خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران، بهتازگی در گزارشی از ابتلای ۹ نفر در ایران به بیماری جذام در سال ۱۴۰۲ خبر داد. بر مبنای این گزارش، شش نفر از مبتلایان ایرانی و باقی اتباع خارجی بودهاند.
این گزارش که با استناد به دادههای ۱۰ دانشگاه علوم پزشکی در نقاط مختلف ایران تهیه شده، نشان میدهد که بالاترین میزان شیوع در دانشگاههای علوم پزشکی خراسان شمالی، قزوین و ایرانشهر شناسایی شده است.
در این گزارش به نقل از مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت آمده است که تا پایان سال ۱۴۰۲، در مجموع ۱۱ هزار و ۹۱۵ نفر به بیماری جذام مبتلا شدهاند که از این میان هشت هزار و ۹۸۸ نفر بهبود پیدا کرده و دو هزار و ۵۰۴ نفر نیز فوت شدهاند. ۴۱۱ بیمار هم تحت درمان قرار نگرفتهاند. از این تعداد ۱۲۰ نفر هم تبعه افغانستاناند.
بر اساس گزارش وزارت بهداشت، در حال حاضر ۱۲ نفر تحت درمان قرار دارند که هشت تن از آنان ایرانیاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
گزارش خبرگزاری وابسته به سپاه پاسداران از شناسایی موارد ابتلا به بیماری جذام طی یک سال، بهسرعت در کانون توجه رسانهها و کاربران فضای مجازی قرار گرفت و از آنجا که جذام در اذهان عمومی بهعنوان یک بیماری ترسناک شناخته میشود، نگرانیهایی ایجاد کرد.
دادههای رسمی وزارت بهداشت از آمار مبتلایان به جذام به تفکیک سالهای مختلف نشان میدهد که شمار مبتلایان در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال قبل از آن به تعداد دو بیمار افزایش یافته اما نسبت به سال ۱۳۹۶ که شمار مبتلایان جذام ۲۹ نفر اعلام شد، روند کاهشی داشته است. سال پس از آن نیز شمار مبتلایان بیماری جذام ۱۸ نفر بود.
مهشید ناصحی، مدیر کشوری برنامه کنترل سل و جذام وزارت بهداشت، نیز ضمن اشاره به شناسایی ۹ بیمار در سال گذشته گفت که این تعداد از بیماران، نشان میدهد که همه دانشجویان پزشکی در طول دوران تحصیل با بیماران مبتلا به جذام روبرو نمیشوند و در نتیجه مهارت تشخیصی پرسنل و پزشکان کاهش مییابد.
این مقام وزارت بهداشت با بیان اینکه بیماری جذام از راه تنفس منتقل میشود، بر ضرورت افزایش آگاهی عمومی درباره این بیماری تاکید کرد.
پیشتر سیمیندخت بیات، رئیس گروه بیماریهای واگیر دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، گفته بود که سیستم ایمنی بدن ۹۵ درصد افراد مستعد ابتلا به بیماری جذام نیست.
او نیز تغییر نگرش جامعه درباره این بیماری را ضروری دانست و تاکید کرد که به محض شروع درمان، بیش از ۹۹ درصد میکروبها و باسیلهای مولد جذام در بدن بیمار از بین میرود و از پیشرفت بیماری و معلولیت جلوگیری میکند.
عامل اصلی بیماری جذام، نوعی باکتری به نام مایکوباکتریوم لپره یا باسیل هانسن است که شکل میلهای دارد. این باکتری را پزشکی نروژی به نام گرهارد هانسن در سال ۱۸۷۳ از ضایعات پوستی بیماران مبتلا به جذام کشف کرد.
برای درمان بیماری جذام بیشتر از آنتی بیوتیک داپسون استفاده میشود که حدود ۸۴ سال پیش کشف شد. با این حال، سازمان بهداشت جهانی درمان چنددارویی شامل داپسون، ریفامایسین و کلوفازیمین را برای جذام پیشنهاد میکند.
بیماری جذام اگر بدون درمان رها شود، میتواند به پوست، اعصاب، دست و پا و چشم آسیبهای جبرانناپذیری بزند و به مرور زمان، ظاهری بدفرم روی پوست و اندامهایی از جمله بینی، دست، پا و لالههای گوش ایجاد کند. با این حال، یک بیماری درمانپذیر است و در صورت تشخیص و درمان بهموقع، بهبود پیدا میکند.