نماینده ویژه اتحادیه اروپا در امور افغانستان با نمایندگان پنج کشور منطقه در قرقیزستان دیدار می‌کند

در آستانه نشست دوحه، نیکلسون هفته گذشته به افغانستان رفت و با مقام‌های طالبان دیدار کرد

توماس نیکلسون (سمت چپ)، نماینده ویژه اتحادیه اروپا برای افغانستان و ترهی هاکالا، نماینده ویژه این اتحادیه برای آسیای میانه‌ــ  AFP

در آستانه برگزاری نشست دو روزه دوحه به میزبانی سازمان ملل متحد در مورد افغانستان، توماس نیکلسون، نماینده ویژه اتحادیه اروپا برای افغانستان، و ترهی هاکالا، نماینده ویژه این اتحادیه برای آسیای میانه، در قرقیزستان با نمایندگان پنج کشور آسیای مرکزی در مورد افغانستان گفت‌وگو می‌کنند.

نمایندگی اتحادیه اروپا در قرقیزستان روز سه‌شنبه با انتشار بیانیه‌ای، اعلام کرد که این نشست روز چهارشنبه ۲۵ بهمن در بیشکک، پایتخت این کشور، برگزار می‌شود. توماس نیکلسون و ترهی هاکالا قرار است با مقام‌های حکومت قرقیزستان و شماری از فعالان مدنی این کشور نیز دیدار کنند.

توماس نیکلسون، نماینده ویژه اتحادیه اروپا برای افغانستان، هفته گذشته هم به افغانستان سفر کرده بود. او در پایان این دیدار چهار روزه‌، هدف از این سفر را تبادل نظر با مقام‌های حکومت طالبان، دیگر افغان‌ها و نمایندگان جامعه دیپلماتیک اعلام و ابراز امیدواری کرد که انتظارات از نشست دوحه واقع‌بینانه باشند و همه برای یک نشست سازنده بهتر آماده شوند.

نیکلسون تاکید کرد که ارزیابی‌هایش درباره نشست دوحه را با مقام‌های طالبان در میان گذاشته و معتقد است این نشست فرصتی مهم برای گفت‌وگو خواهد بود. 

او افزود: «گفت‌وگوهای معنادار درباره افغانستان (در دوحه) و نشان دادن آمادگی همه طرف‌ها برای مشارکتی که سازمان ملل متحد آن را مدیریت می‌کند، گامی روبه‌جلو محسوب می‌شود.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

دومین دور نشست سازمان ملل متحد و فرستادگان ویژه کشورها در امور افغانستان قرار است در روزهای ۱۸ و ۱۹ فوریه در دوحه قطر برگزار شود. از طالبان نیز برای شرکت در این نشست دعوت شده است اما طالبان هنوز درباره شرکت در این نشست اظهارنظر نکرده‌اند.

موضوع این نشست بر اجرای مفاد قطعنامه ۲۷۲۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد متمرکز است که گفت‌وگوی ملی برای تشکیل دولت فراگیر و تعیین نماینده ویژه سازمان ملل در امور افغانستان از مهم‌ترین بندهای آن است.

طالبان تاکید دارند که با وجود یوناما، به انتصاب نماینده ویژه سازمان ملل متحد در افغانستان نیاز نیست. با این حال از یوناما انتقاد می‌شود که نتوانسته با فعالان سیاسی و مخالفان طالبان در خارج از افغانستان ارتباط برقرار کند و ماموریتش فقط بر داخل این کشور متمرکز بوده است.

طالبان دو هفته پیش، نشستی با حضور نمایندگان کشورهای منطقه در کابل برگزار کردند و از آن‌ها خواستند در نشست دوحه از جامعه جهانی بخواهند با رژیم این گروه تعامل و همکاری کنند.

در همین حال، حسن کاظمی قمی، فرستاده ویژه و سفیر جمهوری اسلامی ایران در کابل، روز چهارشنبه، ۲۵ بهمن، در شبکه اجتماعی ایکس، بدون اشاره به جزئیات نوشت که رژیم طالبان برای مشارکت در نشست آتی دوحه دو شرط مهم دارند. او تاکید کرد که این نشست فرصت خوبی است، اما باید معلوم شود «گزاره یافتن راهی منصفانه برای تعامل که ذیل اهداف نشست آمده، چقدر جدی است؟»

مردم افغانستان از نشست دوحه به میزبانی سازمان ملل متحد انتظارات زیادی دارند؛ از جمله اینکه این نشست به طالبان فشار بیاورد سیاست‌های زن‌ستیزانه‌شان را متوقف کنند. هم‌زمان با نزدیک شدن به آغاز این نشست، گروه‌های مختلف زنان، نهادهای اجتماعی و نهادهای حقوق‌بشر از سازمان ملل خواسته‌اند در این نشست موضوع زنان افغانستان را جدی بگیرد. 

سازمان عفو بین‌الملل نیز هفته گذشته با ارسال نامه‌ای به آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، خواستار اولویت بخشیدن به موضوع حقوق زنان افغانستان در این نشست شد. عفو بین‌الملل از دبیرکل سازمان ملل متحد خواست از فرصتی که در نشست دوحه فراهم شده است، استفاده کند و لغو فوری و بی‌قیدوشرط همه محدودیت‌های ناقض حقوق زنان افغانستان را خواستار شود.