در ادامه بیتوجهی مدیران جمهوری اسلامی به آثار تاریخی و باستانی ایران، مسئولان شهرداری بابل حمام تاریخی و ۲۲۰ ساله این شهر را تخریب کردند.
این اتفاق روز دوم دیماه رخ داد و، به گزارش رسانههای داخل ایران، اکنون تنها بخشی از سربینه این بنا، که «زیباترین حمام تاریخی شمال ایران» شناخته میشود، باقی مانده که آن هم در آستانه فروپاشی کامل قرار دارد.
حمام تاریخی میرزایوسف در سال ۱۱۸۰ خورشیدی و در اوایل سلطنت فتحعلی شاه، دومین پادشاه قاجار، و با سرمایه میرزایوسف اشرفی در محله چهارسوق بابل در استان مازندران ساخته شد و در فهرست آثار ملی و تاریخی ایران قرار دارد.
بابل، به معنای جایی که آب فراوان دارد، با نامهای تاریخی مهمیترا یا مامطیر، از قدیمیترین شهرهای ایران است و، براساس پژوهشهای باستانشناسان، از دوران پیش از هخامنشیان منطقهای مسکونی و محل برداشت محصولات کشاورزی بوده است.
صالح طبری، نویسنده و محقق بابلی، میگوید: «حمام میرزایوسف، وجه تسمیه اصلی برای محل سرحمام کاظمبیک بابل بود. کاظمبیک، مسجدی از دوران صفوی است که در سال ۱۰۹۲ قمری در میدانگاه نزدیک این حمام ساخته شد. حمام میرزایوسف از بزرگترین و محکمترین حمامهای قدیمی در شمال ایران بوده که در تاریخ ۱۹ مهر ۱۳۷۸ نیز به شماره ۲۴۵۷ در شمار آثار ملی ایران در سازمان میراث فرهنگی ایران به ثبت رسید.»
این حمام تاریخی ویژگیهای بینظیری دارد و تا سال ۱۳۸۷ نیز با دو واحد حمام عمومی زنانه و مردانه و ۱۱ دستگاه نمره (اختصاصی) فعالیت میکرده است. بنای هشت ضلعی سربینه (رختکن) حمام گچبری و نقاشیهای اساطیری داشت و راوی داستانهای تاریخی بود و حوض و فواره آن نیز بسیار چشمنواز بود.
با آنکه براساس قانون اساسی ایران، سازمانهای دولتی به حفظ و نگهداری آثار ملی و تاریخی موظفاند اما مهران فلاح، رئیس اداره میراث فرهنگی بابل، به تسنیم گفته است: «شهرداری بابل بهخاطر تعریض خیابان بخش مهمی از این بنا را تخریب کرد که حالا درصدد هستیم تا از این بنا محافظت کنیم، اگرچه مرمت آن هزینه بالایی دارد. با یکی از سرمایهگذاران بابلی نیز در خصوص مرمت و احیای این بنای تاریخی فاخر صحبت شد اما به دلیل بالا بودن هزینه مرمت، آن فرد قبول نکرد.»
در سالهای اخیر دهها بنای تاریخی دیگر در شهرهایی مانند اصفهان، کاشان، یزد، شیراز، تهران و شهرهای جنوب ایران به بهانه نبود بودجه کافی و به دلیل سهلانگاری مدیران سازمان میراث فرهنگی نابود شدهاند یا در آستانه تخریب کامل قرار دارند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
همچنین ۱۰ روز قبل نیز کنشگران میراث فرهنگی در استان مازندران با انتشار تصاویری خبر دادند که عبور غیرقانونی خودروهای سنگین از زیر پل تاریخی محمدحسنخان در شهر بابل باعث تخریب چشمهطاقها و فروپاشی تدریجی این سازه تاریخی شده و بهتازگی قسمتی از تاج این پل هم براثر برخورد ماشینآلات سنگین آسیب دیده و فروریخته است.
این درحالی است که رضا صالحی امیری، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ایران، که بدون داشتن هیچ سابقه در حوزه میراث باستانی و تاریخی به این سمت منصوب شد، خود متولد شهر بابل است. حمامهای عمومی ایران میراث دوران صفویهاند. در بایل نیز این حمامها در ۶۰۰ روستایی که بیش از ۵۰ خانوار داشتند احداث شدند.