در آستانه سفر احتمالی ابراهیم رئیسی به ژنو، خبرگزاری فرانسه از طرح شکایتی رسمی علیه رئیس دولت سیزدهم جمهوری اسلامی ایران خبر میدهد.
به گفته این خبرگزاری، این شکایت حقوقی علیه رئیسی که در سوئیس ثبت شده است، او را به «جنایات علیه بشریت؛ از جمله اعدامهای غیرقانونی و نسلکشی و شکنجه مخالفان» در دهه هشتاد میلادی متهم میکند.
این شکایت از مقامات قضایی سوئیس میخواهد که رئيس جمهوری اسلامی ایران را در جریان سفرش به سوئیس بازداشت کند.
ابراهیم رئیسی، در مسند معاون وقت دادستان و عضو «هیئت مرگ»، نقش عمدهای در اعدامها و پاکسازی مخالفان، بهویژه در جریان اعدام گسترده مخالفان زندانی در تابستان ۱۳۶۷خورشیدی (۱۹۸۸ میلادی) داشته است.
شکایت کنونی، از آندریاس مولر، دادستان عمومی فدرال سوئیس، میخواهد که از بازداشت و محاکمه ابراهیم رئیسی «به دلیل مشارکت در نسلکشی، شکنجه، اعدامهای غیرقانونی و سایر جنایات علیه بشریت» اطمینان حاصل کند.
خبرگزاری فرانسه میگوید که نخست قرار بود ابراهیم رئیسی در مجمع جهانی پناهندگان در مقر سازمان ملل که چهارشنبه، ۱۳ دسامبر (۲۲ آذر) برگزار میشود، شرکت کند، اما بنا به تازهترین اطلاعیه سازمان ملل، حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه دولت رئیسی، ریاست هیئت ایران را در این اجلاس را برعهده خواهد داشت و بر این مبنا، احتمالا رئیسی در این نشست شرکت نخواهد کرد.
تاریخ تنظیم شکایت حقوقی که علیه ابراهیم رئیسی ثبت شده است، دوشنبه، ۱۱ دسامبر ۲۰۲۳ است. شاکیان این پرونده سه تن از قربانیان سرکوبهای دهه هشتاد میلادی در ایراناند.
ابراهیم رئیسی با حکم روحالله خمینی، نخستین رهبر نظام جمهوری اسلامی، عضو هیئتی برای رسیدگی به وضعیت زندانیان سیاسی و عقیدتی بود که به «هیات مرگ» معروف شد. با تصمیم این هیئت، در تابستان ۱۹۸۸ میلادی هزاران نفر از زندانیان سیاسی که دوران محکومیت خود را سپری میکردند، یا در اواخر آن بودند، به جوخههای اعدام سپرده و در گورهای جمعی بینشان مدفون شدند.
حسینعلی منتظری که در آن دوران «قائممقام رهبری» در نظام جمهوری اسلامی بود، از این اقدام به مثابه «بزرگترین جنایتی که جمهوری اسلامی مرتکب شده است» یاد کرد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در شکایت سه بازمانده سرکوبهای دهه هشتاد میلادی در زندانهای جمهوری اسلام ایرانی علیه رئيسی، آمده است که «او در آن زمان در سمت معاون دادستان کل تهران خدمت میکرد و از مشتاقترین اعضای کمیسیون مرگ برای محکوم کردن زندانیان به اعدام بود».
به موازات این شکایت حقوقی، یک کارزار بینالمللی نیز علیه رئيسی به اتهام دست داشتن او در جنایات علیه بشریت در دهه هشتاد میلادی راهاندازی شده است. در بخشی از بیانیه این کارزار که دهها تن از چهرههای شناختهشده آن را امضا کردهاند، آمده است: «ابراهیم رئیسی عامل اصلی قتلعام هزاران زندانی سیاسی در سال ۱۹۸۸ است و حضور او در مجمع سازمان ملل، با ارزشهای اساسی این سازمان در تضاد است.»
سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی در ایمیلی به خبرگزاری فرانسه، با بیان اینکه «ایران همچنین یکی از بزرگترین کشورهای میزبان پناهندگان در ۴۰ سال گذشته بوده است»، اعلام کرد که «ریاست هیئت ایران بر عهده وزیر خارجه خواهد بود».