گاهی اوقات چرخــ یا درــ نیازی به اختراع مجدد ندارد. خودروسازان سالها با درهایی که لولای آنها سمت عقب بوده سروکار داشتهاند، اما به دلایل زیادی از این درها هرگز واقعا استقبال نشد.
مگر اینکه بحث رولزرویس باشد. درها با لولای عقب تا حد زیادی یک سبک رولزرویسی به شمار میروند. درهای عقب مدلهای کولینان، فانتوم و گوست همگی لولای عقب دارند. حتی درهای بزرگ و یکتکه در هر طرف کوپه برقی اسپکتر نیز از عقب باز میشوند. آیا این طراحی، خروج از خودرو را آسانتر میکند؟ نه واقعا؛ اما بدون شک به شکوه و جلال آن میافزاید.
فراری با «پوروسانگوئه» وارد میدان شده استــ که نوعی شاسیبلند محسوب میشود. اما به نظر من، پوروسانگوئه یک ویژگی مهم را که هر شاسیبلندی باید داشته باشد، ندارد: کارآیی. یعنی اینکه ورود و خروج کودکان، دوچرخهها، سگها و سایر وسایل به خودرو آسان باشد. درهای دارای لولای عقب ممکن است روی فرش قرمز عالی به نظر برسند، اما در اینجا کمکی نمیکنند.
لقب «درهای خودکشی» کمکی به این ماجرا [و کنار گذاشتن آنها از طراحی خودرو] نمیکند. امروزه درهای لولایی از عقب کاملا ایمناند، اما سالها پیش اگر هنگام حرکت خودرو قفل در باز میشد، باد آن را به زور باز میکرد. در این حالت، یک سرنشین عقب که در آن زمان کمربند ایمنی هم نمیبست، ممکن بود ناخودآگاه در را بگیرد و از خودرو به بیرون پرت شود.
با وجود این، به نظر میرسد که درهای دارای لولای عقب در حال بازگشت به جریان غالب در بازارند. کیا بهتازگی از طرح «ئیوی۲» (EV2) خود رونمایی کرده که درهای پشتی با لولای عقب دارد. اکنون به نظر میرسد این طراحی به مرحله تولید خواهد رسید. اینکه این ویژگی در مدل ئیوی۲ کیا دیده خواهد شد (یا احتمالا در یک شاسیبلند بزرگتر که در آینده عرضه میشود) هنوز مشخص نیست، اما کریم حبیب، مدیر طراحی کیا، در مراسم رونمایی از طرح ئیوی۲ به من گفت: «درهای دارای لولای عقب؟ لازم نیست خیلی منتظر بمانیدــ اما بیشتر از این چیزی نخواهم گفت.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
هر خودروسازی هنگام استفاده از فناوری باید به «مزیت مقیاس» آن فکر کندــ و درهای با لولای عقب هم در همین دسته قرار میگیرند. کیا بخشی از گروه هیوندای است که علاوه بر نشان تجاری اصلی، نشان لوکس جنسیس را نیز شامل میشود. سال گذشته، جنسیس از طرح خودرویی با درهای عقب دارای لولای عقب به نام «نئولون» رونمایی کردــ مدلی که اکنون تایید شده و قرار است بهعنوان پرچمدار این نشان تجاری به تولید برسد.
«هر خودروسازی هنگام استفاده از فناوری باید به مزیت مقیاس فکر کندــ و درهای دارای لولای عقب نیز در همین دسته قرار میگیرند.»
استیو فاولرــ دبیر بخش خودروهای برقی
نئولون یک شاسیبلند بزرگ است، بنابراین منطقی است انتظار داشته باشیم فناوری بهکاررفته در آن برای عملکرد درهای پشتی با لولای عقب، بدون نیاز به آنچه ستون «بی» (B) نامیده میشود (که معمولا بین درهای جلو و عقب قرار دارد)، به خودرو مشابهی در خط تولید کیا منتقل شود.
با توجه به اینکه احتمال دارد مدلهای ئیوی۷ و ئیوی۸ بین مدلهای کنونی ئیوی۶ و ئیوی۹ در خط تولید کیا قرار بگیرند، حدس من این است که ئیوی۸ یک شاسیبلند لوکس پنجنفره با درهایی مشابه نئولون خواهد بود.
این به آن معنا نیست که چنین چیزی برای ئیوی۲ کوچک غیرممکن است، اما درهای دارای لولای عقب از نظر مهندسی هزینهبرتر از درهای معمولی خواهند بودــ بهویژه با در نظر گرفتن ایمنی در تصادفهای جانبیــ و برای پایین نگه داشتن هزینهی ئیوی۲، صرفهجویی در هر بخشی از هزینه مهم خواهد بود.
واکسول و اپل موفق شدند با مدل مریوا (Meriva)، یک خودرو کوچک خانوادگی که به مدت حدود هفت سال از ۲۰۱۰ در دسترس بود، خودرویی با درهای پشتی دارای لولای عقب بسازند. مریوا همچنان ستون «بی» (B) داشت که درهای جلو و عقب روی آن بسته میشدند و این درها با باز شدن گسترده، ورود و خروج را آسان میکردند.
اما مشکل خودروهایی مانند مریوا اینجا است، همانطور که زمانی که همراه با کل خانواده فولر سوار یکی از آنها شدیم، متوجه شدم.
رولزرویسها معمولا در پارکینگهای عمومی کنار سایر خودروها پارک نمیشوند. آنها جلو هتلهای لوکس یا مراسم فرش قرمز توقف میکنند، جایی که برای خروج راحت فضای کافی وجود دارد. درهای دارای لولای عقب به دربانهای دستکشسفید اجازه میدهند هنگام پیاده کردن افراد سرشناس و اعضای خاندان سلطنتی از صندلیهای عقب، محتاطانهتر عمل کنند و خروج افرادی را هم که لباس مجلسی یا دامن به تن دارند، با وقار بیشتری ممکن میکنند.
اما مریواها به مراسم فرش قرمز هالیوود نمیروند، بلکه [برای مثال] به [فروشگاه] تسکو میروند؛ جایی که وقتی آن را کنار خودرو دیگری پارک و همزمان درهای جلو و عقب را باز میکنید، شما و خانوادهتان در یک فضای کوچک بین درهای باز گرفتار میشوید و باید مذاکره کنید چه کسی کجا حرکت کند تا یکی از درها بسته شود و بتوانید خارج شوید.
و یک نکته دیگر: ایدههای خوب کپی میشوند. فقط میتوانم به یک خودرو رایج و باب روز فکر کنم که در حال حاضر لولای در عقب آن از عقب باز میشود؛ مزدا اماکســ۳۰ (MX-30). مانند بامو آی۳ (i3) و «مینی کلابمن» در گذشته، در عقب این خودرو کوچک است (که این امر ابعاد خودرو را فشرده نگه میدارد) و تنها زمانی باز میشود که در جلو باز شده باشد.
همه اینها کمی پیچیده، دستوپاگیر و احتمالا پرهزینهاند و دقیقا به همین دلیل است که هر خودروسازی از آن استفاده نمیکند و اینها باعث میشوند که این ایده خوبی نباشد.
خودروهای مفهومی نمایشیاند و درهای خاص، سالها است که جزئی از آنها بودهاند و این روند ادامه خواهد داشت. اما غیر از رولزرویس، کدام خودروساز همچنان درها با لولای عقب را در قسمت جلو یا عقب خودرو حفظ کرده است؟ آیا نسل کاملا جدید از فراریهای چهاردر راه پوروسانگوئه را دنبال خواهند کرد؟ بعید میدانم.
یک توصیه دوستانه به کیا: سراغ درهای با لولای عقب نروید. خودروهای شما به ترفندهای نمایشی نیازی ندارند، آنها به اندازه کافی خوباند.
© The Independent