دفتر جمعیت هلال احمر افغانستان که اکنون طالبان اداره میکند روز پنجشنبه ،۲۳ آذر (۱۴ دسامبر)، در بیانیهای از سفر مطیعالحق خالص، رئیس جمعیت هلال احمر افغانستان، در راس هیئتی به ژنو خبر داد. طالبان ادعا کردند که مطیعالحق خالص در این سفر با شماری از مقامهای جمعیت هلال احمر و صلیب سرخ بریتانیا نیز ملاقات کرده است.
این در حالی است که فدراسیون بینالمللی هلال احمر و صلیب سرخ (IFRC) سه روز پیش، ۱۱ دسامبر، از برگزاری انتخابات دورهای این فدراسیون خبر داد. در این انتخابات، کیت فوربس، یک زن بازرگان آمریکایی، بهعنوان رئیس این فدراسیون برای یک دوره پنج ساله انتخاب شد.
فدراسیون صلیب سرخ و هلال احمر تاکنون درباره حضور نماینده طالبان در انتخابات رئیس این فدراسیون در ژنو اظهارنظری نکرده است، اما طالبان اعلام کردند که مطیعالحق خالص به ژنو سفر کرده است.
در بیانیه جمعیت هلالاحمر افغانستان آمده است: «مطیعالحق خالص در ژنو با لیز پدمور، مسؤل جمعیت هلال احمر بریتانیا، بیترایس بوتسانا سیتا، دسیتار اول و ریچارد بلویت، رئیس روابط خارجی این نهاد دیدار کرد.» در ادامه گفته شده است که در این ملاقات نماینده طالبان درباره نیاز به همکاریهای بیشتر با جمعیت هلال احمر افغانستان صحبت کرده و طرف بریتانیایی نیز وعده همکاری داده است. طالبان سفر هیئت این گروه به ژنو را «پر دستاورد» توصیف کردند.
البته دفتر هلال احمر بریتانیا نیز تاکنون درباره ملاقات با نماینده طالبان اظهارنظری نکرده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
سفر این عضو ارشد طالبان به ژنو از چند جهت اهمیت دارد. نخست اینکه کشورهای اروپایی تاکنون طالبان را به رسمیت نشناختهاند و هیچگونه روابط دیپلماتیک نیز با این گروه برقرار نکردهاند، حتی مقامهای آلمان و هلند در ماه نوامبر بابت سفر یک عضو طالبان به این دو کشور و سخنرانیاش در میان مردم شهر کلن در آلمان عذرخواهی کردند و گفتند دراینباره که چگونه یک عضو طالبان روادید ورود به اتحادیه اروپا را دریافت کرده است تحقیق میکنند.
نکته دوم این است که سازمان ملل متحد تحریمهایی را علیه سفر برخی از مقامهای طالبان وضع کرده است، هرچند مطیعالحق خالص در فهرست این تحریمها نیست، اما از آنجایی که حاکمیت طالبان در دو سال گذشته به نقض گسترده حقوق بشر و حتی ارتکاب جنایات جنگی در افغانستان متهم است، سفر اعضای این گروه با دعوت رسمی کشورهای اروپایی موضوعی پرسشبرانگیز است که با انتقاد سازمانهای حقوق بشری و فعالان اجتماعی روبرو شده است.
از سوی دیگر، فدراسیون بینالمللی صلیب سرخ و هلال احمر انتخاب کیت فوربس را بهعنوان دومین زن رئیس این فدراسیون، یک «نقطه عطف بر تعهد مستمر IFRC به تنوع و برابری جنسیتی در رهبری این نهاد» عنوان کرده است. این در حالی است که این فدراسیون از نماینده یک گروه بنیادگرای ضد حقوق بشر که در دو سال گذشته کارنامه سیاهی در زمینه سرکوب و حذف زنان از اجتماع، بازداشت و شکنجههای خودسرانه و قتلهای فراقانونی دارد، برای شرکت در مراسم انتخابات رئیس این فدراسیون دعوت کرده است.
طالبان یک سال پیش دستور منع کار زنان در همه نهادهای بینالمللی و ملی را صادر کردند. در این میان کارمندان زن صلیب سرخ و هلال احمر و حتی آژانسهای سازمان ملل نیز خانهنشین شدند. با این حال، به نظر میرسد که کشورهای جهان درصدد یافتن راههایی برای تعامل با طالباناند و شرکت نمایندگان این گروه در نشستهای بینالمللی یکی از گزینهها است.