به نظر میرسد که قانون ابداعی در فدراسیون فوتبال ایران برای تعیین رقم سقف بودجه و قرارداد باشگاههای لیگ برتری تنها به سود باشگاههای تراکتور تبریز و سپاهان اصفهان تمام شده است.
یک عضو کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال ایران روز یکشنبه ۲۴ تیر در گفتوگو با ایندیپندنت فارسی خبر داد که اطلاعات رسیده به مقامهای این فدراسیون نشان میدهد دو باشگاه تراکتور و سپاهان برای فصل آینده فوتبال ایران بهمنظور عقد قرارداد با بازیکنان و مربیان ایرانی و خارجی بودجههایی در حد یکهزار و ۵۰۰ میلیارد تومان تخصیص داده و در حال مصرف آناند.
این در حالی است که با توجه مفاد قانون سقف قراردادها که فدراسیون فوتبال به باشگاههای لیگ برتری ابلاغ کرده، این دو باشگاه با توجه به کسب مجوز حرفهای و حضور در لیگ نخبگان و لیگ قهرمانان آسیا، و همچنین در صورتی که موفق شوند از طریق فروش بازیکن درآمد کسب کنند، در نهایت تنها مجازند بین ۴۵۰ تا ۵۰۰ میلیارد تومان برای قراردادهایشان هزینه کنند.
این منبع مطلع در فدراسیون فوتبال ایران میگوید: «وقتی باشگاه تراکتور فقط برای خرید سه بازیکن حدود ۲۵۰ میلیارد تومان هزینه میکند و با اسکوچیچ قرارداد یک میلیون دلاری میبندد، یا باشگاه سپاهان به دو ستاره جوان لیگ برتریاش ۱۶۰ میلیارد تومان پرداخت میکند و با کادر فنی یک میلیون و ۲۰۰ هزار دلاریاش تمدید میکند، یعنی باز هم مانند فصل گذشته قرار نیست قانون سقف بودجه را رعایت کنند. چون این باشگاهها اکنون به چندین ستاره ایرانی و خارجی دیگر پیشنهادهای نجومی دادهاند و علاوه بر آن، باید به دیگر بازیکنانشان هم مبالغی بین ۳۰ تا ۵۰ میلیارد تومان بابت تمدید پرداخت کنند. در نتیجه واضح است که جمع مبلغ قراردادهایشان در این فصل به حدود یک هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان میرسد.»
عضو کمیته انضباطی فدراسیون در پاسخ به سوال ایندیپندنت فارسی درباره دلیل برخورد انضباطی نکردن فدراسیون با این دو باشگاه مختلف پاسخ داد: «برای اثبات عبور این باشگاهها از رقم سقف بودجه وجود، عملا هیچ راه قانونی وجود ندارد، زیرا مثلا قرارداد ۷۰ میلیارد تومانی را در سازمان لیگ ۲۰ میلیارد تومان ثبت میکنند و ۵۰ میلیارد باقیمانده را از طرق پنهانی و با فاکتورسازی، پیش از عقد قرارداد یکجا به بازیکن میدهند. باشگاهی مانند تراکتور که خصوصی اداره میشود یا باشگاه فولاد مبارکه سپاهان را که کسی به حسابرسیهای آنان دسترسی ندارد، چگونه میتوان پاسخگو کرد؟ همهچیز را تکذیب میکنند، چون آن مبالغ اضافی را مثلا از طریق اهدای آپارتمان، زمین یا دلار نقد پرداخت میکنند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این مقام مسئول همچنین توضیح داد که باشگاههای پرسپولیس و استقلال به دلیل آنکه سهامشان از طریق بورس فروخته شده و برای میزان بودجه و هزینهکردها زیر ذرهبین نهادهای نظارتی قرار دارند، «تنها در موارد محدود و در حد پرداخت چند میلیارد تومان اضافه از طریق اسپانسرها» میتوانند از رقم سقف بودجه عبور کنند و به همین دلیل در فصل نقلوانتقالات اخیر، هواداران این دو باشگاه پرطرفدار همچنان ماجرای ادامهدار انتقال ستارههای فوتبال ایران به سپاهان و تراکتور را شاهدند.
محمدرضا زنوزی، مالک باشگاه تراکتور تبریز، اگرچه بارها نامش در دهه ۱۳۹۰ به عنوان «ابربدهکار بانکی» در رسانههای ایران مطرح و حتی خبر بازداشت او منتشر شد، به دلیل ارتباطات گسترده با نزدیکان رهبر جمهوری اسلامی و فرماندهان ارشد سپاه پاسداران، موفق شده است تمام موانع قضایی را رد کند و با تملک بیش از ۲۰ کارخانه و هلدینگ دولتی به ثروتی افسانهای دست یابد.
از طرفی مدیران فولاد مبارکه اصفهان بهعنوان مالک باشگاه سپاهان که تنها در یک پرونده افشاشده در سال ۱۳۹۹ به میزان ۹۲ هزار میلیارد تومان اختلاس کرده بودند، با سوءاستفاده از منابع مالی و درآمدهای هنگفت کارخانههای فولاد و آهن و قطعات خودرو، همچنان به پرداخت هزینههای هنگفت و ریختوپاش در فوتبال و ورزش ایران مشغولاند تا احتمالا از این طریق بتوانند دیگر هزینهها و درآمدهای شخصیشان را توجیه کنند.
یکی از کارمندان مجتمع فولاد مبارکه آذر ۱۴۰۲ در گفتوگو با ایندیپندنت فارسی فاش کرده بود که دلیل برکناری محمدرضا ساکت از مدیرعاملی باشگاه ورزشی سپاهان، اثبات اختلاس مالی او در این باشگاه به مبلغ ۳۰۰ میلیارد تومان بوده است. در جریان طرح تحقیق و تفحص مجلس شورای اسلامی از فولاد مبارکه اصفهان هم مشخص شد که در سالهای پایانی دهه ۱۳۹۰ به حساب محمدرضا ساکت و مهدی تاج، رئیس فعلی فدراسیون فوتبال و رئیس سابق هیئتمدیره سپاهان، حدود ۱۰۰ میلیون تومان حقوق ماهیانه واریز میشده است.