل و حماس نیز به این آمار افزوده شدهاند.