منابع خبری به ایندیپندنت فارسی گفتند که طالبان شنبه، ۱۸ آذر (۹ دسامبر)، دو تن از شهروندان اهل پنجشیر را از خانه محمد ظاهر اغبر، سفیر حکومت پیشین افغانستان در تاجیکستان، در در ناحیه ۱۵ شهر کابل بازداشت کردهاند.
این منابع گفتند که بازداشتشدگان دو برادر به نامهای محمد عاطف داعی و محمد آصف بودهاند و اینک در زندان ریاست ۴۰ استخبارات طالبان زندانیاند.
به گفته منابع خبری، این دو تن که در اصل و پیش از اقامت در کابل، از ساکنان پنجشیر بودهاند، «در دانشگاههای خصوصی تدریس میکردند و در فعالیت سیاسی و نظامی دخیل نبودند و احتمالا «جرم» آنان این است در خانه محمد ظاهر اغبر زندگی میکردند.»
یکی از منابع به ایندیپندنت فارسی گفت که طالبان این دو برادر را به ظن وابستگی خانوادگی با سفیر حکومت پیشین در تاجیکستان، بازداشت کردهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
با این حال، محمد عاطف داعی در دوران حکومت پیشین در مسند مشاور وزیر تجارت نیز کار کرده است.
بستگان این دو تن از ارائه جزییات بیشتر درباره بازداشت آنان خودداری میکنند.
منابع خبری در پنجشیر نیز به ایندیپندنت فارسی گفتند که طالبان سال گذشته خانه محمد ظاهر اغبر را در روستای «پیاوشت» در شهرستان رخه پنجشیر آتش زده بودند.
در پی سرنگونی نظام جمهوری در افغانستان در اوت ۲۰۲۱، محمد ظاهر اغبر، سفیر وقت افغانستان در تاجیکستان با صراحت اعلام کرد که احضور و حکومت طالبان را به رسمیت نمیشناسد و به ارزشهای نظام جمهوری اسلامی افغانستان پایبند است.
روی کار آمدن طالبان در قدرت باعث شد که بسیاری از سیاسیون و مقامهای حکومتی افغانستان را ترک کنند و طالبان برخی از خانهها یا اموال دیگر آنان را تصرف کردند.
طالبان اقدامات انتقامجویانهای علیه نظامیان و کارکنان دولتی نظام گذشته و مخالفان خود، بهویژه اعضا و هواداران جبهه مقاومت ملی، در پیش گرفتهاند و تاکید میکنند که هرگونه فعالیت نظامی و سیاسی علیه خود را سرکوب خواهند کرد. شماری زیادی از ساکنان پنجشیر به اتهام همکاری و عضویت در جبهه مقاومت ملی در زندانهای طالبان، به ویژه زندان موسوم به ریاست ۴۰ استخبارات این گروه، زندانیاند.
زندانهای زیرمجموعه ریاست استخبارات طالبان، بهویژه ریاست ۴۰، به شکنجهگاه و محل اعترافگیری اصلی طالبان بدل شده است که بیشتر شهروندان غیرپشتون در آن نگهداری میشوند. استخبارات طالبان زیر نظر عبدالحق وثیق، زندانی پیشین گوانتانامو، به نهادی مرموز و سرکوبگر تبدیل شده است و به هیچ قانون و مقامی پایبند یا پاسخگو نیست.
طالبان پس از دو دهه جنگ و خونریزی، در اوت ۲۰۲۱ به قدرت رسیدند و در نخستین اقدام، ملا هیبتالله آخوندزاده، رهبر این گروه، فرمان عفو عمومی صادر کرد، اما گزارشهای موثقی مبنی بر رعایت نشدن این فرمان و پیگرد، حبس، شکنجه و کشتار شهروندان وجود دارد.