نشست گروه ۷ در توکیو؛ «حمایت از اوکراین تحت‌تاثیر بحران خاورمیانه قرار نمی‌گیرد»

تحلیلگران می‌گویند ژاپن به عنوان رئیس گروه ۷ در قبال جنگ حماس و اسرائيل رویکرد محتاطانه‌ای اتخاذ کرده است

فومیو کیشیدا، نخست‌وزیر ژاپن در کنار آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، توکیو، هفتم نوامبر ۲۰۲۳‌ــ AFP

ژاپن در روز سه‌شنبه، در حالی که وزرای خارجه گروه ۷ برای گفت‌وگوهای مجازی با کی‌یف در جریان نشست توکیو آماده می‌شوند، اعلام کرد که حمایت از اوکراین در جنگ با روسیه تحت تاثیر درگیری‌های خاورمیانه قرار نخواهد گرفت.

به گزارش رویترز، گروه ۷ (G7) شامل کشورهای ثروتمند بریتانیا، کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن و ایالات متحده به همراه اتحادیه اروپا در روزهای هفتم و هشتم نوامبر در توکیو برای بحث در مورد موضوع‌هایی از جمله تهاجم روسیه به اوکراین و بحران اسرائیل و غزه تشکیل جلسه خواهند داد.

یوکو کامیکاوا، وزیر خارجه ژاپن، در یک کنفرانس مطبوعاتی در این زمینه گفت: «تعهد ما به ادامه تحریم‌های سختگیرانه علیه روسیه و حمایت قوی از اوکراین حتی با شدت گرفتن وخامت اوضاع در خاورمیانه، هم به هیچ وجه متزلزل نشده است.»

گروه ۷ از زمانی که مسکو در فوریه ۲۰۲۲ به اوکراین حمله کرد، در خط مقدم تحریم‌ها علیه روسیه قرار داشت و ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین، در اجلاس سران این گروه در هیروشیما در ماه مه حضور یافت.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در جدیدترین اقدام با هدف افزایش فشار اقتصادی به روسیه، گروه ۷ در حال بررسی پیشنهادهایی برای تحریم الماس روسیه است.

با وجود حمایت همه‌جانبه از کی‌یف در برابر مسکو، گروه ۷ از زمان شروع جنگ حماس و اسرائیل، تنها یک بیانیه مشترک چندجمله‌ای در مورد این مناقشه صادر کرده است؛ هرچند اعضای این گروه در این زمینه جداگانه‌ بیانیه داده‌اند.

پیش از آغاز رسمی مذاکرات گروه ۷، وزرای دفاع و خارجه ژاپن و همتایان بریتانیایی آن‌ها در نشست ۲+۲ شرکت و تکرار کردند که راه‌حل دوکشوری تنها راهکار مناسب برای برقراری صلح عادلانه و پایدار در مناقشه اسرائیل و غزه است.

آن‌ها فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده ایران در منطقه را محکوم کردند و از جمهوری اسلامی خواستند در تنش‌زدایی نقش سازنده‌تری ایفا کند.

برخی تحلیلگران می‌گویند ژاپن به عنوان رئیس گروه ۷ در قبال بحران خاورمیانه رویکرد محتاطانه‌ای اتخاذ کرده است. به اعتقاد آن‌ها، توکیو در برابر فشارها برای قرار گرفتن در موضع نزدیک‌ترین متحدش، ایالات متحده، در طرفداری از اسرائیل مقاومت می‌کند.

اختلاف‌های گروه ۷ در سازمان ملل نیز مشهود بود؛ به طوری که فرانسه به قطعنامه‌ای که خواستار آتش‌بس بشردوستانه بود رای مثبت داد اما ایالات متحده با آن مخالفت کرد و سایر اعضای گروه هم رای ممتنع دادند.

یوکو کامیکاوا، وزیر خارجه ژاپن، درباره مناقشه خاورمیانه تاکید کرد: «اگرچه از ارزیابی حقوقی اقدام‌های ارتش اسرائیل خودداری می‌کنیم، به طور کلی معتقدیم که هنجارهای اساسی حقوق بین‌الملل و اصول بشردوستانه را باید رعایت کرد.»

کامیکاوا بدون اشاره به جزئیات گفت که وزرای خارجه گروه ۷ در حال آماده کردن «نوعی بیانیه»‌اند تا پس از مذاکرات توکیو آن را منتشر کنند. به گفته او، گروه ۷ در نشست توکیو قصد دارد نیاز به وقفه در جنگ و اجازه دسترسی بشردوستانه به غزه را مطرح کند.

ناظران می‌گویند توافق بر سر جمله‌بندی خاص در مورد حق اسرائیل برای دفاع از خود و نگرانی در مورد تلفات غیرنظامیان در غزه می‌تواند از جمله پیچیدگی‌های مذاکرات این گروه باشد.

بیشتر از جهان