یک دادستان دولت پیشین افغانستان همراه با خواهرش در ننگرهار به قتل رسیدند

در دوسال گذشته، دست‌کم ۳۷ دادستان دولت پیشین افغانستان در حمله‌هایی و به دست افراد طالبان کشته شدند

نقی محمد تقی، دادستان تحقیق جرایم در دولت پیشین افغانستان، روز دوشنبه ۲۹ آبان، همراه با خواهرش، بی‌بی شریفه، در شهرستان بهسود استان ننگرهار در شرق افغانستان، کشته شدند. گل‌ویس تقی، فرزند این دادستان پیشین، به ایندیپندنت فارسی گفت که پدر و عمه‌اش، پنجشنبه گذشته از طرف «افرادی که هویتشان هنوز مشخص نیست» تماسی دریافت کردند و به یک مهمانی در ننگرهار دعوت شدند و پس از رسیدن به آن شهر، ناپدید شدند.

گل‌ویس تقی افزود که اجساد پدرش، نقی محمد تقی، و عمه‌اش بی‌بی شریفه، روز دوشنبه، در روستای دامان در شهرستان بهسود استان میدان وردک پیدا شد. او افزود که آثار و علائم شکنجه در بدن‌های این دو قربانی مشاهده شده است.

گل‌ویس همچنین افزود که پدر و عمه‌اش ابتدا مسموم شده و سپس تحت شکنجه جان باختند. یکی از پسرهای این دادستان دولت پیشین افغانستان، در سال ۱۳۹۶ در استان میدان وردک در حمله طالبان کشته شد و گل‌ویس، پسر دیگرش، فعلا در ایران زندگی می‌کند.

جمشید رسولی، سخنگوی دادستانی کل دولت پیشین افغانستان، روز سه‌شنبه در مطلبی که در فیسبوک منتشر کرد، نوشت که نقی محمد تقی و خواهرش «در مسیر کابل- ننگرهار به دست دشمنان عدالت و قانون» کشته شدند.

او افزود که نقی محمد تقی «در شرق کابل و اداره تحقیق جرایم کار می‌کرد و پسر جوان خود را در راه تحقق عدالت و حاکمیت قانون در یک حمله تروریستی در میدان وردک از دست داده بود».

سخنگویان و مقام‌های محلی طالبان در ننگرهار، هنوز در مورد کشته شدن این دادستان و خواهرش، ابراز نظری نکرده‌اند.

براساس گزارش انجمن دادستان‌های افغانستان، طی دو سال سلطه طالبان بر این کشور، دست‌کم ۳۷ تن از دادستان‌ها کشته شدند و ۴۵ تن دیگر در زندان‌های طالبان تحت شکنجه قرار گرفته‌اند.

هرچند بیشتر دادستان‌های دولت پیشین افغانستان با بازگشت طالبان به این کشور از ترس هدف قرار گرفتن، بازداشت و شکنجه به دست طالبان و گروه‌های تبهکار، به کشورهای مختلف از جمله پاکستان و ایران پناه بردند، اما شماری از آن‌ها با اعتماد به عفو عمومی صادرشده از طرف رهبر طالبان، از این کشور خارج نشدند.

بیشتر دادستان‌های دولت پیشین افغانستان به پاکستان پناه بردند تا از طریق آن کشور به کشورهای دیگر مهاجرت کنند، اما با گذشت بیش از دو سال، ده‌ها دادستان پیشین در پاکستان بلاتکلیف مانده‌اند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

روز سه‌شنبه، انجمن دادستان‌های افغانستان در شهر اسلام‌آباد نشستی برگزار کردند و گفتند دادستان‌ها از «حقوق اساسی خود به‌عنوان مهاجران» محروم‌اند و پرونده‌های مهاجرتی آنان را سازمان‌ها و کشورهای حامی مهاجران از جمله کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان بررسی نکرده‌اند.

در اطلاعیه این انجمن با اشاره به اقدام حکومت پاکستان در زمینه اخراج اجباری مهاجران افغان فاقد اسناد اقامت قانونی، آمده است: «اخراج اجباری مهاجران از پاکستان و صادر نکردن روادید برای مهاجرانی که در خطر جانی قرار دارند، ممکن است به از دست دادن جانشان منجر شود.»

طی دو هفته گذشته، شماری از نهادهای مدافع حقوق بشر از جمله کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد با اشاره به پیامد ناگوار اخراج مهاجران افغان از پاکستان، از حکومت این کشور خواستند که به حقوق بشر مهاجران احترام بگذارد و از افرادی که طالبان آن‌ها را تعقیب‌ می‌کنند، محافظت کند.

طی دو سال گذشته، شماری از دادستان‌های دولت پیشین افغانستان به‌ویژه دادستان‌های زن که از طرف طالبان تحت تعقیب بودند به کشورهای مختلف از جمله کانادا و آمریکا منتقل شدند، اما شمار زیادی از دادستان‌ها همچنان در پاکستان و داخل افغانستان در حالت بلاتکلیفی مانده‌اند.

روند اخراج اجباری مهاجران افغان از ایران و پاکستان، باعث ایجاد نگرانی عمیق در میان افرادی شده است که اگر به افغانستان بازگردند با خطر بازداشت، زندان، شکنجه یا ترور مواجه‌اند. بیشتر این افراد با ویزای موقت سه ماهه به ایران و پاکستان رفته‌اند و نتوانسته‌اند ویزای اقامت خود را تمدید کنند.

گل‌ویس تقی، فرزند نقی محمد تقی، دادستانی که روز دوشنبه در ننگرهار به قتل رسید، در ایران بسر می‌برد. گل‌ویس تقی نیز در دولت پیشین افغانستان در «بخش تخلفات اطفال» کار می‌کرد و با فروپاشی دولت پیشین، از ترس هدف قرار گرفتن به دست طالبان، به ایران پناه برد و تاکنون نتوانسته است به افغانستان بازگردد.