خطر اعدام شش زندانی ازجمله یک کودک‌‌مجرم در زندان عادل‌آباد شیراز

زندانی محکوم به اعدام در پی پخش شیرینی در زندان پس از مرگ رئیسی به سلول انفرادی منتقل شد

تصویری از زندان مرکزی شیراز و زندانی که به دار آویخته شده است- ایندیپندنت فارسی

شش زندانی  برای اجرای حکم اعدام به سلول انفرادی زندان مرکزی شیراز، موسوم به زندان عادل‌آباد، منتقل شدند. یک کودک‌‌مجرم به نام عارف رسولی نیز در میان این زندانیان است که به «قتل عمد» متهم و به اعدام شده است.

سازمان حقوق بشر ایران با اعلام این خبر از جامعه ‌جهانی و کشورهایی که با جمهوری اسلامی روابط دیپلماتیک دارند خواست که از تمامی توانشان برای توقف این اعدام‌ها و به‌خصوص اجرای حکم اعدام عارف رسولی استفاده کنند.

محمود امیری‌مقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران، در همین زمینه تاکید کرد که واکنش جامعه جهانی ممکن است از اعدام عارف رسولی و سایر زندانیان جلوگیری کند. او همچنین گفت که اعدام کودک‌مجرمان نقض صریح قوانین بین‌المللی و کنوانسیون‌هایی‌ است که جمهوری اسلامی آن‌ها را امضا کرده و جامعه جهانی نباید اعدام کودک‌مجرمان را تحمل کند.

عارف رسولی، هنگامی که کمتر از ۱۸ سال داشت، با اتهام انتسابی «قتل‌عمد» دستگیر و محاکمه شد. یک منبع آگاه درباره این کودک‌مجرم به سازمان حقوق بشر ایران گفت که عارف متولد ۶ اردیبهشت ۱۳۸۳ است و در زمان وقوع جرم انتسابی ۱۷ ساله بوده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

پیمان‌نامه جهانی حقوق کودک، که جمهوری اسلامی در سال ۱۳۷۲ به آن پیوست، به‌صراحت تاکید می‌کند که اعمال مجازات اعدام و حبس ابد غیرقابل تخفیف نباید درباره کودکان اجرا شود. با این حال، جمهوری اسلامی از سال ۲۰۱۰ میلادی تاکنون دست‌کم ۷۰ کودک‌مجرم را اعدام کرده است.

جمهوری اسلامی از معدود کشورهایی است که مجازات اعدام را درباره کودک‌مجرمان اجرا می‌کند.

بر مبنای اطلاعاتی که سازمان حقوق بشر ایران در اختیار دارد، عارف رسولی و ۵ زندانی دیگر صبح پنج‌شنبه ۱۰ خرداد برای اجرای حکم اعدام به سلول انفرادی منتقل شده‌اند.

دو تن از این زندانیان با اتهام مرتبط با مواد مخدر و ۳ تن دیگر نیز با اتهام «قتل عمد» به مجازات اعدام و قصاص نفس محکوم شده‌اند و طی روزهای آینده خطر اجرای حکم اعدام آنان وجود دارد.

یکی از زندانیان به نام مرتضی شیرمحمدی، که از ۲ سال پیش با اتهام «قتل عمد» به قصاص نفس محکوم شده بود، درپی پخش شیرینی و بستنی پس از مرگ ابراهیم رئیسی به سلول انفرادی منتقل شد.

سازمان حقوق بشر ایران نوشت: «به نظر می‌رسد پخش شیرینی عامل جلو افتادن اجرای حکم اعدام این زندانی بوده است.»

سازمان‌های حقوق بشری بارها اعلام کرده‌اند که مقام‌های جمهوری اسلامی از مجازات اعدام به‌منزله ابزاری برای سرکوب مردم و ایجاد ترس در جامعه استفاده می‌کنند. آمارهای موجود نیز نشان می‌دهد که پس از خیزش سراسری سال ۱۴۰۱ اجرای احکام اعدام در ایران به‌شکلی معنادار افزایش یافته است.

سازمان عفو بین‌الملل در گزارش سالانه ۲۰۲۳ از اجرای حکم اعدام در جهان نوشت که شمار افرادی که طی سال گذشته میلادی در ایران اعدام شدند از سال ۲۰۱۵ تاکنون در بالاترین سطح بوده است.

اگنس کالامار، دبیرکل این سازمان، در پیوند با همین موضوع گفت: «مقام‌های جمهوری اسلامی، با بی‌اعتنایی به جان انسان‌ها، اجرای حکم اعدام برای جرایم مرتبط با مواد مخدر را تشدید کردند.»

سازمان عفو بین‌الملل تاکید کرد که مقام‌های جمهوری اسلامی از مجازات اعدام برای تحکیم رژیم وحشت، سرکوب اقلیت‌های قومی و انحصار قدرت استفاده می‌کنند.

طی سال گذشته میلادی، دست‌کم ۸۵۳ نفر در ایران اعدام شدند که این آمار در مقایسه با سال ۲۰۲۲ افزایش ۴۸ درصدی را نشان می‌دهد. در این سال ۵۷۶ نفر در ایران اعدام شدند، که از این میان دست‌کم ۵ نفر از کسانی که اعدام شدند هنگام ارتکاب جرم انتسابی کمتر از ۱۸ سال داشتند و کودک محسوب می‌شدند. ۲۴ نفر از اعدام‌شدگان نیز زن بودند.

همچنین ۲۰ درصد کسانی که طی سال گذشته اعدام شدند بلوچ بودند، این درحالی‌است که قوم بلو‌چ فقط ۵ درصد جمعیت ایران را تشکیل می‌دهند.