بن‌بست در مذاکرات آتش‌بس؛ آوارگان فلسطینی به ویرانه‌های خان‌یونس بازگشتند

تلاش‌های میانجی‌گران برای آتش‌بس بار دیگر دچار تزلزل شده و اسرائیل و حماس یکدیگر را مسئول به نتیجه نرسیدن مذاکرات می‌دانند

 هزاران فلسطینی روز سه‌شنبه سی‌ام ژوئیه (نهم مرداد) پس از خروج نیروهای اسرائیلی از شرق خان‌یونس به خانه‌های خود در ویرانه‌های این شهر جنوبی بازگشتند.

به گزارش رویترز، امدادگران فلسطینی و غیرنظامیان گزارش دادند که آوارگان در بازگشت به خان‌یونس با تعداد بسیاری جسد در خیابان‌های منطقه نبرد با نیروهای اسرائیلی مواجه شدند.  

دفتر رسانه‌ای غزه که از سوی حماس اداره می‌شود نیز اعلام کرد که در حمله هشت روزه اسرائیل به مناطق شرقی خان‌یونس، ۲۵۵ فلسطینی کشته و بیش از ۳۰۰ نفر دیگر زخمی شدند. این نهاد همچنین مدعی شد که دست‌کم ۳۰ نفر در این مدت ناپدید شدند.

دفتر رسانه‌ای حماس افزود که بیش از ۳۰۰ خانه از سوی ارتش اسرائيل مورد حمله قرار گرفته‌ است. شاهدان نیز گفتند که نیروهای ارتش، گورستان اصلی در بنی‌سهیله و همچنین خانه‌ها و جاده‌های اطراف را با بولدوزر تخریب کردند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در سوی دیگر نیز ارتش اسرائیل اعلام کرد که نیروهایش بیش از ۱۵۰ مرد مسلح فلسطینی را در جریان حمله یک هفته‌ای به شرق خان‌یونس کشتند و همچنین موفق شدند تونل‌های شبه‌نظامیان را منهدم کرده و اسلحه‌های بسیاری را به دست آورند.

همزمان با پایان یافتن حمله به خان‌یونس، اسرائیل به هزاران نفر از ساکنان البریج در مرکز نوار غزه دستور خروج از خانه‌هایشان را داده و اعلام کرده که برای یک حمله جدید آماده شود.

پزشکان ساکن غزه گفتند که حمله هوایی اسرائیل در نزدیکی النصیرات در روز سه‌شنبه، ۱۰ فلسطینی را هنگام خروج از البریج کشته و یک حمله دیگر نیز جان چهار فلسطینی را در داخل البریج گرفته است.

۱۰ ماه پس از جنگ غزه، نیروهای اسرائیلی حملاتی را به تقریبا کل نوار غزه انجام داده‌اند؛ حملاتی که به آوارگی چندین باره فلسطینی‌ها منجر شده است. در چند هفته گذشته نیز دور جدیدی از حمله ارتش اسرائيل به مناطقی که قبلا ادعا می‌کردند از حضور حماس پاکسازی شده، انجام گرفته است. اسرائيل می‌گوید هدفش از انجام این حملات آن است که اجازه ندهد شبه‌نظامیان حماس بار دیگر در مناطق پاکسازی‌شده بسیج شوند. تل‌آویو همچنین حماس را متهم می‌کند که در اماکن غیرنظامی از جمله بیمارستان‌ها و مدارس به عنوان مکان‌های پوششی فعالیت می‌کند.

تلاش‌ها برای مذاکره درباره توافق آتش‌بس از طریق میانجی‌گران، بار دیگر دچار تزلزل شده است. پس از ماه‌ها تلاش برای رسیدن به توافقی که به آتش‌بس و آزادی گروگان‌ها منجر شود، روز دوشنبه، اسرائیل و حماس یکدیگر را مقصر به نتیجه نرسیدن مذاکرات دانسته و هر کدام طرف مقابل را سرزنش کردند.

حماس خواهان توافق آتش‌بس برای پایان دادن به جنگ در غزه است، در حالی که بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل می‌گوید درگیری تنها زمانی متوقف خواهد شد که حماس را به طور کامل شکست دهد. همچنین در مورد چگونگی اجرای معامله آزادی گروگان‌ها اختلاف‌نظر وجود دارد.

سی‌ان‌ان پیشتر گزارش داده بود که نماینده اسرائیل در دیدار با میانجی‌های مصری و قطری در رم، تغییراتی در شرایط آتش‌بس ایجاد کرده است؛ از جمله ممانعت از ورود افراد مسلح به شمال نوار غزه و کنترل اسرائيل بر کریدور فیلادلفی که نوار مرزی حائل میان مصر و غزه است. در بیانیه دفتر نخست‌وزیری اسرائیل نیز این خواسته‌ها به عنوان بخشی از «مطالبات اولیه» تل‌آویو برای ادامه مذاکرات آتش‌بس معرفی شده است.

در این میان، روز سه‌شنبه علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، با اسماعیل هنیه، از رهبران گروه حماس و زیاد نخاله، دبیر کل سازمان جهاد اسلامی فلسطین دیدار کرد. هنیه و نخاله برای شرکت در مراسم تحلیف مسعود پزشکیان به ایران سفر کرده‌اند.

همچنین روز دوشنبه مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهوری جدید جمهوری اسلامی ایران، با زیاد نخاله دیدار و گفتگو کرد. پزشکیان در آن دیدار ضمن تاکید بر این که «ایران از حمایت از محور مقاومت دست نمی‌کشد» گفت: «مواضع جمهوری اسلامی ایران در حمایت از آرمان آزادی قدس با تغییر دولت‌ها عوض نمی‌شود.»

دبیر کل جنبش جهاد اسلامی فلسطین نیز با اشاره به این که «فلسطینیان هیچگاه حمایت‌های جمهوری اسلامی را فراموش نخواهند کرد» گفت: «دیدار شما با رهبران مقاومت در روزهای نخست فعالیت در مسند ریاست جمهوری حاوی پیام مهمی برای کشورهای منطقه و جهان است.»

بیشتر از جهان