مایلز راتلج، گردشگر و از چهرههای مشهور و فعال در یوتیوب (YouTuber) بریتانیایی که پس از سفر به افغانستان بازداشت و حدود هشت ماه در حبس بود، پس از آزادی از زندان طالبان، با بسته بزرگی از کالاهای طالبان شامل پرچم، سربند و پارچههایی که روی آنها شعارهای طالبان نوشته شده است، وارد بریتانیا شد.
راتلج یکشنبه، ۱۴ ژانویه (۲۴ دی)، در یادداشتی در شبکه اجتماعی اکس نوشت: «به دلیل وارد کردن کالاهای طالبان به ارزش ۴۰ هزار دلار، ۲۰ ساعت بازداشت شدم.» او که ساکن بیرمنگام است، اخیرا پس از مذاکرات دیپلماتهای بریتانیایی با طالبان، از زندان این گروه آزاد شد. او گفت در فرودگاه لندن، پس از ۲۰ ساعت بازداشت، «بدون اتهام و چون هیچ چیزی غیرقانونی نبود، آزاد شدم».
مایلز راتلج در شبکه اجتماعی اکس نوشت که در بازگشت از افغانستان به بریتانیا، سه چمدان حاوی پرچمها و چیزهای دیگری که روی آنها شعارها و نمادهای طالبان چاپ شده، با خود آورده است و قرار است با فروش آنها درآمد کسب کند.
Apologies about the lack of posts. Got detained for 20h for importing $40k worth of Taliban merch in my carry on. Got released, no charges, nothing illegal. Happens to the best of us. pic.twitter.com/jmLP2yVB0R
— Lord Miles (@real_lord_miles) January 14, 2024
راتلج با انتشار عکسهایی از کالاهایی که از افغانستان با خود به بریتانیا آورده است، نوشت: «من بزرگترین صادرکننده کالا از افغانستان به غربام. قصد دارم با فروش این کالاها در فروشگاهی که راه میاندازم، هزینه ماجراجوییهایم را تامین کنم.»
مایلز راتلج یوتیوبر که به «گردشگر خطرناک بریتانیایی» معروف است، بیشتر به مناطق ناامن و در حال جنگ سفر میکند. او اخیرا در مصاحبهای گفت که طالبان او را به اتهام جاسوسی بازداشت و زندانی کردهاند.
در ویدیوهایی از حضور مایلز راتلج در شهرهای مختلف افغانستان که در یوتبوب منتشر شده است، مشاهده میشود که او با اعضای طالبان در حال تیراندازی، سلفی (خودنگار) گرفتن با اسلحه، خرید پرچمها و نمادهای طالبان و مصاحبه با فرماندهان این گروه است.
مایلز راتلج سوار بر یک خودرو نظامی طالبان-real_lord_miles/X@شماری از مخاطبان مایلز راتلج دراکس، در واکنش به انتقال پرچمها و نمادهای طالبان به بریتانیا و قصد او برای فروش و درآمدزایی از آنها، از او انتقاد کردند و نوشتند که فروش نمادهای یک گروه تروریستی اقدام خوبی نیست. راتلج در پاسخ به این انتقاد نوشت که طالبان در بریتانیا گروه تروریستی شناخته نمیشود و او به زودی وبسایتی برای فروش کالاهایی که از افغانستان با خود آورده است، راهاندازی میکند. در فهرست گروههای تروریستی ممنوعشده در بریتانیا که در وبسایت وزارت خارجه این کشور درج است، نام «شبکه حقانی» در حکم گروه تروریستی ذکر شده است، اما نام «طالبان افغان» در این فهرست به چشم نمیخورد. شبکه حقانی، یکی از جناحهای داخلی طالبان افغان است که رهبر آن، سراجالدین حقانی، اینک مسند وزیر کشور (داخله) رژیم این گروه را در اختیار دارد.
طالبان پس از سلطه بر افغانستان، پای بسیاری از یوتیوبرهای غربی را به این کشور کشاندند. در تابستان ۲۰۲۳، گروهی از یوتیوبرهای غربی به افغانستان رفتند و از شهرهای مختلف این کشور دیدن کردند. آنان در ویدیوهای خود ادعا میکردند که امنیت در افغانستان برقرار است و «رفتار طالبان با گردشگران دوستانه است». زنان و مردان یوتیوبر بدون مواجه شدن با محدودیتهایی که طالبان برای زنان و مردان افغان وضع کردهاند، در شهرها گشتوگذار میکنند، در حالی که در روزهای اخیر دهها تن از زنان و دختران در کابل و دیگر شهرهای افغانستان، به اتهام رعایت نکردن حجاب به شیوه تحمیلی طالبان، بازداشت و زندانی شدهاند.