پارلمان دانمارک لایحه ممنوعیت قرآن‌سوزی را بررسی می‌کند

بین ۲۱ ژوییه تا ۲۴ اکتبر ۴۸۳ مورد سوزاندن کتاب یا آتش زدن پرچم در دانمارک ثبت شده است

دولت دانمارک می‌گوید سوزاندن کتب مقدس به سود افراط گرایان است و می‌تواند «پیامدهای منفی قابل‌توجهی» داشته باشد_ AFP

پارلمان دانمارک روز سه‌شنبه لایحه ممنوعیت سوزاندن قرآن را که جوامع اسلامی آن را هتک حرمت به کتاب مقدس مسلمانان می‌دانند و به بروز واکنش‌های خشمگینانه منجر شده است، بررسی خواهد کرد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، پس از اعتراض‌های گسترده مسلمانان به قرآن‌سوزی در کشورهای سوئد و دانمارک، این دو کشور از اتخاذ تدابیری برای پرهیز از توهین به ادیان و مذاهب خبر دادند. اکنون بر اساس خلاصه‌ای که در وب‌سایت پارلمان دانمارک آمده، هدف لایحه ارائه‌شده این است که «برخورد نامناسب با متون دارای اهمیت مذهبی بالا برای یک جامعه مذهبی به‌صورت علنی یا به قصد انتشار در دایره‌ای وسیع‌تر» جرم محسوب شود.

بر اساس این لایحه پیشنهادی، متخلفان ممکن است به دو سال زندان محکوم شوند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

لایحه ممنوعیت قرآن‌سوزی که ابتدا در پایان ماه اوت اعلام شد، پس از انتقاد‌هایی مبنی بر اینکه پیش‌نویس اول آن آزادی بیان را محدود می‌کند و اجرای آن دشوار است، اصلاح شد.

این لایحه ابتدا برای تحت پوشش قرار دادن اشیا با اهمیت مذهبی برنامه‌ریزی شده بود اما وزارت دادگستری دانمارک پایان اکتبر در بیانیه‌ای اعلام کرد: «این لایحه محدود شد تا به طور خاص، رفتار نادرست با متون مقدس دارای اهمیت مذهبی قابل‌توجه را هدف قرار دهد.»

برخی سیاستمداران، هنرمندان، رسانه‌ها و کارشناسان آزادی بیان به پیش‌نویس اول این لایحه انتقاد کردند و آن را بازگشتی به قانون توهین به مقدسات دانستند که دانمارک در سال ۲۰۱۷ لغو کرده بود. مقام‌های پلیس و مسئولان قضایی نیز نگران بودند که اجرای آن دشوار باشد.

پیتر هوملگارد، وزیر دادگستری دانمارک، در ماه اکتبر با اشاره به تشدید تهدید تروریستی علیه دانمارک گفت: «با تغییراتی که اکنون پیشنهاد می‌کنیم، اجرای این قانون آسان‌تر می‌شود.»

قانون جدید در فصل ۱۲ قانون جزایی دانمارک که امنیت ملی را پوشش می‌دهد، گنجانده خواهد شد.

پس از اولین بررسی این لایحه در روز سه‌شنبه، ابتدا یک کمیته آن را بررسی می‌کند و قبل از رای‌گیری برای دو بررسی بعدی ارائه شود.

دولت دانمارک پیش از این با اشاره به نگرانی‌های امنیتی پس از واکنش شدید به هتک حرمت به قرآن در دانمارک و سوئد، اعلام کرده بود که راه‌های قانونی برای توقف سوزاندن متون مقدس از جمله قرآن را بررسی خواهد کرد. وزارت خارجه دانمارک تاکید کرد: «با توجه به اینکه چنین اقدام‌هایی به سود افراط‌‌‌گرایان است، دولت می‌خواهد مداخله را در شرایطی که طی آن به سایر کشورها، فرهنگ‌ها و مذاهب توهین می‌شود و ممکن است پیامدهای منفی قابل‌توجهی به‌ویژه در حوزه امنیت داشته باشد، بررسی کند.»

بر اساس آمار پلیس ملی دانمارک، بین ۲۱ ژوییه تا ۲۴ اکتبر، ۴۸۳ مورد سوزاندن کتاب یا آتش زدن پرچم در دانمارک ثبت شده است.

سوئد نیز اعلام کرد که بازنگری در قوانین را مدنظر قرار می‌دهد. سوئد قانونی ندارد که به‌طور خاص سوزاندن یا هتک حرمت به قرآن یا سایر متون و کتب مذهبی را ممنوع کند و قانون اساسی این کشور حق برگزاری تظاهرات عمومی را هم به رسمیت می‌شناسد. از این‌ رو، دادگاه‌های سوئد حکم داده‌اند که پلیس نمی‌تواند جلو سوزاندن کتب مقدس را بگیرد اما نخست‌وزیر سوئد درباره تشدید تنش‌ها با جهان اسلام ابراز نگرانی کرده است.

سلوان مومیکا، مهاجر ۳۷ ساله عراقی، که پس از مهاجرت به سوئد، شهروند این کشور شد، هم‌زمان با عید قربان مسلمانان، صفحات یک قرآن را پاره کرد و سپس آن‌ها ‌را آتش زد. او اعلام کرد که این کار را در اعتراض به بنیان‌ها و مقررات دین اسلام و به دلیل نفرتش از دین مردم زادگاهش انجام داده است. در اعتراض به این اتفاق، بسیاری از مقام‌های کشورهای مسلمان از جمله عراق، کویت، امارات متحده عربی و مراکش علیه سوئد بیانیه صادر کردند و سفیرانشان را از این کشور فراخواندند. در کشورهای پاکستان و افغانستان نیز تظاهرات‌ پرشماری علیه اقدام این جوان عراقی برگزار شد.

در عراق، هموطنان سلوان مومیکا به ساختمان سفارت سوئد در بغداد حمله کردند.

بیشتر از جهان