در پی تصمیم چند کشور برای تعلیق کمکهای مالی به نهاد کمکرسان سازمان ملل به آوارگان فلسطینی، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، از کشورهای کمککننده خواست جریان کمکهای مالی به غزه را تضمین کنند.
با بالا گرفتن اتهامها علیه چند کارمند سازمان ملل بابت «دست داشتن» در حمله هفتم اکتبر حماس به اسرائیل، دستکم هشت کشور کمککننده شامل آلمان، بریتانیا، ایتالیا، استرالیا، کانادا، سوییس و فنلاند روز شنبه ۲۸ ژانویه (۸ بهمن)، به پیروی از ایالات متحده، کمکهای مالی به سازمان امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی در خاور نزدیک (آنروا) را موقتا به حالت تعلیق درآوردند.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، با ابراز نگرانی از این اتهامها، با تاکید از دولتهای تعلیقکننده کمکها خواست تا دستکم تداوم عملیات آنروا در غزه را تضمین کنند. گوترش در ادامه افزود: «اقدامهای شنیع این کارکنان باید عواقبی داشته باشد اما نیازهای شدید مردم درمانده که آنروا به آنها خدمت میکند، هم باید برآورده شود.»
رویترز به نقل از گوترش نوشت که رسیدگی به اتهام ۱۲ کارمند آنروا در جریان است. در همین ارتباط، ۹ تن از آنها از این نهاد بینالمللی اخراج شدهاند، یک نفر جان باخته و هویت دو نفر دیگر هم در دست بررسی است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
یک روز پیش از آن، آنروا اعلام کرد «چند» کارمند را که اسرائیل به دست داشتن در حمله بیسابقه و مرگبار هفتم اکتبر حماس به این کشور متهم میکند، اخراج کرده است.
یسرائيل کاتز، وزیر خارجه اسرائیل، هم گفت که کشورش پس از جنگ، فعالیت آنروا در غزه را متوقف خواهد کرد. کاتز با اشاره به «هشدارهای» پیشین در مورد این نهاد سازمان ملل، از آنروا با عنوان «بازوی غیرنظامی حماس در غزه که مانع صلح میشود» یاد کرد و با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس، از رئیس آنروا خواست استعفا کند.
The U.S., Canada, Finland, Australia, Italy, and the UK have stopped funding @UNRWA due to staff involvement in the October 7 massacre. I call for more nations to join in. @UNRWA's ties with Hamas, providing refuge for terrorists, and perpetuating its rule are undeniable. The…
— ישראל כ”ץ Israel Katz (@Israel_katz) January 27, 2024
در همین حال، گروه شبهنظامی فلسطینی حماس با انتقاد تند از «تهدیدهای» اسرائیل علیه آنروا، از سازمان ملل متحد و سایر سازمانهای بینالمللی خواست «تسلیم تهدید و باجگیریها [اسرائیل] نشوند».
تشکیلات خودگردان فلسطینی هم در واکنش به اقدام این کشورها، با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که این نهاد سازمان ملل به «بیشترین حمایت» ممکن نیاز دارد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، روابط دیرینه اسرائیل و آنروا پس از آن رو به وخامت گذاشت که سازمان ملل گلولهباران پناهگاه آوارگان فلسطینی در خان یونس در حمله تانکهای اسرائیلی را محکوم کرد. به گفته این نهاد بینالمللی، در گلولهباران تانکها، ۱۳ تن از آوارگان فلسطینی کشته شدند.
مناقشه بین اسرائیل و آنروا در حالی اوج گرفته است که دیوان بینالمللی دادگستری، عالیترین نهاد قضایی سازمان ملل، روز جمعه در حکمی اسرائیل را ملزم کرد از اقدامهای احتمالا نسلکشی در نوار غزه جلوگیری و کمکرسانی به فلسطینیها در این باریکه را تسهیل کند.