به گزارش خبرگزاری رویترز، روز پنجشنبه ۱۴ دی گروه داعش با انتشار بیانیهای در کانال تلگرام، مسئولیت دو انفجار مرگبار در کرمان را برعهده گرفت.
در این بمبگذاریها که در مراسم سالگرد قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین نیروی قدس سپاه پاسداران انجام شد، نزدیک به ۱۰۰ تن کشته و دهها نفر دیگر مجروح شدند.
خبرگزاری دولتی ایرنا صبح پنجشنبه به نقل از یک منبع مطلع اعلام کرد دستکم یکی از این انفجارها، انتحاری بوده است.
در این میان شورای امنیت سازمان ملل نیز درباره حمله تروریستی در کرمان روز پنجشنبه بیانیه صادر کرد. در این بیانیه که توسط رئیس شورای امنیت سازمان ملل، نیکلاس دو ریویر صادر شده، حمله به مراسم سالگرد کشته شدن قاسم سلیمانی تروریستی خوانده شده است.
پیشتر روزنامه والاستریت ژورنال در گزارشی نوشت این میتواند یک اقدام تروریستی داخلی باشد.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، بی آنکه به عاملان حادثه کرمان اشاره کند، «واکنش تند» را وعده داد. این رژیم ممکن است وسوسه شود اسرائيل و ایالات متحده، مظنونان همیشگیاش، را مسئول این انفجارها بداند اما چنین رویدادهایی به نفع هیچکدام از این کشورها نیست. از طرفی این حادثه به روشهایی که ایالات متحده آمریکا و اسرائیل برای پیگیری اهداف ایرانی به کار بردهاند، شباهتی ندارد.
وال استریت ژورنال با این مقدمه اشاره میکند که روش اسرائیل چیزی مانند انفجار روز سهشنبه بیروت است که در آن صالح العاروری، یکی از رهبران ارشد حماس و مظنون به نقش داشتن در قتلعام ۷ اکتبر، را از بین برد. ارتش اسرائیل از اظهارنظر درباره آن حمله خودداری کرد اما رهبران اسرائیل آشکارا گفتهاند که بعد از ۷ اکتبر رهبران حماس در هیچ جای دنیا در امان نیستند و در ماههای آینده باید منتظر ترورهای بیشتری از این دست باشید.
این نشریه میافزاید که این همان روشی بود که آمریکا هم چهار سال پیش سلیمانی را به دستور ترامپ، رئيسجمهوری وقت آمریکا ترور کرد. سلیمانی فرمانده نیروی برونمرزی سپاه پاسداران بود که در طول سالیان متمادی، صدها آمریکایی را به کشتن داد. ایالات متحده آمریکا برای کشتن سلیمانی دلیل موجهی داشت اما از طرف دیگر خواهان حمایت از مردم ایران در برابر این رژیم دیکتاتوری است و از نظر تاکتیکی و راهبردی، هدف قرار دادن تعدادی غیرنظامی در یک مراسم یادبود هم احمقانه و هم غیراخلاقی است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در هر صورت دولت بایدن برای جلوگیری از درگیری خشونتآمیز با تهران به آبوآتش میزند که از جمله آنها واکنشهای نظامی ملایم به حمله نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی در سوریه، عراق و یمن به سربازان یا کشتیهای آمریکایی است؛ خویشتنداریای که جمهوری اسلامی و نیروهای نیابتیاش را به این باور رسانده است که میتوانند بدون مجازات، به حملاتشان ادامه دهند.
اما آیا با ادامه حملات حوثیهای یمن به کشتیها در دریای سرخ، کاسه صبر ایالات متحده آمریکا سرانجام لبریز میشود؟ این یک دیدگاه برای تفسیر بیانیه مشترک ۱۲ کشور از جمله ایالات متحده آمریکا است که روز چهارشنبه در آن به حوثیها در مورد عواقب افزایش تنشها هشدار داد.
در این بیانیه که ژاپن، استرالیا، کانادا، نیوزیلند، بحرین و چندین کشور اروپایی امضاکنندگان آناند، آمده است: «حملات حوثیها در دریای سرخ غیرقانونی، غیرقابل تحمل و بهشدت بیثباتکننده است. این حملات جان بیگناهانی از سراسر جهان را تهدید میکند و مشکل بینالمللی مهمی به وجود میآورد که به اقدام جمعی نیاز دارد.» غیبت فرانسه بهشدت بارز بود.
به نوشته وال استریت ژورنال، تا به امروز، این تندترین لحن ایالات متحده آمریکا در مقابل حملات حوثیها بوده است که با تسلیحات و اطلاعات جمهوری اسلامی حمایت میشوند. این بیانیه در حالی منتشر شد که ایالات متحده آمریکا عملیات «نگهبان رفاه» را برای محافظت از کشتیهای تجاری در دریای سرخ اعلام کرد؛ خبری که مانع از ادامه شلیک موشک حوثیها به کشتیها نشد و جمهوری اسلامی نیز برای نشان دادن حمایت نظامیاش از حوثیها، یک کشتی جنگی به دریای سرخ اعزام کرد.
بیانیه مشترک متحدان حاکی از یک اتمامحجت زودهنگام است: «میخواهیم پیاممان روشن و واضح باشد: ما پایان فوری این حملات غیرقانونی و آزادی کشتیها و خدمهای را که غیرقانونی توقیف شدهاند، خواستاریم. اگر حوثیها به تهدید جان، اقتصاد جهانی و جریان آزاد تجارت در آبراههای حیاتی منطقه ادامه دهند، مسئولیت پیامدهایش به عهده آنها خواهد بود.»
با این حال، منظور این کشورها از «پیامدها» معلوم نیست و این بیانیه به جمهوری اسلامی به عنوان محور خشونت در منطقه هیچ اشارهای نکرده است. ایالات متحده آمریکا و متحدانش اگر خواهان خاورمیانهای باثباتترند، دیر یا زود باید دوباره بازدارندگی برقرار کنند و این به معنای برخورد با این رژیم است.