براساس مطالعه جدید سراسری «ریکاور» (RECOVER)، طرح تحقیقاتی طولانیمدت درمورد کووید که حامی مالی آن مرکز ملی بهداشت ایالات متحده است، زنان با توجه به اینکه در دوره یائسگیاند یا نه بیش از مردان به کووید طولانیمدت مبتلا میشوند.
به گزارش واشینگتنپست، این تحقیق، که در ژانویه منتشر شد، بیش از ۱۲ هزار بزرگسال را مطالعه کرد و نشان داد که به طور کلی شرکتکنندگان زن پس از ابتلا به ویروس کرونا ۳۱ درصد بیش از مردان به کووید طولانیمدت مبتلا شدهاند. طبق این نتایج، زنان۴۰ تا ۵۴ ساله که هنوز یائسه نشده بودند با بالاترین خطر مواجه بودند و احتمال ابتلای آنها به کووید طولانیمدت ۴۵ درصد بیش از مردان همسنشان بود.
با این حال، میان زنان ۴۰ تا ۵۴ ساله که یائسه نشده بودند و زنان ۱۸ تا ۳۹ ساله در مقایسه با همسالان مرد در ابتلا به کووید طولانیمدت تفاوت قابل توجهی وجود نداشت. دپی شاه، استادیار علوم بهداشت جمعیت از دانشگاه تگزاس که مدیریت این مطالعه را برعهده داشت، میگوید که نقش هورمونهای مرتبط با یائسگی، باروری و بارداری را نمیتوان نادیده گرفت و احتمالا در برابر کووید طولانیمدت نقش محافظتی دارند.
به گفته شاه، سطح استروژن زنان در دوران یائسگی کاهش مییابد، در حالی که هم سطح استروژن و هم سطح پروژسترون زنان زیر ۴۰ سال بالاتر است. پروژسترون به تعادل و تنظیم استروژن در بدن کمک میکند. این موضوع بهویژه اگر زنی باردار باشد صدق میکند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
هر دو هورمون استروژن و تستوسترون به اشکال مختلف با سیستم ایمنی مرتبطاند اما جزئیات این ارتباط هنوز کاملا شناخته و درک نشده است، اما به گفته کارشناسان سطح بالای استروژن میتواند به پاسخهای ایمنی مزمن و بلندمدت مربوط باشد و احتمالا دلیل این را توضیح میدهد که چرا زنان دو برابر مردان به بیماریهای خودایمنی مبتلا میشوند. شاه با تاکید بر تحقیقات بیشتر درمورد کووید طولانیمدت زنان میگوید: «احتمالا ترکیب سن، بارداری و یائسگی سبب این عارضه میشود.»
آکیو ایواساکی، استاد ایمنیشناسی دانشکده پزشکی ییل، گفت که یافتهها نشان میدهند هورمونها در کووید طولانی نقش کلیدی دارند و درمانهای جایگزین هورمونی میتواند برای مبتلایان به کووید طولانیمدت مفید باشند. او گفت علائم برخی از این مبتلایان با درمان تستسترون با دوز پایین بهبود یافت. به گفته او، تستوسترون به تنظیم سیستم ایمنی کمک میکند و از فعالیت بیش از حد آن جلوگیری میکند، بنابراین درمان با تستوسترون در کاهش التهاب و پاسخهای خودایمنی موثر خواهد بود.
کوید طولانیمدت در زنان و مردان متفاوت است
بنابر مطالعه ریکاور، مردان و زنان مبتلا به کووید طولانیمدت علائم متفاوتی دارند که احتمالا به شرایط آنان مرتبط است. مردان مبتلا به کووید طولانیمدت بیشتر به اختلالات جنسی مبتلا میشوند، در حالی که زنان با ریزش مو، علائم گوارشی، خشکی چشم و از دست دادن حس بویایی و چشایی مواجهاند. علائم کووید طولانیمدت در زنان شدیدتر از مردان است.
کاترین بلیش، ایمنشناس و استاد پزشکی در دانشکده پزشکی دانشگاه استنفورد، میگوید: «مقایسه کووید طولانیمدت در مردان و زنان راه مفیدی برای درک این بیماری است زیرا ممکن است در واکنشهای سیستم ایمنیشان تفاوتهای جدی وجود داشته باشد.»