یک هیئت دیپماتیک پاکستانی قرار است روز سهشنبه ۸ آذر (۲۹ نوامبر)، برای دیدار با رهبران طالبان به کابل سفر کند. بر اساس گزارش رسانههای پاکستانی، این هیئت را حنا ربانیکهر، معاون وزیر خارجه پاکستان رهبری میکند. این نخستین هیئت سیاسی اعزامی یک دولت مسلمان برای دیدار با طالبان است که یک زن آن را سرپرستی میکند.
ربانیکهر از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۳ وزیر خارجه پاکستان و پیش از آن، وزیر دارایی و مدتی هم نماینده مجلس عوام پاکستان بود. او آوریل ۲۰۲۲، پس از برکناری عمران خان از نخستوزیری و در دولت شهباز شریف، معاون وزیر خارجه شد.
رسانه پاکستانی د نیوز در گزارشی، نوشت که حنا ربانیکهر قرار است با ملا محمدحسن آخوند، نخستوزیر طالبان، مولوی امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان، و برخی دیگر از رهبران این گروه ملاقات کند. محمد صادق، فرستاده ویژه دولت پاکستان در امور افغانستان و وزیر دارایی پاکستان، نیز از جمله اعضای این هیئت اعزامی به کابل است.
حنا ربانیکهر در سال ۲۰۱۲ که سکان وزارت خارجه پاکستان را در دست داشت، نیز به کابل سفر کرده بود. او در آن زمان، با حامد کرزی و مقامهای دولت وقت افغانستان دیدار کرد و کوشید روابط پرتنش افغانستان و پاکستان را بهبود دهد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
هرچند پاکستان در افغانستان به عنوان یکی از دولتهای همسو و حامی طالبان مطرح است، پس از بازگشت طالبان به قدرت، هیچ یک از مقامهای زن حکومت عمران خان و شهباز شریف، به کابل سفر نکردهاند. همچنین در یک سال گذشته، شماری از مقامهای پاکستانی به طالبان توصیه کردند ممنوعیتهای وضعشده بر کار، تحصیل و زندگی زنان در افغانستان را لغو کنند.
هرچند از جزئیات موضوعهایی که قرار است در ملاقات میان حنا ربانیکهر و ملا محمدحسن آخوند مطرح شود، اطلاعی در دست نیست، به نظر میرسد این سفر به قصد تلاش برای بهبود روابط طالبان و دولت پاکستان که اخیرا پس درگیریهای مرزی آسیب دید، انجام میشود.
در یک ماه اخیر، طالبان و مرزبانان پاکستانی، دستکم چهار بار در مناطق مرزی میان دو کشور در استانهای پکتیا و قندهار، با هم درگیر شدند. در یک مورد، یک عضو طالبان در تاریخ ۲۳ آبان، به مرزبانان پاکستانی تیراندازی کرد که به کشته شدن یک مرزبان و زخمی شدن یک تن منجر شد. در درگیریهای مرزی در شهرستان دندپتان استان پکتیا، نیز شماری از مرزبانان پاکستانی و اعضای طالبان کشته و زخمی شدند؛ اما دو طرف درگیری تاکنون از اعلام جزئیات این درگیریها خودداری کردهاند.
کابینه طالبان که اوایل سپتامبر ۲۰۲۱، دو هفته پس از فروپاشی دولت اشرف غنی، و با حضور ژنرال فیض حمید، رئیس سابق سازمان اطلاعات نظامی پاکستان (آی.اس.آی) در کابل اعلام شد، تاکنون از طرف هیچیک از دولتهای جهان به عنوان حکومت رسمی افغانستان به رسمیت شناخته نشده است.
مولوی امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان، هفته گذشته در هرات، مدعی شد که کشورهای دنیا «بالاخره امارت اسلامی را به رسمیت خواهند شناخت».
پس از بازگشت طالبان به قدرت، بسیاری از دولتهای جهان برای به رسمیت شناختن حکومت جدید در افغانستان پیششرطهایی را مطرح کردند؛ از جمله شکلگیری دولتی فراگیر، رعایت حقوق بشر، اجازه ندادن به سازمانهای تروریستی برای حمله به کشورهای جهان و تامین حقوق زنان و اقوام در افغانستان؛ اما در ۱۵ ماهی که از سلطه طالبان بر افغانستان میگذرد، ضمن اینکه حقوق بشر در این کشور بهصورت گسترده نقض شده، دولتی فراگیر هم شکل نگرفته است و طالبان به گفتوگو با بقیه جناحهای سیاسی افغانستان هیچ تمایلی نشان ندادهاند.