مقامهای اروپایی میگویند بریتانیا و فرانسه درحال تدوین طرحیاند که شامل اعزام ۳۰هزار نیروی حافظ صلح به اوکراین با هدف بازدارندگی روسیه پس از توافق احتمالی مسکو و کییف برای توقف جنگ است.
این پیشنهاد اروپاییها به جلب نظر دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده، برای پذیرش نقش محدود نظامی کشورش و پشتیبانی از این طرح بستگی خواهد داشت. در این طرح نقش آمریکا محافظت از نیروهای اروپایی در اوکراین، درصورت مواجهه با خطر، و بازداشتن روسیه از نقض هرگونه آتشبس است.
والاستریت ژورنال گزارش داد که قرار است در سفر آتی کییر استامر، نخستوزیر بریتانیا، و امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه، به کاخ سفید میزان تمایل ترامپ به ارائه تضمینهای امنیتی به اوکراین سنجیده شود. براساس گفتههای مقامهای اروپایی، این طرح به اعزام نیروهای آمریکایی به اوکراین نیاز نخواهد داشت و قصد دارد تنها از تواناییهای نظامی آمریکا، که نیروهای اروپایی فاقد آناند، استفاده کند.
برای مثال، ایالات متحده میتواند سامانههای پدافند هواییاش را در کشورهای همسایه اوکراین مستقر کند تا بخشهایی از خاک این کشور را پوشش دهند و سایر سامانههای پدافند هوایی را در اختیار اروپاییها قرار دهد. همچنین قدرت هوایی آمریکا، که خارج از اوکراین مستقر است، میتواند در حالت آمادهباش بماند تا در صورت تهدید شدن نیروهای اروپایی وارد عمل شود.
به گفته مقامهای اروپایی، استارمر روز پنجشنبه در دیدار با ترامپ این طرح در حال تکمیل را مطرح میکند، اما احتمالا درخواست مشخصی برای کمک آمریکا ارائه نخواهد کرد. مکرون نیز، که قرار است روز دوشنبه هفته جاری در سالگرد تهاجم روسیه به اوکراین با ترامپ دیدار داشته باشد، دیدگاههای گستردهتر متحدان اروپایی درباره جنگ و چگونگی اطمینانبخشی به اوکراین را مطرح خواهد کرد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
به گزارش والاستریت ژورنال، قدرتهای اروپایی معتقدند بدون حمایت ترامپ اجرای طرح اروپایی برای اعزام نیروهای حافظ صلح با دشواریهای بسیار روبهرو خواهد بود.
شورای امنیت ملی و سفارت بریتانیا در واشینگتن از اظهارنظر در این باره خودداری کردند. مایک والتز، مشاور امنیت ملی ترامپ، نیز از تلاشهای اروپا برای تدوین یک طرح در دفاع از اوکراین حمایت کرده، اما درباره نقش احتمالی نظامی آمریکا صحبتی نکرده است. او گفت: «نخستوزیر استارمر و رئیسجمهوری مکرون درباره تضمینهای امنیتی به رهبری اروپا حرفهایی زدهاند. ما قطعا از کمکهای بیشتر اروپا استقبال میکنیم.»
اما یکی از چالشهای بزرگ برای اروپاییها قصد احتمالی ترامپ برای ارتقای روابطش با روسیه و پرهیز از رویارویی ارتش آمریکا با نیروهای ولادیمیر پوتین در اوکراین است.
ترامپ اخیرا ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، را یک «دیکتاتور» خواند و اوکراین را به آغاز جنگ متهم کرد، در حالی که این جنگ پس از دستور پوتین برای تهاجم گسترده آغاز شد. ترامپ روز جمعه از این ادعا عقبنشینی کرد و گفت: «روسیه حمله کرد، اما نباید میگذاشتند که حمله کند.»
اکنون مقامهای آمریکایی زلنسکی را برای امضای توافقی تحت فشار گذاشتهاند که امتیاز استخراج منابع معدنی اوکراین را به آمریکا واگذار میکند. توافقی که از نظر اقتصادی سود چندانی برای واشینگتن نخواهد داشت، مگر اینکه جنگ در اوکراین پایان یابد و این کشور به ثبات برسد.
با اینکه در سالهای اخیر کشورهای اروپایی هزینههای نظامیشان را افزایش دادهاند، اما بریتانیا، آلمان و دیگر اعضای کلیدی ناتو پس از زمان پایان جنگ سرد، نیروهای مسلحشان را کاهش داده و به آمریکا وابستهتر شدهاند، و این سیاست حالا با مشکل فاصله گرفتن ترامپ از متحدانش مواجه شده است.
مقامهای بریتانیایی معتقدند که مشارکت آمریکا در ارائه توانمندیهای کلیدی و بازدارندگی دربرابر حملات روسیه، و تشویق سایر کشورهای اروپایی به اعزام نیرو در موفقیت این طرح ضروری است.
بنابر این طرح، نیروهای بریتانیایی و فرانسوی، همراه با نیروی دریایی و هوایی، ستون فقرات نیروی موسوم به «نیروی اطمینانبخش» را تشکیل خواهند داد. این نیرو در خط مقدم در شرق اوکراین مستقر نخواهد شد، بلکه وظیفه آن حفاظت از زیرساختهای حیاتی، شهرها و بنادر در مناطقی مانند دریای سیاه خواهد بود. پهپادها و ماهوارهها نیز وظیفه نظارت بر خط مقدم را برعهده خواهند داشت تا مشخص شود که آیا روسیه به آتشبس پایبند است یا نه.