گزارشی که روز یکشنبه در واشنگتن پست منتشر شد، حاکی از آن است که نیروهای دفاعی اسرائیل IDF از هوش مصنوعی (AI) برای پر کردن سریع «بانک اهداف» خود استفاده کردند. این بانک شامل فهرستی از اعضای حماس و حزبالله است که باید حذف شوند و در آن جزئیاتی درباره محل اختفا و برنامههای روزمره آنها وجود دارد.
برخی کارشناسان این بانک اهداف را پیشرفتهترین ابتکار هوش مصنوعی نظامی میدانند که تاکنون به کار گرفته شده است.
براساس این گزارش، یکی از ابزارهای هوش مصنوعی که به آن اشاره شده، «حبسورا» (به معنای «انجیل») نام دارد، که قادر است به سرعت صدها هدف جدید را شناسایی کند.
با این حال، گزارش واشنگتن پست جزئیات پیشتر گزارش نشدهای از نحوه عملکرد داخلی این برنامه یادگیری ماشینی، همراه با تاریخچه محرمانه و ۱۰ ساله توسعه آن را بررسی میکند.
این گزارش همچنین به بحثهایی بین مقامات ارشد ارتش اسرائیل اشاره میکند که درباره کیفیت اطلاعات جمعآوریشده بهکمک هوش مصنوعی، میزان بررسی و دقت کافی در توصیههای این فناوریها، و اینکه آیا تمرکز بر هوش مصنوعی تواناییهای اطلاعاتی ارتش را تضعیف کرده است یا خیر، اختلافنظر داشتند.
واشینگتنپست مینویسد، برخی منتقدان معتقدند که برنامه هوش مصنوعی نیرویی پنهان بوده که به افزایش شمار تلفات در غزه سرعت بخشیده است.
استیون فلدستین، پژوهشگر ارشد در بنیاد کارنگی که در زمینه استفاده از هوش مصنوعی در جنگ تحقیق میکند، گفت: «آنچه در غزه اتفاق میافتد، پیشدرآمدی بر تغییری گستردهتر در نحوه انجام جنگهاست. وقتی این مسئله را با سرعتی که این سیستمها فراهم میکنند ترکیب کنید، نتیجه نهایی شمار تلفات بالاتری خواهد بود که پیشتر در جنگها تصور نمیشد.»
ارتش اسرائیل ادعاها مبنی بر اینکه استفاده از هوش مصنوعی جان انسانها را به خطر میاندازد، «بیاساس» خوانده است.
این ارتش در بیانیهای به واشنگتن پست گفت: «هرچه در گردآوری موثر اطلاعات توانایی بیشتری داشته باشید، فرآیند دقیقتر خواهد بود. این ابزارها آسیبهای جانبی را به حداقل رسانده و دقت فرآیند هدایتشده توسط انسان را افزایش دادهاند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
هوش مصنوعی بهطور مستقل تصمیمگیری نمیکند
به گفته یکی از مقامات اطلاعاتی اسرائیل که با واشنگتن پست صحبت کرد، ابزارهای هوش مصنوعی مانند «انجیل» و دیگر ابزارها بهطور مستقل تصمیمگیری نمیکنند.
الگوریتمها با بررسی حجم عظیمی از دادهها شامل ارتباطات رهگیریشده، تصاویر ماهوارهای و شبکههای اجتماعی، مختصات تونلها، موشکها و دیگر اهداف نظامی را استخراج میکنند. توصیههایی که پس از بررسی تحلیلگر اطلاعاتی تایید شوند را یک افسر ارشد در «بانک اهداف» قرار میدهد.
به گفته یکی از رهبران نظامی سابق که روی این سیستمها کار کرده و با واشنگتن پست صحبت کرده است، سربازان با استفاده از قابلیت تشخیص تصویر این نرمافزار میتوانند الگوهای ظریفی را شناسایی کنند، از جمله تغییرات کوچک در تصاویر ماهوارهای چندین ساله غزه که نشان میدهد حماس یک پرتابگر موشک دفن کرده یا یک تونل جدید در زمینهای کشاورزی حفر کرده است؛ کاری که در گذشته یک هفته طول میکشید، اکنون در ۳۰ دقیقه انجام میشود.
به گفته دو منبع مطلع، در جنگ اسرائیل و حماس، تخمین تعداد غیرنظامیانی که ممکن است در یک حمله هوایی آسیب ببینند، از طریق نرمافزار دادهکاوی انجام میشود. این نرمافزار ابزارهای تشخیص تصویر را برای تحلیل تصاویر پهپادها با دادههای گوشیهای هوشمندی که به برجهای مخابراتی متصل میشوند، ترکیب میکند تا تعداد غیرنظامیان موجود در یک منطقه را محاسبه کند.
ارتش اسرائیل میگوید که ارزیابیهای مربوط به آسیبهای جانبی آنها مطابق با قوانین درگیریهای مسلحانه است که کشورها را ملزم میکند بین غیرنظامیان و نیروهای نظامی تمایز قائل شوند و برای حفظ جان غیرنظامیان اقدامات احتیاطی انجام دهند.
برخی حامیان استفاده اسرائیل از این فناوریها معتقدند که استفاده گسترده از نوآوریهایی مانند هوش مصنوعی برای بقای کشوری کوچک که با دشمنانی مصمم و قدرتمند روبهرو است، ضروری است. آنها همچنین میگویند این تکنولوژی به کوتاهتر شدن جنگ و کاهش تلفات کمک میکند.
گلوگاه انسانی
واشینگتنپست مینویسد، با این حال، این فناوریها با وجود امیدبخش بودن، محدودیتهایی داشتند. گاهی اوقات حجم زیاد مکالمات رهگیریشده، تحلیلگران واحد ۸۲۰۰ را تحت فشار قرار میداد. برای مثال، به گفته یکی از افراد مطلع، نیروهای حماس گاهی از کلمه «بطیخ» (هندوانه) بهعنوان کدی برای بمب استفاده میکردند. با این حال، یک بررسی داخلی نشان داد که سیستم، هوشمندی کافی برای درک تفاوت بین گفتوگو درباره یک هندوانه واقعی و یک مکالمه کدگذاریشده میان تروریستها را ندارد. مشکلات مشابهی در مورد دیگر کلمات و اصطلاحات کلیدی نیز وجود داشت. یکی از منابع به واشنگتن پست گفت: «اگر هزار مکالمه در روز را شنود کنید، آیا واقعا میخواهید درباره هر هندوانه در غزه اطلاعات دریافت کنید؟»
این روزنامه آمریکایی مینویسد، ارتش اسرائیل در راستای آمادگی برای یک درگیری احتمالی با حزبالله در مرز شمالی اسرائیل، در فناوریهای ابری جدید سرمایهگذاری کرد که الگوریتمها را به سرعت پردازش میکردند.
برنامهای الگوریتمی به نام «لاوندر» که در سال ۲۰۲۰ توسعه یافت، دادهها را بررسی کرده و فهرستهایی از افراد احتمالی مرتبط با حماس و جهاد اسلامی تهیه میکرد و به هر فرد امتیازی اختصاص میداد که احتمال عضویت او را تخمین میزد. به گفته سه منبع آگاه، عواملی که میتوانستند امتیاز یک فرد را افزایش دهند شامل عضویت در یک گروه واتساپی با یک شبهنظامی شناختهشده، تغییر مکرر آدرس و شماره تلفن، یا ذکر نام فرد در اسناد حماس بودند.