نوروویروس عامل بیماری آنفلوانزای معده که این زمستان شیوع یافته است، برخلاف میکروبهای دیگر، با ضدعفونیکنندههای دست از بین نمیرود و تنها شستن دستها با آب و صابون میتواند به از بین بردن این میکروب و جلوگیری از انتقال آن کمک کند. با این حال راهکار جلوگیری از این بیماری تنها شستن مرتب دستها با آب و صابون نیست و باید سعی کنیم از دست زدن به صورتمان هم جلوگیری کنیم زیرا با دست زدن به سطوح آلوده به میکروب و سپس لمس دهان و بینی و چشم، امکان ورود ویروس به بدن را تسهیل میکنید.
با توجه به اینکه نوروویروس یا ویروس معدهای بسیار مسری است، توجه به راهکارهایی جلوگیری از سرایت آن بسیار اهمیت دارد.
نوروویروس و آنفلوآنزا چه تفاوتی دارند؟
نوروویروس اصطلاحا آنفلوانزای معده نامیده میشود اما کاملا متفاوت از آنفلوانزا است و چنانچه دکتر نیپونی راجاپاکسه، پزشک بیماریهای عفونی اطفال در مرکز کودکان کلینیک مایو، به یاهولایف توضیح میدهد، هیچ ارتباطی به آنفلوانزا ندارد و یک ویروس خاص است که سیستم گوارشی را تحت تاثیر قرار میدهد. بنابراین اگرچه هر دو بیماری علائمی مشابهی مانند تب، استفراغ و اسهال دارند، عامل اصلی آنها متفاوت است. آنفلوانزا ناشی از ویروس آنفلوانزا است که دستگاه تنفسی را آلوده میکند، در حالی که نورویروس بر دستگاه گوارش تاثیر میگذارد.
برای نوروویروس هیچ واکسن یا درمان مشخصی وجود ندارد. این ویروس برخلاف آنفلوانزا که علائم تنفسی مانند سرفه دارد، رودهها را تحت تاثیر قرار میدهد و باعث التهاب میشود. این التهاب علائمی مانند اسهال آبکی (معمولا بدون خون)، حالت تهوع، استفراغ، گرفتگی و درد شکم، گاهی دردهای عضلانی، سردرد و تب خفیف ایجاد میکند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
تهوع و استفراغ دو علامت اصلی ابتلا به نوروویروساند و بیماری معمولا تا دو روز طول میکشند.
یکی از خطرات این علائم کمآب شدن بدن است و اگر آبرسانی کافی به بدن انجام نشود، نوروویروس هم میتواند خطرآفرین شود. این موضوع برای کودکان، سالمندان و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، خطرناکتر است. از جمله نشانههای کمآبی دفع کمتر، خشکی دهان و سرگیجه است.
چطور از ورود نوروویروس جلوگیری کنیم؟
برای جلوگیری از ابتلا به نورویروس، رعایت بهداشت دستها اهمیت زیادی دارد، اما باید توجه داشت ضدعفونیکنندهها و اسپریهای الکلی که در دوران کرونا استفاده میشدند، در مقابل نورویروس تاثیر زیادی ندارد و این ویروس به تمیزکنندههای مبتنی بر اتانول مقاوم است.
بهترین روش برای جلوگیری از انتقال ویروس از دستها، شستن آنها با صابون و آب گرم است، بهویژه بعد از دستشویی و قبل از تهیه غذا. همچنین باید از مصرف غذا دهنزده فرد بیمار هم خودداری کنید.
برای از بین بردن ویروس روی سطوح در خانه هم پیشنهاد میشود از محصولات تمیزکننده حاوی سفیدکننده استفاده کنید.
طبق توصیههای کلینیک مایو برای جلوگیری از انتقال یا ابتلا به نورویروس میتوان این نکات را رعایت کرد:
ــ دستها را با آب و ماده شوینده به مدت حداقل ۲۰ ثانیه بشویید
ــ میوهها و سبزیجات را قبل از خوردن بشویید
ــ غذا را به طور کامل بپزید
ــ اگر بیمار شدید، در خانه بمانید و از تماس با دیگران خودداری کنید
ــ اگر به استفراغ یا اسهال مبتلا هستید، برای دیگران غذا درست نکنید
ــ سطوح و پیشخوانهایی را که احتمال دارد آلوده باشند، مدام ضدعفونی کنید