اجرای آزمایشی آموزش زبان فرانسوی و آلمانی در مدارس

آموزش و پرورش در پی «رفع انحصار زبان انگلیسی از مدارس» به دستور علی خامنه‌ای است

خامنه‌ای پیشتر خواستار رفع انحصار آموزش زبان انگلیسی شده بود- عکس از ایرنا

حسن ملکی، رئیس سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزش و پرورش، از اجرای آزمایشی آموزش زبان فرانسوی و آلمانی در مدارس خبر داد.

حسن ملکی در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا با بیان این نکته که ۹۰۰ عنوان کتاب درسی برای سال تحصیلی جدید آماده شده است، گفت: «در گروه زبان‌های خارجی، کتاب‌های زبان آلمانی و فرانسه به‌تازگی تألیف شده‌اند که البته در سراسر کشور توزیع نمی‌شوند و فعلا تحت اجرای آزمایشی قرار می‌گیرند.»

به گفته رئیس سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی، این دو کتاب برای پایه هفتم تالیف شده‌اند و جزو دروس انتخابی به شمار می‌روند.

این مسئول آموزش و پرورش گفت: «باید دانش‌آموزان را به‌تدریج از وابستگی‌شان به زبان انگلیسی رها و به سمت زبان‌های دیگری مثل آلمانی و فرانسه هم سوق بدهیم.»

آموزش و پرورش در حالی برای حذف آموزش زبان انگلیسی از مدارس خیز برداشته که برای آموزش زبان‌های دیگر نیز با چالش تامین معلم و نحوه تدریس مواجه است.

سابقه اقدام برای اجرای طرح آزمایشی آموزش زبان‌های فرانسوی و آلمانی از سوی آموزش و پرورش، به زمانی بازمی‌گردد که علی خامنه‌ای، رهبر نظام حاکم بر ایران، خواستار «رفع انحصار» آموزش زبان انگلیسی در مدارس شد.

رهبر جمهوری اسلامی ایران در اردیبهشت سال ۹۵ در دیدار با جمعی از معلمان در تهران گفت: «زبان علم فقط انگلیسی نیست. زبان‌های دیگر مثل اسپانیولی، فرانسه، آلمانی و زبان کشورهای شرقی هم زبان علم‌ هستند.»

انتقاد‌های علی خامنه‌ای به آموزش زبان انگلیسی، در پاییز سال ۹۸ به آنجا رسید که ۵۷ نماینده مجلس دهم طرحی را با هدف «اجرای منویات رهبر»، پیاده کردند که در صورت اجرای آن، آموزش زبان انگلیسی از مدارس حذف می‌شد و دانش‌آموزان برای یادگیری این زبان باید به آموزشگاه‌های آزاد رجوع می‌کردند.

در همان زمان پس از واکنش‌های گسترده، حسن نوروزی، یکی از نمایندگان مدافع آن طرح، زبان انگلیسی را «زبان جاسوسان» نامید. نمایندگان مدافع آن طرح مدعی شده بودند که اجباری بودن زبان انگلیسی در مدارس «می‌تواند در ضعف تحصیل» دانش‌آموزانی که علاقه‌ای به ادامه تحصیل ندارند، تأثیرگذار باشد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

طرح مذکور به دلیل انتقادهای زیاد در جامعه و تعداد کم نمایندگان امضاکننده‌اش به مرحله تصویب و اجرا نرسید، اما آموزش و پرورش ملزم به اجرای دستورات رهبر نظام شد.

چنانچه محسن حاجی میرزایی، وزیر آموزش و پرورش دولت دوازدهم، بارها تاکید کرده است، نهاد آموزش و پرورش ایران بر اساس «سند تحول بنیادین» پیش می‌رود که محور اصلی آن «ولایتمداری» است، و بر آن مبنا، اجرای دستور علی خامنه‌ای در آموزش و پرورش «لازم‌الاجرا» است. 

با گذشت حدود پنج سال از انتقاد صریح علی خامنه‌ای به «انحصار» زبان انگلیسی، کتاب‌های آموزشی زبان‌های دیگر نیز به‌تدریج در حال ورود به چرخه آموزش است. اگرچه پیش‌تر تلاش‌های برای ورود زبان‌های روسی و چینی صورت گرفته بود، اما دشواری‌های این دو زبان و کمبود معلمانی که بتوانند آن‌ها را تدریس کنند، باعث شده است که اجرای آزمایشی زبان‌های دیگر در مدارس  ایران، با دو زبان آلمانی و فرانسوی آغاز شود.

تلاش برای حذف زبان انگلیسی از مدارس در حالی صورت می‌گیرد که دانش‌آموزان ایرانی نیز مانند بسیاری از کشورهای دیگر، برای تحصیل در دانشگاه‌های خارجی، ورود به عرصه‌های بین‌المللی، و تعامل و ارتباطات اجتماعی با دیگر کشورهای جهان، به یادگیری زبان انگلیسی نیاز دارند.