شبکه الحدث عربستان گزارش داد که ایالات متحده در بحبوحه افزایش تنشها برسر برنامه هستهای ایران دومین سامانه تاد (THAAD) را به اسرائیل منتقل کرده است.
بنابر گزارش این رسانه و سایر منابع خبری، این سامانه روز شنبه به اسرائیل تحویل داده شده است.
تایمز اسرائیل نیز درباره تحویل سامانه تاد نوشت که وبسایتهای ردیابی پرواز نشان دادند یک هواپیمای آمریکایی سوپر گالکسی (C-5M Super Galaxy)، بزرگترین هواپیمای ترابری نیروی هوایی ایالات متحده، در پایگاه هوایی نواتیم در جنوب اسرائیل فرود آمده و حدود هشت ساعت در آنجا بوده و سپس برخاسته است.
تاد یا سیستم دفاعی منطقهای ارتفاع بالا، یک سامانه پیشرفته ضد موشکی است. اولین سامانه تاد که در اسرائیل مستقر شده، برای رهگیری چندین موشک، که از سوی حوثیهای تحت حمایت ایران شلیک شدهاند، ازجمله در هفتههای اخیر استفاده شده است.
انتقال سامانه دوم پس از آن صورت گرفته است که هفته گذشته دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده، جمهوری اسلامی را تهدید کرد اگر تهران برسر برنامه هستهای با واشینگتن به توافق نرسد به «بمباران» و تعرفههای ثانویه محکوم خواهد بود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
اولین سامانه تاد سال گذشته به اسرائیل منتقل شد و تخمین زده میشود که حدود ۱۰۰ سرباز آمریکایی برای کار با این سامانه در آنجا مستقر شده باشند. تاد مکمل سیستم پاتریوت است و قادر است از منطقه وسیعتری دفاع کند و به اهدافی در بردهای ۱۵۰ تا ۲۰۰ کیلومتری اصابت کند.
سال گذشته، اسرائیل پس از دومین حمله موشکی تهران به اسرائیل، موجی از حملات هوایی تلافیجویانه علیه ایران انجام داد. جتهای اسرائیلی پدافند هوایی ایران و همچنین تاسیساتی مربوط به برنامه موشکهای بالستیک جمهوری اسلامی را هدف قرار دادند، کارخانهها، مکانهای ذخیرهسازی، پرتابگرها و تاسیسات تحقیقاتی را هدف گرفتند و یکی از تاسیساتی که گویا برای برنامه سلاح هستهای استفاده میشد نیز مورد حمله واقع شد.
پس از آن، تاسیسات هستهای ایران آسیبپذیرتر از گذشته به نظر میرسند و این ضعف همزمان با آن است که بسیاری از نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی در منطقه ازجمله حماس، حزبالله و حوثیهای یمن نیز ضعیف شدهاند.
پایگاه خبری یونهاپ کره جنوبی نیز نوشت که آمریکا دو سامانه پدافند موشکی پاتریوت و یک سامانه تاد را به اسرائیل منتقل کرده است.
براساس گزارش این رسانه، سئول و واشینگتن در ماه مارس توافق کردند که بخشی از سامانههای پاتریوت پیشرفته (PAC-3) مستقر در کره جنوبی را به خاورمیانه منتقل کنند. این سامانهها نقش مهمی در سیستم دفاع موشکی چندلایه کره جنوبی در برابر تهدیدات موشکی و هستهای کره شمالی داشتند.
پیش از این پنتاگون اعلام کرده بود که پیت هگست، وزیر دفاع آمریکا، برای تقویت توان نظامی این کشور در خاورمیانه، تعداد بیشتری هواپیماهای جنگی به منطقه اعزام کرده است. این اقدام درپی حملات هوایی دو هفتهای آمریکا به شبهنظامیان حوثی یمن و افزایش تنشها با جمهوری اسلامی ایران صورت گرفت. پنتاگون جزئیات دقیقی از نوع هواپیماها و محل استقرار آنها ارائه نکرد، اما منابع رویترز از استقرار شش بمبافکن بی-۲ در پایگاه نظامی دیهگو گارسیا در اقیانوس هند خبر دادند.
در همین حال اقدام آمریکا برای تضعیف هرچه بیشتر حوثیهای مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران در یمن همچنان ادامه دارد.
شامگاه شنبه فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا (سنتکام) با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «نیروهای جانبرکف گروه تهاجمی ناو هواپیمابر هری اس. ترومن (Harry S. Truman) در موقعیت مستقر و شبانهروزی در حال اجرای عملیات علیه حوثیهای مورد حمایت جمهوری اسلامیاند.»
Our dedicated service members of the Harry S. Truman carrier strike group are on station, launching continuous operations 24/7 against Iran-backed Houthis...#HouthisAreTerrorists pic.twitter.com/37K8ktC1QB
— U.S. Central Command (@CENTCOM) April 5, 2025
این بیانیه در حالی منتشر شد که شبکه «المسیره» وابسته به حوثیها گزارش داده است که شامگاه شنبه ۱۶ فروردین، منطقه حفصین در شرق استان صعده هدف چهار حمله هوایی جنگندههای آمریکایی قرار گرفته که در نتیجه آن دستکم یک نفر کشته و چهار نفر زخمی شدهاند. منابع شبکههای العربیه و الحدث نیز از پروازهای مستمر هواپیماهای جنگی آمریکا بر فراز صعده خبر دادهاند.
این حملات بخشی از سلسله عملیاتهای آمریکا در هفتههای اخیر علیه مواضع حوثیها است. معمر الاریانی، وزیر اطلاعرسانی دولت قانونی یمن، پیشتر اعلام کرده بود که در حملهای دیگر در روز ۱۲ فروردین، دستکم ۷۰ نفر از نیروهای حوثی، شامل فرماندهان میدانی و کارشناسان نظامی وابسته به سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران، در استان الحدیده کشته شدهاند.
الاریانی همچنین گفته است که این محل مرکز برنامهریزی حملات علیه کشتیهای تجاری و نفتکشها در دریای سرخ و تنگه بابالمندب بوده است. به گفته او، این عملیاتها باعث سردرگمی و اختلال جدی در صفوف حوثیها شده و بهرغم تلاش این گروه برای پنهانکاری، منابع مستقل از تلفات سنگین و بیسابقه آنها خبر دادهاند.
در همین حال، دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده، در شبکه اجتماعی «تروث» ویدیویی از حمله پهپادی سنتکام به مواضع حوثیها در غرب یمن را منتشر کرد که در آن دهها نیروی حوثی پیش از آنکه هدف قرار بگیرند دیده میشوند. ترامپ در توضیح این ویدیو نوشت: «این حوثیها برای دریافت دستور حمله جمع شده بودند. اوه، به نظر میرسد دیگر حملهای در کار نخواهد بود! آنها هرگز دوباره کشتیهای ما را غرق نخواهند کرد.»
در روزهای گذشته، لحن سخنان دونالد ترامپ درباره ایران تندتر شده است. او هفته گذشته تهدید کرد که با ادامه حمایت ایران از حوثیها و متوقف نشدن برنامه هستهای، ایران با «بمبارانی مواجه خواهد شد که تاکنون مشابه آن را ندیده است». او در عین حال روز پنجشنبه گفت که فکر میکند جمهوری اسلامی به دنبال مذاکره مستقیم است.
با این حال عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، شامگاه شنبه ۱۶ فروردین، با اشاره به «حفظ فرصت دیپلماسی»، اعلام کرد که مذاکره مستقیم با آمریکا بیمعنا است و جمهوری اسلامی حاضر است مذاکره غیرمستقیم را بیازماید.
حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران جمهوری اسلامی، هم روز شنبه در جمع فرماندهان و مدیران ستاد فرماندهی کل سپاه گفت: «آغازکننده جنگ نخواهیم بود، اما برای هر جنگی آمادهایم.»