داعش خراسان در کتابچهای که اخیرا منتشر شده و بخشی از فعالیت هفتگی مجله «صدای خراسان»، یکی از کانالهای تبلیغاتی این گروه است، ضمن ستایش و اعلام حمایت از حمله مرگبار به سالن کنسرت کروکوس در حومه مسکو، روسیه را به حملات بیشتر تهدید کرد.
در این متن که روز دوشنبه ششم فروردین به زبانهای پشتو، فارسی و ازبکی منتشر شد، آمده که حمله چهار مهاجم داعش به سالن کنسرت که شامگاه جمعه ۲۲ مارس انجام شد، اقدامی انتقامجویانه بابت عملکرد روسیه در جنگ با این گروه بوده است. در این متن تبلیغاتی با عنوان «حمله مسکو: نگرانی و ترس شبهنظامیان»، تاکید شده است که داعش به حمله به «روسیه و کشتن زنان و کودکان آنها» ادامه میدهد.
در بخشی از این کتابچه، به واکنش طالبان به حمله مسکو هم اشاره شده و آمده است که طالبان «همدست کفارند» و چون گذشته، هدف حملات بیشتری قرار خواهند گرفت. داعش میافزاید که طالبان با دریافت پول از کشورهای غربی، سفارشها و «ارزشهای کشورهای غیر مسلمان» را پذیرفتهاند.
داعش خراسان پیش از این هم با تولید محتواهای تصویری، صوتی و متنی، طالبان را به همدستی با کشورها و سازمانهای غیرمسلمان متهم و بر ادامه جنگ با آنان تاکید کرده بود.
از زمان بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان داعش دهها بار به شهرهای مختلف افغانستان حمله کرده است که در شماری از این حملات، چندین مقام ارشد طالبان کشته شدهاند. این در حالی است که طالبان مدعیاند داعش خراسان در پی عملیات نظامی این گروه از زمان به قدرت رسیدن در ۱۵ اوت ۲۰۲۱، مهار شده است؛ اما مقامهای روسیه، جمهوری اسلامی ایران و کشورهای آسیای میانه همواره از افزایش خطر این گروه ابراز نگرانی کردهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
وزارت خارجه طالبان روز شنبه گذشته در واکنش به حمله مرگبار داعش به مسکو، آن را محکوم کرد و گفت چنین اقدامهایی با هدف بدنام کردن اسلام صورت میگیرد.
طالبان و داعش از سال ۲۰۱۵ بر سر کنترل مناطقی در شرق افغانستان با هم درگیر شدند. داعش خراسان پس از تاسیس در اوایل ۲۰۱۵ در شرق افغانستان، دهها تن از اعضای ناراضی طالبان را جذب کرد و پس از تصرف روستاهایی در نورستان، ننگرهار، کنر و پکتیا، با طالبان درگیر شد.
در سالهای ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰، در پی حملات گسترده نیروهای امنیتی دولت پیشین افغانستان و همچنین ادامه درگیری با طالبان، داعش خراسان قلمروش را در شرق و شمال افغانستان از دست داد و از آن زمان تاکنون به جنگ چریکی روی آورده است.
پس از حمله مرگبار مسکو، نگرانیها در مورد افزایش میزان توانایی داعش در راهاندازی حملات بزرگ در کشورهای منطقه افزایش یافته است. نیویورکتایمز در گزارشی به نقل از منابع امنیتی در آمریکا نوشت که داعش خراسان قصد دارد به سفارتخانههای روسیه، هند، چین و جمهوری اسلامی ایران در کابل حمله کند. ضمیر کابلوف، فرستاده ویژه رئیسجمهوری روسیه در امور افغانستان، هم اوایل مارس در مصاحبه با خبرگزاری اسپوتنیک، اطلاعات مشابهی ارائه کرده و گفته بود که هدف اساسی داعش خراسان که در افغانستان مستقر است، ضربه زدن به روسیه و آسیای میانه است.
با این حال ذبیحالله مجاهد، سخنگوی رژیم طالبان، روز دوشنبه به طلوع نیوز گفت که داعش در افغانستان سرکوب شده و «یک یا دو درصد» ممکن است هنوز در این کشور حضور داشته باشد. سخنگوی طالبان سپس بار دیگر مدعی شد که داعش توان اجرای عملیات نظامی و راهاندازی حمله در افغانستان را از دست داده است.
گزارش اخیر تیم تحلیل و نظارت بر تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل که در ژانویه امسال منتشر شد، درباره خطر روزافزون داعش خراسان هشدار داده است. مایکل مککال، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا، هم شنبه گذشته در مصاحبه با شبکه سیبیاس گفت که تهدید داعش خراسان همچنان پابرجا است و این گروه منافع و امنیت ایالات متحده را تهدید میکند.
لیندسی گراهام، نماینده سنای آمریکا، نیز روز دوشنبه در سخنانی درباره تهدید داعش خراسان هشدار داد و گفت: «تا دیر نشده باید پناهگاههای داعش را در افغانستان از بین ببریم.»
داعش پنجشنبه گذشته، یک روز پیش از حمله به سالن کنسرت کروکوس در حومه مسکو، در حملهای مرگبار در قندهار اعضای طالبان را هدف قرار داد. در این حمله، یک مهاجم داعش گروهی از اعضای طالبان را که برای دریافت حقوق مقابل در «کابل بانک» تجمع کرده بودند، هدف گرفت که در پی آن، ۲۱ نفر کشته و حدود ۵۰ تن مجروح شدند.