کمیساریایی عالی سازمان ملل در امور پناهندگان در تازهترین گزارش خود، درباره افزایش تعداد آوارگان و پناهجویان در سال ۲۰۲۲ هشدار داد.
بنا بر اعلام سازمان ملل، افزایش تعداد پناهجویان در جهان تمام رکوردهای پیشین را شکسته و زنگ خطر را برای تمام رهبران جهان، خصوصا رهبران اقتصادهای برتر و کشورهای صنعتی به صدا در آورده است.
دلیل عمده افزایش تعداد بیخانمان ها در سال ۲۰۲۲ به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان، جنگ اوکراین و جنگ داخلی در سودان اعلام شده است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، بر اساس تازهترین گزارش سازمان ملل که سیزدهم ژوئن منتشر شد، در سال ۲۰۲۲ دستکم ۱۱۰ میلیون نفر ناگزیر شدهاند خانه و کاشانه خود را ترک کنند. به گفته این سازمان، افزایش شمار آوارگان تا این حد نشاندهنده وضعیتی بحرانی و آشفته در جهان است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در این گزارش آمده که تعداد بیخانمانها و آوارگان جنگ و گرسنگی در جهان نسبت به سال ۲۰۲۱، نوزده میلیون نفر، معادل جمعیت سه کشور اروپایی نه خیلی بزرگ، بیشتر شده است.
این سازمان پیشبینی میکند با توجه به افزایش تنش و درگیری بین ارتش سودان و شبهنظامیان این کشور در هفتههای اخیر، احتمالا شمار آوارگان در سال ۲۰۲۳ حتی از سال قبل از آن هم بیشتر باشد.
فیلیپو گراندی، کمیسر عالی سازمان ملل در امور پناهندگان، روز سهشنبه پس از انتشار این گزارش، گفت: «واقعیت جهان ما این است که ۱۱۰ میلیون نفر هنوز از جنگ، شکنجه، سرکوب و تبعیض و خشونت و همچنین گرم شدن زمین فرار میکنند.»
به گفته این کمیسر ایتالیایی سازمان ملل، «این اعداد به نوعی اعلام جرم علیه جهان امروز ما است».
از این ۱۱۰ میلیون نفر، ۳۵ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر «مهاجر» و ۶۵ میلیون «آواره» تعریف میشوند. پنج میلیون و ۴۰۰ هزار نفر از این افراد هم درخواست پناهندگی کردهاند و پنج میلیون نفر دیگر نیز به «حمایت و حفاظت خاص» نیازمندند.
به گفته گراندی، «اغلب این مهاجران و پناهجویان و بیخانمانها با خشونت و در محیطهایی خصمانه پذیرفته شدهاند.»
از همه مهمترین اینکه سهچهارم این پناهجویان ناگزیر به کشورهای فقیر و در حال توسعه مهاجرت میکنند.
فیلیپو گراندی از پیشرفت کشورهای عضو اتحادیه اروپا در مسئله پناهجویان استقبال کرد و گفت امیدوار است کشورهای اروپایی به تعهدات خود در قبال پناهجویان عمل کنند. در اصلاحات جدید ساختار مهاجرت کشورهای اروپایی که ۲۷ کشور عضو روی آن توافق کردهاند اما هنوز در پارلمان اروپا تصویب نشده، قرار است تمام کشورهای عضو روند اعطای پناهندگی و پذیرش درخواستها را تسریع کنند.
فیلیپو گراندی از کشورهای غربی خواست همزمان با جستوجوی راهحل اساسی برای معضل پناهجویان، درهای بریتانیا و ایالات متحده و اتحادیه اروپا را به روی پناهندگان باز بگذارند. او با انتقاد شدید از طرح بریتانیا برای انتقال پناهجویان به کشور رواندا گفت: «پناهجو مجرم نیست و نباید با او چون یک زندانی برخورد شود.»
در سال گذشته (۲۰۲۲) ۳۳۹ هزار پناهجو از ۳۸ کشور جهان ناگزیر شدند کشور خود را ترک کنند؛ جایی که به گفته سازمان ملل، در معرض خطر مرگ و گرسنگی و تهدید و سرکوب قرار داشتند.
ترکیه با پذیرش ۳.۶ میلیون پناهجو در سال ۲۰۲۲ و ایران با پذیرش ۳.۴ میلیون نفر در جایگاه اول و دوم کشورهای میزبان مهاجران و آوارگان جنگاند.
پس از این دو، کشور کلمبیا با پذیرش ۲.۵ میلیون نفر، آلمان ۲.۱ میلیون و پاکستان با یک میلیون و ۷۰۰ هزار نفر اصلیترین کشورهای میزبان پناهجویان در سال ۲۰۲۲ بودهاند.