شبهنظامیان حوثی در یمن که تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران فعالیت میکنند، بامداد یکشنبه ۲۳ ژوئن (سوم تیر) مدعی شدند که طی عملیات نظامی مشترکی با گروه شبهنظامی مقاومت اسلامی در عراق، چهار کشتی را در بندر حیفا واقعدر شمال اسرائیل هدف قرار دادهاند.
به گزارش رویترز، یحیی سریع، سخنگوی حوثیهای یمن، در بیانیهای تلویزیونی اعلام کرد که این دو گروه روز شنبه به دو نفتکش و دو کشتی باری در بندر حیفا حمله کردهاند. او با بیان اینکه «دو عملیات با موفقیت به اهدافشان دست یافتند و حملات دقیق و مستقیم بودند»، مدعی شد که این کشتیها متعلق به شرکتهایی بود که «ممنوعیت ورود به بندرهای فلسطین اشغالی را نقض کردند».
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
حوثیهای تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران اولین بار در ماه نوامبر حملات موشکی و پهپادی به کشتیهای تجاری را آغاز کردند. آنها در این مدت طی دهها حمله، دو کشتی را غرق و یک کشتی را توقیف کرده و دستکم سه دریانورد را کشتهاند.
حوثیها میگویند که کارزارشان برای ایجاد اختلال در کشتیرانی در آبراههای کلیدی، اقدامی برای همبستگی با فلسطینیها در جنگ غزه است و تا پایان عملیات اسرائیل به حملاتشان ادامه خواهند داد.
گروههای امداد و نجات دریایی روز چهارشنبه نوزدهم ژوئن (۳۰ خرداد) تایید کردند که ناو زغالبر «توتور» Tutor متعلق به یونان که هفته گذشته در دریای سرخ هدف حمله شبهنظامیان حوثی یمن قرار گرفت، غرق شده است. شرکت عملیات تجارت دریایی بریتانیا روز سهشنبه اعلام کرد که گمان میرود این دومین کشتی باشد که از ماه نوامبر دچار چنین سرنوشتی میشود.
یک سازمان امنیت دریایی بریتانیا هم روز یکشنبه اعلام کرد که یک کشتی تجاری اوایل صبح در دریای سرخ در نزدیکی یمن در اثر حمله پهپادی آسیب دیده، اما هنوز هیچ خسارتی گزارش نشده است. شرکت عملیات تجارت دریایی بریتانیا که زیرنظر نیروی دریایی این کشور قرار دارد، با انتشار تصویری خبر داد که این حمله در حدود ۱۲۰ کیلومتری غرب شهر بندری حدیده یمن رخ داده است.
UKMTO WARNING
— United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) (@UK_MTO) June 23, 2024
INCIDENT 089 - ATTACK - UPDATE 001https://t.co/fX3hWupi7g#MaritimeSecurity #MarSec pic.twitter.com/TkUZJB14ha
به گزارش این سازمان، فرمانده کشتی تجاری گزارش داده که با هواپیمای بدون سرنشین به آنها حمله شده، اما همه خدمه سالماند و کشتی در حال حرکت به سمت بندر بعدی است.
این سازمان هیچ گروهی را مسئول حمله معرفی نکرد و تاکید کرد که «مقامها در حال تحقیقاند».
پیش از این در روز شنبه، فرماندهی مرکزی ایالات متحده که حملات تلافیجویانهای را علیه حوثیها انجام داده، اعلام کرد که طی ۲۴ ساعت گذشته سه شناور بدون سرنشین هدایتشونده متعلق به این گروه را منهدم کرده است.
حوثیها روز شنبه مدعی شدند که به ناو هواپیمابر آیزنهاور در دریای سرخ حمله کردهاند اما فرماندهی مرکزی آمریکا این ادعا را تکذیب کرد. ماموریت ناو آیزنهاور در دریای سرخ روز شنبه پایان یافت و قرار است به طور موقت به دریای مدیترانه برود. این ناو بعد از حمله هفتم اکتبر حماس به اسرائیل که به آغاز جنگ غزه منجر شد، به منطقه اعزام شد.
حملات موشکی و پهپادی حوثیها شرکتهای کشتیرانی را مجبور کرده است که مسیر کشتیهایشان را از دریای سرخ و کانال سوئز به مسیر طولانیتری در جنوب قاره آفریقا تغییر دهند؛ این تغییر مسیر، تحویل محمولهها را به تاخیر انداخته و هزینههای حملونقل را افزایش داده است.
هفته گذشته وبسایت خبری العین درباره نحوه ارسال تسلیحات نظامی از جمهوری اسلامی ایران به گروه شبهنظامی حوثیهای یمن گزارشی منتشر کرد. در آن گزارش به نقل از حسن طاهر، فرماندار منطقه حدیده در یمن، آمده بود که کشتیهای حامل تسلیحات ارسالی از تهران بدون بازرسی به بندرهای تحت کنترل حوثیها وارد میشوند و به آنها این امکان را میدهند تا حملاتشان را به کشتیهای عبوری از دریای سرخ ادامه دهند.
در شرایطی که اعضای شورای همکاری خلیج فارس در روزهای اخیر درباره تاثیر تهدید حوثیها بر ادامه فعالیت کشتیرانی در دریای سرخ مذاکراتی داشتهاند، گفتههای این مقام یمنی بیانگر آن است که برخلاف قطعنامه ۲۲۱۶ شورای امنیت مبنی بر ممنوعیت قاچاق سلاح به حوثیها، کشتیهای ایرانی مملو از سلاح بهراحتی وارد بندر حدیده میشوند.