پس از آن که چند نفر از رهبران اعتراضات مردمی در بصره به دست افرادی ناشناس ترور شدند، اعتراضات در این شهر افزایش یافت.
در حالی که به نظر میرسید تروریستها سعی دارند با ترور رهبران معترض جلو تشدید اعتراضات را بگیرند، این عمل مانند ریختن بنزین بر آتش بود. تا اینجا تحسین اسامه الشمحانی، احمد عبدالصمد، صفاء غالی، رهام یعقوب و چند نفر دیگر در ترورهایی سازمانیافته کشته شدهاند.
دکتر یعقوب در یکی از صحبتهایش دلایل اعتراضات خود را چنین بیان کرده بود: «ما برق میخواهیم، مردم دارند میمیرند چرا؟ آخر این آبی که هست، قابل شرب نیست. درد این است که کسی ما را درک نمیکند و ما کسی را نداریم که ما را نمایندگی کند؛ ما دیگر به جایی رسیدهایم که دیگر نمیتوانیم زندگی کنیم.»
اعتراضات عراق از سال گذشته کلید خورد. مردم شهرهای بغداد، نجف اشرف، ذیقار، کربلا، واسط و بصره در اعتراض به بیکاری و شرایط بد زندگی به خیابانها آمدند. اعتراضات آنها با خشونت بیسابقه نیروهای دولتی مواجه شد. با تغییر نخست وزیر عراق، به مردم وعده بهبود شرایط داده شد. اما پس از این که هیچ گونه تغییر ملموسی شکل نگرفت، مردم بصره مجددا دست به تظاهرات زدند.
حالا با ترور رهبران اعتراضات، علاوه بر خواستههای پیشین، مردم معترض خواهان دستگیری و محاکمه قاتلان آنها نیز هستند. در ادامه اعتراضات، نخست وزیر عراق به منظور آرام کردن شرایط، «رشید فلیح» رئیس پلیس بصره را برکنار کرد. اما به نظر میرسد این قبیل اقدامات نیز کفایت نمیکند. برخی از رسانههای عراقی این ترورها را نتیجه تحریک از طرف ایران میدانند. اگرچه هنوز هیچ سندی مبنی بر این موضوع وجود ندارد و هیچ گروهی هم مسئولیت آن را بر عهده نگرفته است.
تظاهرات ابتدا به صورت مسالمتآمیز آغاز شد. معترضان با تجمع در برابر استانداری و مرکز پلیس خواهان پاسخ به خواستههای خود بودند. اما در ادامه اعتراضات به خشونت کشیده شد.
در همین راستا مهدی التمیمی، مدیر دفتر کمیساریای حقوق بشر در بصره، خواستار خویشتنداری دو طرف شده است. او تظاهرات را یک حق مدنی دانست و به خشونت کشیده شدن اعتراضات از سوی هر دو طرف را محکوم کرد.
در ادامه اعضای اتحادیه اروپا، انگلیس، کانادا و چند کشور دیگر در بیانیهای، ترور فعالان مدنی عراقی را محکوم کردند و از دولت خواستند تا مسئولان این رخدادها را دستگیر و محاکمه کند.