چهرههای سیاسی، دیپلماتهای پیشین، اعضای جامعه مدنی افغانستان و پاکستان و نمایندگان زن جلسه دو روزه غیررسمی (تراک۲) را در اسلامآباد شروع کردند تا درباره روند صلح افغانستان گفتوگو کنند.
این نشست در میانه پیشروی طالبان به سوی شهرستانهای افغانستان، اوج تنشها بین کابل و اسلامآباد، توقف گفتوگوهای صلح دوحه و خروج نیروهای آمریکایی از این کشور انجام میشود.
شاهمحمود قریشی، وزیر خارجه پاکستان و نجیبالله علیخیل، سفیر افغانستان در پاکستان در بازگشایی نشست صلح در اسلامآباد حضور داشتند.
انستیتوی صلح منطقهای اسلام آباد این جلسه را برگزار کرده تا به بهبود فضای همکاری بین دو همسایه کمک کند.
برگزارکنندگان نشست میگویند هدف از این گفتوگو فراهم کردن بستری برای تبادل نظر درباره بسیاری از مسائلی است که بخش مهمی از صلح و توسعه است.
حسن روئف، رئیس انستیتوی صلح منطقهای اسلامآباد و مشاور نخست وزیر پاکستان، میگوید که عنوان اصلی جلسه گام به آینده ـ صلح، همکاری و پیشرفت است.
او میگوید در این دو روز موضوعات مهمی مورد بحث قرار خواهد گرفت: «شرکتکنندگان همچنان درباره پویایی روند صلح، امیدوها و موانع، نقش مرکزی زنان در آینده افغانستان و اهمیت فراگیری برای توسعه و پایداری اجتماعی و وضعیت پس از خروج نیروهای آمریکایی، ایجاد همکاری اقتصادی برای توسعه ماندگار، همکاری پارلمانی، تقویت دموکراسی و تحکیم روابط دوجانبه گفتوگو خواهند کرد.»
انستیتوی صلح منطقهای اسلامآباد در پیامی نیز نوشته است: «ما در شرایط حساسی قرار داریم که برای برقراری صلح در افغانستان ایجاد امید کرده است. از سوی دیگر بیم خشونت بیشتر بعد از خروج نیروهای آمریکا و ناتو در این کشور وجود دارد. در چنین زمانی است که باید صداهای سالم و عملگرا با ذهن باز و سنجیده حرف بزنند تا درباره تحولات جاری و بهترین راه رسیدگی به چالشها توضیح دهند.»
برخی نمایندگان هیئت مذاکرهکننده افغانستان و مقامهای پاکستان در قطر نیز از راه دور در این نشست شرکت خواهند کرد.
عمر زاخیلوال، جانان موسیزی، سفیران پیشین افغانستان در اسلامآباد، غیرت بهیر، داماد گلبدین حکمتیار، سید حامد گیلانی، رئيس حزب محاذ ملی، میرویس یاسینی، معاون پیشین رئیس مجلس و لطفالله نجفیزاده، روزنامهنگار شناختهشده افغانستان نمایندگان این کشور هستند. حبیبه سرابی، فوزیه کوفی و فاطمه گیلانی از قطر به جلسه میپیوندند.
از طرف پاکستان نیز جلیل عباس جیلانی، ریاض محمد خان، معاونان پیشین وزارت خارجه، عبدالباسط و ایاز وزیر، سفیران پیشن و عزیز خان، فوزیه نسرین، تسنیم اسلام، عندلیب عباس و شماری از مشاوران نخستوزیر و سلیم صافی، روزنامهنگار پاکستانی شرکت دارند.
امیدواری شرکتکنندگان این است که راهی برای شکستن بنبست ۹ ماهه در روند صلح افغانستان فراهم شود و طالبان و هیئت مذاکرهکننده دولت سرانجام بتوانند به پیشرفتی در نشست صلح قطر برسند و سطح خشونتها در کشور کاهش یابد.
همزمان پاکستان بسیاری از رهبران تراز اول کشور را برای مشورت درباره نقش پاکستان در زمینهسازی روند شکننده صلح افغانستان به اسلامآباد دعوت کرده است.
منصور احمد خان، سفیر پاکستان در کابل، در این زمینه با حامد کرزی، رئیسجمهور پیشین، عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحه ملی، صلاحالدین ربانی، رئيس جمعیت اسلامی و عبدالرب رسول سیاف، رهبر جهادی، دیدار و گفتوگو کرده است تا آنها را به سفر به پاکستان تشویق کند.
با تمام این تلاشها دولت افغانستان، پاکستان را به پشتیبانی از طالبان و جنگ اعلامنشده علیه خود متهم میکند و راه رسیدن به صلح را قطع حمایت اسلامآباد از طالبان میداند.