جو بایدن، رییسجمهوری ایالات متحده، تایید کرد که اسرائیل و حماس بر سر چارچوب آتشبس، که منجر به آزادی گروگانها میشود، به توافق رسیدهاند. او یادآور شد که این معامله هنوز نهایی نیست و برای تحقق آن به کار بیشتری نیاز است.
بایدن در شبکه اجتماعی اکس نوشت: «شش هفته پیش چارچوبی جامع درمورد چگونگی دستیابی به آتشبس و بازگرداندن گروگانها به خانه ارائه کردم. البته هنوز بسیار کار دارد و اینها مسائل پیچیدهای هستند، اما این چارچوب اکنون مورد توافق اسرائیل و حماس است. تیم من در حال پیشرفت است و من در انجام این کار مصممام.»
Six weeks ago I laid out a comprehensive framework for how to achieve a ceasefire and bring the hostages home.
— President Biden (@POTUS) July 12, 2024
There is still work to do and these are complex issues, but that framework is now agreed to by both Israel and Hamas.
My team is making progress and I'm determined to…
روز پنجشنبه نیز جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی ایالات متحده، به خبرنگاران گفت که «تا رسیدن به آتشبس فاصله زیادی باقی مانده اما نشانهها از هفتههای اخیر مثبتتر است.»
به گزارش اورشلیم پست، به نظر میرسد معامله آتشبس و آزادی گروگانهای اسرائیلی، که بایدن به آن امیدوار است، چندان «قریبالوقوع» نیست، زیرا کار روی جزئیات آن پیچیده است و به نظر میرسد زمانبر باشد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
مقامات آمریکایی درباره تازهترین تغییرات این معامله میگویند توافق در سه مرحله خواهد بود که بخش مهمی از آن طرح «حکومت موقت» است که در آن نه اسرائیل و نه حماس غزه را کنترل نخواهند کرد.
پیش از رسیدن به تشکیل دولت جدید برای کنترل غزه، ۳۳ گروگان اسرائیلی آزاد خواهند شد. مرحله نهایی نیز شامل آزادی سایر سربازان مرد اسرائیلی و خروج کامل ارتش اسرائیل از نوار غزه است.
بنا بر گزارشها، در جریان این مذاکرات، گروه شبهنظامی حماس پیشنهاد واگذاری اداره نوار غزه و کرانه باختری به یک «دولت مستقل بیطرف» را به میانجیهای مصری و قطری ارائه کرده است.
حسام بدران، از سخنگویان حماس، روز جمعه در این زمینه گفت: «ما پیشنهاد استقرار یک دولت موقت ملی بیطرف را برای اداره نوار غزه و کرانه باختری بعد از جنگ ارائه کردیم. مسئله اداره غزه بعد از جنگ، مسئله داخلی فلسطینیان است و نباید نیروی خارجی در آن مداخله کند.»
یک منبع رسمی حماس، که نخواست نامش فاش شود، در این زمینه به خبرگزاری فرانسه گفت: «در فاز اول پس از جنگ، این دولت اداره امور نوار غزه و کرانه باختری را برعهده میگیرد و مسیر برای برگزاری انتخابات سراسری را هموار میکند.»
پیش از این اظهارات مقامهای حماس، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، خواستار حفظ کنترل قلمرو مرزی غزه با مصر شده بود. او علت این خواسته را «جلوگیری از قاچاق سلاح از مصر به حماس» عنوان کرده است.
در هفتههای گذشته، همزمان با پیش رفتن مذاکرات آتشبس، ارتش اسرائیل حملات هوایی و زمینی را به نقاط مختلف غزه افزایش داده است.
اسرائیل در هفتههای اول جنگ دستور تخلیه شمال غزه را صادر و از بازگشت بیشتر مردم به آنجا جلوگیری کرد. با این حال ارتش تحت نظر دولت نتانیاهو اکنون دستور تخلیه مناطق بیشتری را در بسیاری از محلههای مرکز غزه صادر کرده است. ارتش اسرائیل میگوید اطلاعاتی در اختیار دارد که نشان میدهد شبهنظامیان حماس و گروه کوچکتر جهاد اسلامی در این منطقه حضور دارند.
همزمان با گسترش حملات اسرائیل، حماس هشدار داد که تهاجم اخیر و آوارگی بیشتر غیرنظامیان غزه به شکست مذاکرات طولانیمدت آتشبس و آزادی گروگانها منجر خواهد شد.
این در حالی است که دولت ایالات متحده میکوشد تا پیش از انتخابات ریاستجمهوری در نوامبر درمورد مذاکرات آتشبس و آزادی گروگانهای اسرائیلی با دو طرف به توافق برسد. تلاشها برای تضمین آتشبس و آزادی گروگانها در غزه در هفتههای گذشته با دیپلماسی فعال میان واشینگتن، اسرائیل و قطر تشدید شده است.
در روزهای گذشته یک هیئت اسرائیلی راهی پایتخت مصر شد تا مذاکرات آتشبس را ادامه دهد. ویلیام برنز، رییس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، نیز برای گفتوگو درباره جزئیات این توافق به قاهره رفت.
حماس روز دوشنبه گفت که برای دست یافتن به توافق انعطاف نشان داده است. این گروه نخستوزیر اسرائیل را متهم کرد که «موانع بیشتری بر سر راه مذاکرات قرار میدهد».
اکنون بیش از ۹ ماه از جنگ اسرائیل و حماس در نوار غزه میگذرد، جنگی که پس از حمله جنگجویان حماس در روز هفتم اکتبر به اسرائیل آغاز شد. براساس آمار رسمی اسرائیل، در حمله هفتم اکتبر یک هزار و ۲۰۰ نفر کشته و حدود ۲۵۰ نفر به گروگان گرفته شدند. مقامهای بهداشت و درمان غزه هم میگویند که این درگیری جان بیش از ۳۸ هزار فلسطینی را گرفته و بسیاری را آواره کرده است.