ساخت دورگه‌ای از انسان و حیوان پس از رفع ممنوعیت در ژاپن

حامیان می‌گویند می‌توان نخستین گام‌ برای خلق اندام انسان در حیوانات را پیمود

YOSHIKAZU TSUNO / AFP

بعد از اعطای اجازه دولتی جنجال‌برانگیزانه به تحقیقات یاخته‌های بنیادی در ژاپن، قرار است دورگه‌ای متشکل از انسان و حیوان به شکل رویان [چندباخته‌ای در نخستن مراحل تولید مثل پس از لقاح؛ مراحل بدوی جنین] ساخته شود.

در این پژوهش که قرار است در دانشگاه توکیو صورت پذیرد، سلول‌های انسانی در رویان موش رشد داده خواهند شد و بعد به رحم مادر جایگزین که حیوانی دیگر است منتقل می‌شوند.

حامیان این طرح، که تحت نظر هیرومیتسو ناکاوچی (Hiromitsu Nakauchi)، نسل‌شناس و زیست‌شناسی معروف صورت می‌پذیرد، می‌گویند چنین کاری می‌تواند اولین گام برای پرورش اعضا و اندام بدن انسان در حیوانات باشد تا بتوان آنها را به افراد نیازمند پیوند زد.

اما مخالفان دغدغه این را دارند که دانشمندان می‌خواهند نقش خدا را بازی کنند. آنها نگرانند که سلول‌های انسانی به سایر اندام حیوان سرایت کرده و در نتیجه موجودی بسازد که بخشی حیوان و بخشی انسان است.

دقیقا به این دلیل است که چنین پژوهش‌های زمان‌بری در سال‌های اخیر در سراسر جهان مورد بی‌توجهی قرار گرفته، منع شده یا نتوانسته‌اند منابع مالی مورد نیاز را تامین کنند.

در خود ژاپن دانشمندان ممنوع بودند که موجودی را خارج از رحم و به طور غیرطبیعی تا بیش از ۱۴ روز پرورش دهند. ولی این قوانین در ماه مارس، وقتی وزارت دانش و آموزش کشور در دستورالعمل جدید خود اعلام کرد زین پس چنین پژوهش‌هایی امکان انجام خواهند یافت، کنار رفتند.

و اکنون طرح دکتر ناکاوچی برای تحقیق و آزمایش این موضوع اولین طرحی خواهد بود که تحت دستورالعمل جدید انجام می‌پذیرد.

او به روزنامه آساهی شیمبون (Asahi Shimbun) گفت: «ما انتظار نداریم که بلافاصله اعضا و جوارح انسان خلق کنیم، ولی این طرح به ما اجازه خواهد داد آزمایشات و تحقیقات خود را بر اساس دانسته‌های خود تا این زمان، توسعه دهیم».

او ادامه داد که می‌خواهد طرحش را به آهستگی پیش ببرد و برای سالیان جاری نمی‌خواهد هیچ رایان دورگه‌ای را به دنیا بیاورد، بلکه فقط به پرورش رایان موش‌های دورگه کوچک و بزرگ تا به ترتیب ۱۴.۵ و ۱۵.۵ روز، که اکثر اندام حیوان تقریبا کاملا شکل گرفته‌اند، ادامه خواهد داد.

چنین احتیاطی مورد تایید سایر زیست‌شناسان کشور نیز قرار گرفته است. تتسویا ایشی (Tetsuya Ishii)، محقق سیاست‌گذاری در دانش از دانشگاه هوکیدو در ساپورو می‌گوید: «خیلی خوب است که با احتیاط پیش رفت. به ما اجازه خواهد داد که در این‌باره با عموم مردم هم به بحث بنشینیم، مردمی که از این ماجرا احساس اضطراب داشته و در این‌باره دغدغه دارند».

© The Independent

بیشتر از جهان