وال‌استریت ژورنال: جمهوری اسلامی تا وقتی هزینه ندهد به تنش‌ها دامن می‌زند

مدیر بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها: ضعف واشنگتن فقط تهران را جسورتر می‌کند

ائتلاف بین‌المللی به رهبری آمریکا در واکنش به ۲۷ حمله حوثی‌ها به کشتی‌های تجاری در سه ماه گذشته، مواضع این گروه شبه‌نظامی تحت حمایت جمهوری اسلامی را بمباران کرد.

جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، در بیانیه‌اش به حمایت جمهوری اسلامی از حملات حوثی‌ها اشاره نکرد، به ارتش آمریکا هم دستور نداد مواضع جمهوری اسلامی از جمله کشتی جاسوسی را که اطلاعات کشتی‌ها را برای حوثی‌ها ارسال می‌کرد، هدف قرار دهد.

مارک دوبوویتز، مدیر بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها، در یادداشتی در وال‌استریت ژورنال می‌نویسد دولت بایدن باز هم از درگیری مستقیم با تهران فاصله گرفت. این ضعف فقط رهبر جمهوری اسلامی را جسورتر می‌کند. در حال حاضر، جمهوری اسلامی به درگیری‌ دامن زده است: نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی ناو نیروی دریایی آمریکا و یک کشتی تجاری آمریکایی را هدف قرار داده‌اند، جمهوری اسلامی منطقه‌ای نزدیک کنسولگری آمریکا در اربیل عراق را هدف موشک‌پرانی قرار داده که به کشته شدن غیرنظامیان کرد منجر شده است.

دوبوویتز در ادامه می‌نویسد آمریکا دارد با شرایط مدنظر رهبر جمهوری اسلامی به باتلاقی عمیق‌تر در خاورمیانه کشیده می‌شود. فقط حملات مستقیم به مواضع نظامی سپاه پاسداران او را مجاب می‌کند که برای این ستیزه‌جویی بهای سنگینی خواهد پرداخت.

جمهوری اسلامی و حوثی‌ها پیام بایدن را نمی‌فهمند

جو بایدن می‌گوید پیامی خصوصی به جمهوری اسلامی فرستاده بود تا از کمک به حملات حوثی‌ها دست بردارد. ظاهرا پیام تفهیم نشده بود. حوثی‌ها به موشک‌پرانی به سمت کشتی‌های آمریکایی ادامه دادند و در عملیات توقیف کشتی حامل قطعات موشک ساخت ایران، دو نیروی یگان ویژه نیروی دریایی آمریکا در دریا گم شدند.

سخنگوهای بایدن مدام تکرار می‌کنند که آمریکا مایل به جنگ با حوثی‌ها یا جمهوری اسلامی نیست، اما به نظر می‌رسد که آن‌ها با آمریکا در جنگ‌اند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

به‌رغم حملات هفته گذشته آمریکا و بریتانیا به مواضع حوثی‌ها در یمن، حملات این گروه شبه‌نظامی به کشتی‌ها در دریای سرخ همچنان ادامه دارد. وال‌استریت ژورنال می‌نویسد شاید به این دلیل است که آمریکا پیش از حمله، به حوثی‌ها هشدار داد، بنابراین آن‌ها توانستند محل را تخلیه کنند. این اقدام شاید شبیه حرکتی بشردوستانه به نظر برسد، اما در خاورمیانه به ضعف تعبیر می‌شود.

وال‌استریت در ادامه می‌نویسد ممکن است حوثی‌ها فکر کنند بایدن اجازه حمله به مواضع آن‌ها را داد زیرا می‌خواست مقابل افکار عمومی آمریکا خودی نشان بدهد و ابراز قدرت کند، اما از تشدید درگیری با حوثی‌ها می‌ترسد. بنابراین مشخص است که حوثی‌ها تنش را تشدید می‌کنند.

به عقیده وال‌استریت ژورنال، جمهوری اسلامی و حوثی‌ها احتمالا تصور می‌کنند که بایدن هرگز جرات نمی‌کند در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، به مواضع نظامی یا داخلی جمهوری اسلامی حمله کند. تمام این‌ها پیامدهای ضعف قدرت بازدارندگی آمریکا است و بهایش را سربازان آمریکایی می‌پردازند.

حمله جمهوری اسلامی به گروه جهادی در پاکستان درگیری در خاورمیانه را گسترش می‌دهد

با آغاز جنگ غزه، درگیری‌ها ادامه داشته و به سایر نقاط خاورمیانه گسترش پیدا کرده است. در تازه‌ترین تحول، جمهوری اسلامی روز سه‌شنبه مواضع گروه جهادی جیش‌العدل در بلوچستان پاکستان را هدف حمله موشکی و پهپادی قرار داد. اسلام‌آباد این حمله را که به کشته شدن دو کودک و زخمی شدن سه نفر منجر شد، محکوم کرد.

به نوشته وال‌استریت ژورنال، این حمله پس از آن بود که جمهوری اسلامی روز دوشنبه ۱۵ ژانویه اعلام کرد که به تلافی کشته شدن برخی نیروها و متحدانش در یکی از مواضع نظامی‌اش در سوریه، مناطقی در عراق را با موشک بالستیک هدف قرار داده است.

وال‌استریت ژورنال در ادامه می‌نویسد جمهوری اسلامی در واکنش به جنگ غزه، با اسرائیل و آمریکا درگیر جنگ غیرمستقیم است و از طریق شبکه‌ای از گروه‌های متحد منطقه‌ای عمل می‌کند.

تهران مدت‌ها است از حضور جیش‌العدل در خاک پاکستان ابراز نارضایتی می‌کند، ادعایی که اسلام‌آباد رد کرده است. روابط پاکستان و ایران دچار تنش است اما خصمانه نیست. اسلام‌آباد محرمانه گفته است برخی از گروه‌هایی که در خاک پاکستان حملاتی صورت می‌دهند در ایران مستقرند.

وزارت خارجه پاکستان این حمله را محکوم و اعلام کرد: «نقض حاکمیت پاکستان کاملا ناموجه است و می‌تواند پیامدهای جدی داشته باشد. پاکستان همواره تصریح کرده است تروریسم تهدیدی مشترک برای تمام کشورهای منطقه و نیازمند اقدام هماهنگ است.»

سپاه پاسداران روز دوشنبه در اقدامی نادر و با وجود حضور نظامی در سوریه، از خوزستان چهار موشک بالستیک به سمت ادلب در سوریه شلیک کرد که به گفته سپاه پاسداران، مواضع داعش بوده است.

سپاه پاسداران در همان روز مناطقی در اربیل عراق را که مدعی بود پایگاه‌های جاسوسی اسرائیل‌اند، با موشک‌های بالستیک هدف قرار داد. مقام‌های کردستان عراق هرگونه حضور اطلاعاتی اسرائیل در اربیل را تکذیب کرده‌اند و می‌گویند موشک سپاه پاسداران به یک خانه اصابت کرد و پنج غیرنظامی کشته شدند.

مقام‌ها و مشاوران جمهوری اسلامی می‌گویند این حملات به‌نوعی پاسخ به فشار داخلی در پی کشته شدن نیروهای سپاه پاسداران در سوریه به دست اسرائیل بوده است، بدون این‌که ایران با اسرائیل و آمریکا وارد جنگ مستقیم شود.

 موج حملات و تلافی‌جویی‌ها در خاورمیانه به نگرانی‌ها در مورد بروز جنگ منطقه‌ای دامن زده است

در حالی که بمباران مواضع حوثی‌های یمن حملات این گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی به کشتی‌ها در دریای سرخ را متوقف نکرده است، موج حملات آمریکا و نیروهای ائتلاف و گروه‌های شبه‌نظامی خاورمیانه در پنج روز گذشته نگرانی‌ آمریکا از گسترش جنگ غزه را تشدید کرده است.

به گزارش اسوشیتدپرس، گرچه آمریکا می‌گوید حملات اخیر حوثی‌ها کوچک‌تر بوده است و به پیچیدگی حملات قبلی نیست، به نظر می‌رسد که حملات آمریکا به مواضع حوثی‌ها بازدارندگی لازم را نداشته است. و رهبر جمهوری اسلامی اقدام‌های این گروه را تحسین کرده است.

در حالی که جمهوری اسلامی حوثی‌ها را تامین تسلیحاتی می‌کند، روشن نیست که تا چه اندازه به برنامه‌ریزی یا هدایت حملات کمک کرده است. اما تهران از اواخر دوشنبه ۱۵ ژانویه حملاتی به منافع اسرائیل داشته است، مناطق نزدیک به کنسولگری آمریکا در اربیل عراق را هدف حمله موشکی قرار داد و مدعی شد که مقر موساد بوده است.

در روز سه‌شنبه نیز خاک پاکستان را هدف شلیک موشک و پهپاد قرار داد و اعلام کرد حمله به پایگاه‌های جیش العدل بوده است. جمهوری اسلامی در نواحی مرزی با این گروه شبه‌نظامی درگیر است اما حمله به خاک پاکستان مجهز به سلاح اتمی اقدامی بی‌سابقه بوده است.