محمد اسلامی، رییس سازمان انرژی اتمی ایران، روز چهارشنبه ۲۰ مهر (۱۲ اکتبر) گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی مبنی بر غنیسازی در آبشار سوم سانتریفیوژهای جدید نطنز، را تایید کرد و گفت: «البته این گزارشها محرمانه است و آژانس باید ملاحظات محرمانگی را رعایت کند.»
اسلامی گفت با توجه به عضویت ایران در آژانس و تعهد به معاهدات، «تمام فعالیتهای هستهای در ایران با نظارت آژانس است» و ادعا کرد که «بنابراین آژانس را رسما از قصد و نیت، طراحی، زمان اجرا و بهرهبرداری مطلع میکنیم.»
رییس سازمان انرژی اتمی ایران همچنین گفت که گزارشهای آژانس در روزهای اخیر برگرفته از «اقدامات رسمی و آشکار» سازمان انرژی اتمی در رساتای اجرای قانون اقدام راهبردی و کاهش تعهدات برجامی است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
پیشتر در روز سهشنبه، خبرگزاری رویترز به نقل از گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرد که ایران به سرعت در حال توسعه قابلیت غنیسازی با سانتریفیوژهای پیشرفته در تاسیسات اتمی زیرزمینی نطنز است و میخواهد از برنامهریزیهای قبلی پا را فراتر بگذارد.
این اولین بار نیست که خبرگزاری رویترز، نسخهای از گزارشهای فصلی آژانس بینالمللی انرژی اتمی را دریافت میکند.
مذاکرات ایران و غرب بر سر احیای برجام در حال حاضر در حالت تعلیق قرار دارد و متن توافق نهایی پیشنهادی اتحادیه اروپا در جریان بررسیهای چندباره جمهوری اسلامی و دولت جو بایدن امضا نشده است.
رویترز گفت که ایران نصب هفت آبشار را به پایان رسانده است. بر اساس این گزارش، نصب این آبشارها در اواخر ماه اوت - آخرین باری که بازرسان آژانس از تاسیسات نطنز بازدید کردند- هنوز تکمیل نشده بود.
این گزارش در هفته چهارم خیزش سراسری مردم ایران علیه جمهوری اسلامی منتشر شده و تحلیلگران غربی میگویند بعید است که آمریکا و اروپا در شرایطی که مردم ایران اعتراض میکنند و شماری از اتحادیههای صنفی و کارگری از جمله کارگران صنایع نفت و گاز از شروع اعتصاب خبر دادهاند، ریسک احیای مذاکرات و معامله با جمهوری اسلامی را بپذیرند.
همزمان مقامهای جمهوری اسلامی ایران غرب را مسئول رهبری اعتراضات مردمی در ایران میدانند. حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی گفته است که غرب در مواجهه با «اغتشاشها» استناندارد دوگانه دارد و تهدید کرد که جمهوری اسلامی اجازه نخواهد داد که «هیچ طرفی از داخل یا خارج» امنیت ملی ایران را هدف قرار دهد.
همزمان، شاهزاده فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان سعودی گفته است که هرگونه توافق با جمهوری اسلامی ایران باید با در نظر گرفتن امنیت منطقه باشد. شاهزاده بن فرحان، در گفتوگو با العربیه در روز سهشنبه ۱۱ اکتبر، همچنین گفت که توافق جدید با ایران بر سر برنامه اتمی آن کشور، باید کاستیهای توافق قبلی را جبران کند.
وزیر خارجه عربستان سعودی اکنون در حالی بر اهمیت در نظر گرفتن امنیت منطقه در توافق احتمالی آینده با تهران تاکید کرده است که سرنوشت مذاکرات احیای برجام نامشخص است.
برنامه اتمی جمهوری اسلامی ایران همواره مایه نگرانی کشورهای منطقه بوده است. آنان با در نظر گرفتن احتمال تسلیحاتی بودن این برنامه میگویند که ایران مسلح به سلاح اتمی تهدیدی علیه امنیت و ثبات در منطقه است. در این میان عربستان سعودی و اسرائیل بیش از بقیه کشورها به دنبال مهار توان اتمی تهران بودهاند.
روزنامه هاآرتص نیز در تحلیلی از اوضاع منطقه نوشته است که مقامهای اسرائیلی اعتراضات گسترده مردمی علیه جمهوری اسلامی در ایران را به نظاره نشستهاند و تحولات داخلی در ایران بر تحولات منطقهای بیتاثیر نیست.
سرکوب خشونتبار معترضان در ایران به دست نیروهای امنیتی و نظامی جمهوری اسلامی و کشیده شدن دامنه اعتراضات به شهرهای مختلف جهان، واکنش بسیاری از رهبران و سازمانهای بینالمللی را به دنبال داشته است و بسیاری از مقامهای ارشد غربی حمایت خود را از مردم ایران اعلام کردهاند.
مخالفان جمهوری اسلامی در غرب میگویند که این کشورها باید روابط خود را با جمهوری اسلامی محدود و آن را منزوی کنند تا توان حکومت این نظام در سرکوب مردم و گسترش ناامنی در منطقه کاهش یابد.