علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، روز شنبه ۲۶ خرداد در جمعی که «نخبگان و مدالآوران علمی» معرفی شدند، درباره انتخابات ریاست جمهوری پیشرو سخنرانی کرد و خواستار مشارکت مردم شد.
در شرایطی که گزارشها از فضای سرد و بیتوجهی مردم به تبلیغات کاندیداهای ریاست جمهوری حکایت دارند، خامنهای نگران از تحریم انتخابات، در سخنرانی تازهاش خواستار افزایش مشارکت شد و گفت: «انتخابات خیلی مهم است و در درجه اول هم مشارکت مهم است. هرچه میتوانید تلاش کنید؛ چه در محیطهای دانشجویی، چه در محیطهای کاری، چه در محیطهای خانوادگی، تلاش کنید که مشارکت افزایش پیدا کند.»
به گزارش وبسایت خبری خامنهای، او در عین حال مدعی استقلال سیاسی جمهوری اسلامی شد و افزود: «ما در قضیه فلسطین حرف داریم، در قضایای آمریکا حرف داریم، در قضایای دنیا، در قضیه نظم نوین جهانی حرف داریم. در دنیا حرف ما را میشنوند و روی آن حساب میکنند. این استقلالی است که نباید آن را از دست بدهیم. هر دولتی که سر کار میآید یکی از مسائل مهمش باید این باشد که این استقلال سیاسی را حفظ کند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
او سپس توصیه کرد که رایدهندگان در انتخابات ریاست جمهوری بررسی کنند که «چه کسی به ملاکهای انقلاب نزدیکتر است و توانایی کار در جهت ملاکهای انقلاب را دارد» تا «شاید مثلا بتوان انتخاب خوبی انجام داد».
رهبر جمهوری اسلامی در حالی از «انتخاب رئیسجمهوری بعدی» سخن میگوید که دخالت آشکارش در انتخابات از طریق نظارت استصوابی شورای نگهبان بر کسی پوشیده نیست. بسیاری معتقدند که در این دوره از انتخابات نیز همانند دورههای گذشته، رقابت برای جانشینی ابراهیم رئیسی بیش از آنکه به انتخاب مردم بستگی داشته باشد، بسته به این است که خواسته رهبر جمهوری اسلامی چیست.
با توجه به فرمایشی و نمایشی بودن انتخابات ریاست جمهوری پس از معرفی شش نامزد تایید صلاحیتشده از سوی شورای نگهبان، کارزارهای گستردهای درباره تحریم صندوقهای رای تشکیل شده و در روزهای محدود باقی مانده به موعد رایگیری، نشانی از هیجان انتخاباتی در شهرهای ایران دیده نمیشود.
خامنهای پیش از این نیز در سخنرانیهای دیگر ابراز امیدواری کرده بود که انتخابات با مشارکت «پرشور و آرای بالا مردم به مسئول بعدی» برگزار شود. او نگرانیاش را از افشاگریها در رقابتهای انتخاباتی بروز داده و به نامزدها توصیه کرده بود که «بدگویی، تهمتزنی و لجنپراکنی کمکی به پیشرفت کارها نمیکند و به آبروی ملی هم لطمه میزند.»
روز جمعه ۲۵ خردادماه هم یحیی رحیم صفوی، از مشاوران نظامی عالیرتبه علی خامنهای با بیان این که «انتخابات پیشرو تعیینکننده سرنوشت سالهای آینده نظام است» گفت: «افرادی را انتخاب کنید که چارچوب فکری آنها وحدتگرا باشد، قشرگرایی در آنها نباشد، به خامنهای ایمان داشته باشند و خودشان را نفر دوم کشور بدانند نه نفر اول.»
شش نامزد تایید صلاحیتشده برای چهاردهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری شامل محمدباقر قالیباف، سعید جلیلی، مصطفی پورمحمدی، علیرضا زاکانی، امیرحسین قاضیزاده هاشمی و مسعود پزشکیان کارزارهای انتخاباتیشان را آغاز کردهاند. در این میان قالیباف، زاکانی، قاضیزاده هاشمی و جلیلی در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری نیز شرکت کرده بودند و به جز پزشکیان، پنج نفر دیگر وابسته به جریان اصولگرایاناند.
با این که برخی معتقدند جای دادن نام پزشکیان در میان این چهرههای اصولگرا با هدف تشویق اصلاحطلبان به پرشور کردن انتخابات انجام گرفته است، به نظر میرسد که این حربه نیز دیگر کارساز نیست و مردمی که بارها به گروههای فکری مختلف فرصت بهبود اوضاع را دادهاند، دیگر تصمیم ندارند در این بازی جمهوری اسلامی مشارکت کنند و فریب دعواهای دروغین دلبستگان نظام را نخواهند خورد.
خبرگزاری دولتی ایرنا در روزهای گذشته در گزارشی با بررسی فضای انتخاباتی در شبکههای اجتماعی، نسبت به «رخوت و رکود» فضای انتخاباتی در اینستاگرام به عنوان پرطرفدارترین شبکه اجتماعی در ایران هشدار داد.
ایرنا نوشت: «رکود و رخوت در اینستاگرام با حدود ۳۱ میلیون کاربر فعال و پرطرفدارترین پلتفرم در ایران، نشان از این دارد که تحرکات انتخاباتی در میان توده مردم هنوز شکل نگرفته و با وجود فعالیتهای قابل ملاحظه در بسترهایی چون شبکه ایکس، تلگرام و ایتا همچنان کاربران اینستاگرامی و صفحات فعال در این پلتفرم به کنشهای حداقلی بسنده کردهاند.»
این گزارش ایرنا در شرایطی است که شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام، تلگرام و ایکس (توییتر سابق) همچنان در ایران فیلترند و با این حال جمهوری اسلامی تلاش میکند از آنها برای جذب مشارکت بیشتر بهره بگیرد.