این حرکت رایج سر پس از ضربه می‌تواند نشانه ضربه مغزی جدی باشد

دکتر دان دانشور می‌گوید، ما برای این نشانه تعریف دقیقی داریم: اینکه سر فرد پس از ضربه، با سرعت بلرزد

عکس تزیینی‌ــ فردی در یک دستش توپ فوتبال دارد و با دست دیگر سرش را گرفته است‌ــ Canva

بنابر مطالعه‌ای جدید مبتنی بر تجربیات ورزشکاران جوان، لرزش سریع سر پس از وارد شدن ضربه محکم به آن می‌تواند نشانه ضربه مغزی باشد. 

به گفته محققان Mass General Brigham و بنیاد میراث ضربه مغزی (Concussion Legacy Foundation)، این حرکت سریع سر به‌راحتی قابل تشخیص است و اگر به دستورالعمل‌‌های رسمی برای تشخیص ضربه مغزی اضافه شود، می‌تواند تعداد موارد ضربه‌ مغزی‌های تشخیص ‌داده ‌نشده را به میزان قابل ‌توجهی کاهش دهد.

دکتر دان دانشور، یکی از نویسندگان مطالعه و از روسای بخش صدمه مغزی ناشی از ورزش در مس جنرال بریگام، می‌‌گوید: «ما برای این حرکت تعریف دقیقی داریم: اینکه سر فرد پس از ضربه خوردن به سرش، با سرعت (۲ تا ۸ هرتز) بلرزد.»

حتما در کارتون‌ها دیده‌اید فردی که سرش ضربه می‌خورد، دور سرش پرنده‌ می‌چرخد. دانشور می‌گوید که این تصویرسازی برآمده از برداشت عمومی درست و عمیق افراد از ضربه به سر است اما متاسفانه در دستورالعمل‌ها یا مقالات پزشکی جایی ندارد. 

محققان برای درک بهتر این حرکت که به آن «تکان خودبه‌خودی سر پس از رویدادی سینماتیک» (dubbed a spontaneous headshake after a kinematic event) می‌گویند و ارتباط آن با ضربه مغزی، صدها جوان را که در مدرسه یا دانشگاه در سطح نیمه‌حرفه‌ای ورزش می‌کردند، بررسی کردند.

منظور از رویدادهای سینماتیک انواع مختلفی از حوادثی‌اند که می‌توانند حین ورزش یا فعالیت‌های روزمره اتفاق بیفتند. مثل ضربه به سر، چرخش ناگهانی، زمین خوردن، ضربه از طرف بازیکن دیگر یا حرکات تند و ناگهانی.

آن‌ها متوجه شدند که اغلب این جوانان با این حرکت آشنایی دارند و بیش از یک‌ بار با آن مواجه شده‌اند. نزدیک به سه‌چهارم افرادی تحت بررسی گفتند که در زمان احساس آن تکان سر، دچار ضربه مغزی شده‌ بودند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

به گزارش سی‌ان‌ان، ضربه مغزی‌هایی که شرکت‌کنندگان در نظرسنجی گزارش کردند، غالبا خودتشخیصی بودند، اما دلایل اصلی که معمولا برای این حرکت سر گزارش کردند، مانند حس تعادل نداشتن یا گیجی یا تغییر در ادراک فضای اطراف با علائم شناخته‌شده‌ای که با ضربه مغزی مرتبط است، مطابقت داشت.

دکتر جولی استام، استادیار بالینی دانشگاه ویسکانسین-مدیسون معتقد است در به رسمیت شناختن ارتباط بین تکان سر و ضربه مغزی خیلی تعلل شده است. به گفته او، «ما تا چند دهه پیش، فکر می‌کردیم که اولین نشانه ضربه مغزی این است که فرد حتما بی‌هوش شده باشد اما اکنون پیشرفت علم نشان داده است که ضربه مغزی به‌ندرت به علائم شدید مانند این منجر می‌شود و در عوض، نشانه‌های ظریف‌تری شناخته شده‌اند که بیشتر شایع‌اند. از طرفی شدت علائم همیشه با شدت آسیب مطابقت ندارد».

به گفته استام، افراد سعی می‌کردند منگی سر یا اصطلاحا «دیدن ستاره‌ها» را با تکان دادن سر از بین ببرند و به‌نوعی خود را بازیابی کنند.

به گفته دانشور که رئیس بخش توانبخشی آسیب‌های مغزی است، این تکان دادن سر یک نشانه قابل‌اعتماد است که از احتمال ضربه مغزی خبر می‌دهد. حرکاتی مانند اینکه ورزشکار پس از ضربه سرش را بگیرد، به‌آرامی از جایش بلند شود یا اینکه تعادلش را از دست دهد، هم می‌توانند مهم باشند و باید درست مانند دیگر علائم ضربه مغزی با آن‌ها برخورد شود؛ یعنی بازیکن بلافاصله از زمین خارج شود و به‌سرعت تحت آزمایش بررسی صدمه مغزی قرار گیرد.

او تاکید می‌کند که هزینه خارج کردن یک ورزشکار از زمین و معاینه او، در مقابل پیامدهای منفی بالقوه ارزیابی نکردن یک ورزشکار که دچار ضربه مغزی شده، هیچ است؛ در حالی که غفلت از آن می‌تواند فاجعه‌بار باشد.

بیشتر از بهداشت و درمان