پس از آنکه تعدادی از قربانیان حمله هفتم اکتبر حماس به اسرائیل شکایتی را در این زمینه در ایالات متحده ثبت کردند، وزارت دادگستری آمریکا رسیدگی قضایی به این موضوع را آغاز کرد و در حال مصاحبه با بازماندگان و خانواده قربانیان این حمله است. ایالات متحده تلاش میکند در جریان رسیدگی به این پرونده، فعالیتهای گروه شبهنظامی حماس و حامیان مالی آن از جمله جمهوری اسلامی ایران را بررسی کند.
بیش از ۱۲۵ آسیبدیده حمله هفتم اکتبر حماس یا عضو خانواده و نزدیکان آنها از کشورهای ایران، قطر، سوریه و کره شمالی شکایت و این دولتها را به تامین مالی و تجهیز تسلیحاتی حماس متهم کردهاند.
شاکیان که یا خود شهروند ایالات متحدهاند یا با شهروندان آمریکا رابطه خویشاوندی دارند، این شکایت را به دادگاه فدرال در نیویورک ارائه کرده و بابت هماهنگیها و تامین مالی و تسلیحاتی حماس خواستار دستکم چهار میلیارد دلار غرامت شدهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در حمله هفتم اکتبر حماس به اسرائیل که آغازگر جنگ غزه بود، یک هزار و ۲۰۰ نفر کشته و حدود ۲۵۰ نفر گروگان گرفته شدند. حدود ۳۱ آمریکایی هم در حمله هفتم اکتبر کشته شده و شش نفر در اسارت باقی ماندهاند.
به گزارش بلومبرگ، منابع مطلع از این تحقیقات میگویند که شاکیان پرونده از جمله گروگانهای سابق و خانوادههای شهروندان آمریکایی کشتهشده، در ماههای اخیر با دادستانها و ماموران افبیآی مصاحبه کردهاند. برخی از آنها هم از اسرائیل به آمریکا رفته و برای کمک به شناسایی بیشتر ابعاد حمله حماس و ردیابی افرادی که گروگانگیری کردهاند، اسنادی ارائه دادهاند.
در حالی که بخشی از تحقیقات ایالات متحده به چگونگی وقوع این حمله میپردازد، بیشتر تمرکز بر شبکههای مالی است که حماس را تقویت و حمایت کردهاند. یکی از افراد مطلع گفته که بررسی قضایی شامل رسیدگی به هرگونه حمایت کشورهایی مانند جمهوری اسلامی ایران و قطر از حماس است.
آمریکا و اتحادیه اروپا حماس را یک سازمان تروریستی اعلام کردهاند. آمریکا جمهوری اسلامی ایران، سوریه و کره شمالی را هم به حمایت از تروریسم متهم میکند.
قطر که میزبان دفتر سیاسی حماس است و پیش از این در هماهنگی با دولت اسرائیل به غزه کمک مالی میکرد، با شروع جنگ غزه تلاشهای میانجیگری برای مذاکرات آتشبس را افزایش داد. این کشور بیش از یک دهه است که رابط اسرائیل و حماس شناخته میشود.
در سوی دیگر، جمهوری اسلامی ایران در طول سالهای گذشته بارها به دلیل حمایت از گروههای تروریستی تحت تحریمهای ایالات متحده آمریکا قرار گرفته است و در ماه فوریه نیز علیه رهبران ارشد سپاه پاسداران جمهوری اسلامی کیفرخواستهایی تنظیم شد.
جمهوری اسلامی در کنار سوریه با موج جدیدی از شکایتها از جانب آسیبدیدگان و خانواده قربانیان حمله هفتم اکتبر حماس به اسرائیل مواجه است. شاکیان تهران را به دلیل تامین نیروی تسلیحاتی و حمایت مالی در این حمله مقصر میدانند.
در این پرونده، اسنادی درباره اظهارات مقامهای جمهوری اسلامی در تایید اقدام حماس نیز ارائه شده است. با این حال درباره اینکه جمهوری اسلامی یا کره شمالی و سوریه از پیش درباره حمله هفتم اکتبر اطلاعاتی داشتند، اسنادی ارائه نشده است. تهران هماهنگی و اطلاع قبلی درباره حمله حماس به اسرائیل را تکذیب میکند.
در پروندههایی مانند این شکایت که بازداشت متهمان دشوار است، دادستانها پس از صدور کیفرخواست به دولت آمریکا اجازه میدهند داراییهای آنها را توقیف کنند. در پروندههای مرتبط با تروریسم مانند این شکایت، اموال بلوکهشده این کشورها در آمریکا میتواند برای پرداخت غرامت به قربانیان استفاده شود.
دادستانهای فدرال در واشینگتن و نیویورک بیش از ۵۰۰ هزار بشکه نفت و ۱۰۸ میلیون دلار جمهوری اسلامی را هنگامی که مقامهای سپاه پاسداران در ماه فوریه (بهمن ۱۴۰۲) به تروریسم و دور زدن تحریمها متهم شدند، ضبط کردهاند.
وزارت دادگستری آمریکا در آن زمان علیه آنچه «شبکه انتقال میلیارد دلاری» تامینکننده مالی سپاه پاسداران خواند، به اتهام «تروریسم و فرار از تحریم» اعلام جرم کرد و گفت که بیش از ۱۰۸ میلیون دلار ضبطشده متعلق به «شرکت سهامی خاص نفت چین» (سیاوپیسی) بوده است که به عنوان شرکت صوری متعلق به سپاه پاسداران فعالیت میکند.
حدود ۵۲۰ هزار بشکه از نفت تحریمشده جمهوری اسلامی ایران هم در نفتکش «ابیس» توقیف شده است.